Ιστορική μέρα αντιφασιστικού αγώνα και στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες είναι τα  σωματεία, οι συλλογικότητες και οργανώσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες και φυσικά οι ενώσεις εκπαιδευτικών, που την ώρα της ιστορικής απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο στην Αθήνα, καλούν σε αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη από την Κυριακή, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία έδωσε το στίγμα του αντιφασιστικού αγώνα προβάλλοντας σε τρία ιστορικά κτίρια στη Θεσσαλονίκη το μήνυμα «Δεν είναι αθώοι» με την σκυτάλη να παίρνουν πλέον μικρές ή μεγαλύτερες οργανώσεις απ`όλους τους συλλογικούς χώρους της πόλης. Εξάλλου ο αντιφασιστικός και ο αντιρατσιστικός αγώνας σε μία πόλη που έχει ακόμη ανοιχτές πληγές από τα μακεδονικά συλλαλητήρια και τις φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, μέλη της lgbtqi κοινότητας, κοινωνικούς χώρους και εβραϊκά μνημεία είναι καθημερινός και δυστυχώς πολλές φορές καταστέλλεται, όπως έδειξε η απρόκλητη επίθεση στους 51 αντιφασίστες πριν δύο εβδομάδες.

Τη σημασία της αντίστασης στον φασισμό από το σύνολο των εργαζομένων αναδεικνύουν οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα που έχουν εκδώσει σωματεία και συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Για τη διευκόλυνση, μάλιστα, της παρουσίας των εργαζομένων στη συγκέντρωση στάση εργασίας έχει κηρύξει ήδη η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ καλώντας στις 11:30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου ενώ το παρών θα δώσουν φοιτητές και μαθητές με συλλαλητήριο την ίδια ώρα.

«Απαιτούμε την τιμωρία των ναζί δολοφόνων του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα και παλεύουμε να απομονωθούν οι διάφορες φασιστικές ομάδες που ξεφυτρώνουν και όπως και η Χ.Α. συγκροτούν σύγχρονα τάγματα εφόδου  και δρουν  ενάντια σε αγωνιστές , σε πρόσφυγες, σε αντιφασίστες και σε κάθε «διαφορετικό» άνθρωπο.

Το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα, οι μαχόμενοι/ες αντιφασίστ(ρι)ες, οι εκπαιδευτικοί θα είναι πάντα σε εγρήγορση και αποφασιστικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκφασισμού του σχολείου και της κοινωνίας μας. Για να ξεριζώσουμε τις φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις με όλες τις μορφές που εμφανίζονται και απειλούν την ανθρώπινη ζωή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ε’  ΕΛΜΕ

Αριστερές Συλλογικότητες, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καλούν, επίσης, στο άγαλμα Βενιζέλου το πρωί της Τετάρτης στις 9:30, τονίζοντας ότι η πίεση του αντιφασιστικού και του μαζικού κινήματος δεν πρέπει να αφήσει κανένα περιθώριο ξεπλύματος της ηγεσίας των ναζί.

Μεταξύ άλλων η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει πως «η καταδίκη της Χρυσής Αυγής μπορεί να βάλει φρένο σε όλες τις φασιστικές συμμορίες, από την Λέσβο μέχρι την Πλατεία Βικτωρίας, τις οποίες αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού, για να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία από τις ευθύνες της για το άπλωμα της πανδημίας, της φτώχειας, της ανεργίας. Μία μόνο θέση αξίζει σε ΟΛΟΥΣ τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής: βαθιά μέσα στη φυλακή! Δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε να πέσουν στα μαλακά οι νεοναζί δολοφόνοι».

«Η μαζικότητα των αντιφασιστικών διαδηλώσεων εν όψει του τέλους της δίκης αλλά και της συγκέντρωσης στο εφετείο την ημέρα της απόφασης , η καθημερινή ταξική και αντιφασιστική πάλη θα είναι η δική μας ετυμηγορία για τους φασίστες, αλλά και ο καθοριστικός παράγοντας για το τι θα γίνει στη δίκη. Ακόμα και από διώξεις δικών μας συντρόφων έχουμε κατανοήσει πως δεν μπορούμε να αφήσουμε την αστική δικαιοσύνη να νικήσει αθωώνοντας τα παιδιά της, οφείλουμε εμείς να της επιβάλουμε το ταξικό και λαϊκό δίκιο που θα εκφράσει από τη στιγμή που δε θα μπορεί να κάνει αλλιώς.

Είναι λοιπόν επιτακτική η μαζική και δυναμική παρουσία στο δρόμο που θα αποδείξει στο κράτος, τους φασίστες, στην αστική δικαιοσύνη πως τίποτα δεν τελείωσε, πως μια πιθανή αθωωτική απόφαση για την ακροδεξιά δολοφονική οργάνωση, δεν θα ναι απλά μια σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της αγανάκτησης, θα γίνει το ποτάμι που θα τους πνίξει» αναφέρει η «Ταξική Αντεπίθεση» τονίζοντας τη σημασία μαζικής παρουσίας τόσο στο Εφετείο στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις συγκεντρώσεις που καλούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

«Κι αν ξέρουμε πως ο φασισμός δε νικιέται μόνο με αποφάσεις δικαστηρίων, δε μπορούμε παρά να βρεθούμε παρόντες και παρούσες τη μέρα της ετυμηγορίας της αστικής δικαιοσύνης. Για να φωνάξουμε όχι απλά ότι “Δεν είναι αθώοι”, αλλά ότι δεν ήταν ποτέ - γιατί ο ναζισμός εμπεριέχει την εγκληματική θανατοπολιτική των διακρίσεων σε αυθαίρετες κατηγορίες. Να φωνάξουμε πως ούτε αυτοί είναι αθώοι, ούτε αυτοί που τους έθρεψαν, ούτε και αυτοί που θα τους δαμάσουν σε παραφυάδες. Να φωνάξουμε μαζί, πως ο φασισμός τσακίζεται και δεν αποτελεί πεδίο διαλεκτικής. Να φωνάξουμε, όπως ο Παύλος φώναζε:Σ ιγά μη κλάψω, Σιγά μη φοβηθώ» αναφέρει σε κάλεσμά του στο Αγ. Βενιζέλου για την Τετάρτη το πρωί ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο. 

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία εν όψει της απόφασης για την δίκη της Χρυσής Αυγής στο ίδιο μέρος καλεί η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης και άλλες συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το αίτημα να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση εκφράζει, ακόμη, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ δηλώνοντας πως πρέπει «να μπει τέρμα στην ασυλία που τους παρείχε ο κρατικός μηχανισμός. Για να μην απαλλαγούν, ούτε να πέσουν στα μαλακά οι φασίστες, παίρνοντας ξανά το πράσινο φως γα να βγουν από τις τρύπες τους, να εξασφαλίσουν εκατομμύρια χρηματοδότηση, να ανοίξουν γραφεία-ορμητήρια στις γειτονιές».

Κάλεσμα στις Ενώσεις Γονέων, στους Συλλόγους Γονέων να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στο μαθητικό συλλαλητήριο, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στις 10.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας από τους γονείς να καταδικάσουν με την παρουσία τους τους  δολοφόνους  του Παύλου Φύσσα  και  να  συμμετέχουν  στην συγκέντρωση  των μαθητών.

«Σας καλούμε να γεμίσουμε την πλατεία γύρω από το Άγαλμα Βενιζέλου με την αντιφασιστική κραυγή "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ". Δηλώνουμε με την παρουσία και τα συνθήματά μας πως οι νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ομάδες, όπως και συνολικά η ακροδεξιά, δεν έχουν θέση στον δημόσιο χώρο και λόγο της πόλης!» αναφέρει τέλος στην ανακοίνωσή της η «Συνέλευση για έναν Αντιπατριαρχικό, Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη».

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος