Κατάληψη σπουδαστών του ΑΤΕΙΘ ενάντια στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ

Την προσωρινή αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανακοίνωσε η διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς οι φοιτητές της Ένωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν κατάληψη ενάντια στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ.

Συμβολική και 24ωρη η κατάληψη, είναι η αρχή των κινητοποιήσεων

“Αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεων, είμαστε αντίθετοι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου” ανέφερε στο www.praktoreio-macedonia.gr o Γιάννης Ζεχερλής, πρόεδρος της Ένωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η κατάληψη είναι συμβολική θα έχει 24ωρη διάρκεια. Διαμαρτυρόμαστε γιατί βλέπουμε μία στοχοποιήση των ΤΕΙ με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των σπουδαστών.

Αντίθετοι οι σπουδαστές με διετή προγράμματα φοίτησης

Οι σπουδαστές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δηλώνουν κάθετα αντίθετοι “με τα προγράμματα διετούς φοίτησης για τα οποία γίνεται πολύ κουβέντα. Τέτοια προγράμματα, υποβαθμίζουν το κύρος των σπουδών” σχολίασε ο Γιάννης Ζεχερλής και επισήμανε: “ δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα ΤΕΙ να διαχειρίζονται διετή προγράμματα σπουδών σαν να είναι ΙΕΚ. Διαφωνούμε. Αντίθετοι είμαστε και με την προοπτική να καταργούνται τμήματα σπουδών με μία απλή υπουργική απόφαση” τόνισε ο εκπρόσωπος των σπουδαστών.

Ακολουθούν η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Διοίκησης ΑΤΕΙΘ και το δελτίο τύπου της Ένωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης:

Η εκπαιδευτική διαδικασία στο ΑΤΕΙΘ, λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή. Τα Τμήματα με αποφάσεις των θα αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα εκπαιδευτικών υποχρεώσεων σε συνάρτηση με την εξέλιξη των κινητοποιήσεων των φοιτητών.

Η Διοίκηση του ΑΤΕΙΘ εκφράζει την έντονη παραίνεσή της για διατήρηση ήπιου κλίματος που θα συμβάλλει και στην καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για τα δίκαια αιτήματά των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού.

Γραφείο Τύπου ΑΤΕΙΘ

ΕΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κατάληψη και διαμαρτυρία πραγματοποιούμε οι φοιτητές του ΑΤΕΙΘ από σήμερα 8 Ιουνίου 2017 μετά από απόφαση της Ένωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κάνουμε ξεκάθαρο στον Υπουργό Παιδείας ότι δεν θα δεχθούμε την υποβάθμιση των πτυχίων μας και πως θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιατί οι ρυθμίσεις του σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ είναι καταστροφικές και πλήττουν τα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ μέσα από μια διαδικασία καταστολής και υποβάθμισης των σπουδών. Ο Υπουργός επιτίθεται δολοφονικά κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας καταργώντας εκπαιδευτικές διαδικασίες και Διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Περιφρονεί τις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές και υπονομεύει εσκεμμένα τη λειτουργία των ΤΕΙ. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν είναι «ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ», «ΟΧΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ» και «ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΪΝΣΤΑΪΝ».

Τονίζουμε αποφασιστικά:

Ø ΟΧΙ στην παροχή πτυχίων διετούς κύκλου σπουδών.

Ø ΟΧΙ στην κατάλυση της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων.

Ø ΟΧΙ στο φωτογραφικό αποκλεισμό υποψηφίων στα όργανα διοίκησης των ΤΕΙ. Δικαίωμα σε όλους να εκλέγουν μεταξύ όλων και όχι δημιουργία εγκάθετων διοικήσεων κομματικά υποτελών του Υπουργού.

 Αποκατάσταση της χρηματοδότησης των ΤΕΙ που λιμοκτονούν

 Αυτοδύναμη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΤΕΙ.

ΟΧΙ στο ύπουλο Σχέδιο συρρίκνωσης των ΤΕΙ με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

ΟΧΙ στην υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ.

ΟΧΙ πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων με μικροπολιτικά κριτήρια.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ