Ελευθερία ζητούν οι πρόσφυγες στη Μόρια - Δακρυγόνα στην πορεία

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες διαδήλωσαν την Δευτέρα έξω από το στρατόπεδο της Μόριας προς τη Μυτιλήνη ζητώντας «ελευθερία», να σταματήσει ο εγκλεισμός τους, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης έξω και μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την πορεία και προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης  με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα και να εκκενωθεί ο καταυλισμός του Καρά- Τεπέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στην προκυμαία όπου συνέχισαν την πορεία τους με πανό.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μέσα και έξω, μένουν συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, πάνω από 18.750 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι.

Η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες τονίζοντας ότι η αστυνομική επιχείρηση «κορυφώνει την χυδαία και βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης κατά των αιτούντων ασύλου. Έφτασαν να σπαταλάνε 500 εκατομμύρια για “πλωτό φράχτη” λες και οι πρόσφυγες είναι πετρελαιοκηλίδα που πρέπει να περιοριστεί. Αντί να σπαταλάνε δισεκατομμύρια για κυνηγητό των προσφυγόπουλων , ας τα δώσουν για να φτιαχτούν δημόσιες δομές φροντίδας».