Οι «κόκκινες γραμμές» του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Τις «κόκκινες γραμμές» του Ι.Σ.Α. σε σχέση με τις αλλαγές που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έθεσε ο Πρόεδρος το Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη.

Ο κ. Πατούλης έθεσε τρία ζητήματα στον Υπουργό, τα οποία ο Ι.Σ.Α. θεωρεί αδιαπραγμάτευτα:

- Να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας ιατρού που απασχολείται σήμερα στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιοργάνωσης του.

- Την κατάργηση του Νόμου Λοβέρδου, που αφαιρεί από τους ιατρούς την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή τους και την αντικατάσταση του με νέο νόμο, που θα δίνει στους ιατρούς το δικαίωμα να συνταγογραφούν το εμπορικό σκεύασμα (γενόσημο ή πρωτότυπο), που κρίνουν ότι εξατομικευμένα είναι καταλληλότερο για τη θεραπεία του ασθενή.

- Τη διασφάλιση ότι η επίτευξη του στόχου για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στο 60%, δεν θα γίνει σε βάρος της υγείας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας αναλυτική επιστολή με τις θέσεις του Συλλόγου:

«ΙΣΑ: Μόνο ασφαλή φάρμακα χαμηλότερης τιμής, συμβάλλουν στην επιτυχία των Εθνικών Στόχων.
 
Ο Ι.Σ.Α καταθέτει την πρόταση του, εν όψει της επικείμενης συνάντησής σας με τους Λογιστές της Τρόικας,  ώστε ο εθνικός στόχος της κυβέρνησης περί αύξησης των γενοσήμων στο 60%, να μπορέσει να επιτευχθεί με Ασφάλεια προς όφελος του Ασθενή Πολίτη.
 
1. Μόνο με τη συμμετοχή των  ίδιων των Λειτουργών Υγείας μπορεί να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και να διασφαλιστεί μια φαρμακευτική Πολιτική Φαρμάκου αύξησης ποιοτικών και ασφαλών γενοσήμων με στόχευση, όχι τα νούμερα, αλλά τον ίδιο τον ασθενή.
 
2. Προκειμένου να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, οι γιατροί πρέπει να πειστούν με πραγματικά στοιχεία ελέγχων του ΕΟΦ και με τη δική τους κλινική εμπειρία στον κάθε ασθενή τους.
 
3. Ο επαίσχυντος Νόμος Λοβέρδου που οδήγησε στη θεραπεία του ασθενή  ΕΡΗΜΗΝ του θεράποντα γιατρού πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα. Ο γιατρός έχει την ιατρική ευθύνη της θεραπείας και οφείλει να ορίζει την αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής του. Γι αυτό οφείλει να έχει το δικαίωμα να συταγογραφεί το εμπορικό σκεύασμα που εξατομικευμένα θεωρεί καλύτερο και καταλληλότερο για τον ασθενή του.
 
4. Οι Λειτουργοί Υγείας αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να το πράττουν για την Ποιοτική κι Ασφαλή Θεραπεία των Αρρώστων τους με το χαμηλότερο κόστος. Έτσι λοιπόν θα στηρίξουν το γενοσημο φάρμακο που πιστοποιημένα είναι ηλεγμένο, ποιοτικό, ασφαλές και αποτελεσματικό.
 
5. Όλα τα γενόσημα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν πολλά και καλά γενόσημα που χρόνια τώρα οι γιατροί εμπιστεύονται και επιλέγουν, συνταγογραφώντας τα με την εμπορική τους ονομασία. Ούτε η αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων ούτε και η κλινική φαρμακολογία του κάθε γενοσήμου αποτελούν πεδία αποφάσεων για τους λογιστές τη υγείας και της Τρόικας, που δε γνωρίζουν, δεν οφείλουν να γνωρίζουν και δε ρωτούν, ως οφείλουν, αυτούς που γνωρίζουν.
 
6. Πρέπει να εφαρμοστούν ελεγκτικοί μηχανισμοί μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και  των θεραπευτικών πρωτοκόλλων
 
7. Πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ο Νόμος "Κανένα συνταγογραφούμενο Φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή"
 
Ο ιατρικός Κόσμος είναι παρών. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι, μέσα από τη συνεργασία και τον διεπιστημονικό σεβασμό των ορίων του κάθε υγειονομικού λειτουργήματος, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε το καλύτερο στον έλληνα πολίτη».