in

Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα περί λύσης στο ζήτημα των αρχαιοτήτων του Μετρό. Ανυποχώρητη παραμένει η θέση του ΣΕΑ

Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα περί λύσης στο ζήτημα των αρχαιοτήτων του Μετρό. Ανυποχώρητη παραμένει η θέση του ΣΕΑ

Καμία συμφωνία δεν φαίνεται να έχει επιτευχθεί σε σχέση με τα αρχαία του Μετρό  στην Βενιζέλου παρά τα δημοσιεύματα περί  λύσης στο πρόβλημα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Υποδομών στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης φέρεται να έχει δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι η πρόταση που συζητήθηκε στην σύσκεψη βρίσκεται κοντά στην θέση του Δήμου περί μη μεταφοράς των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του Μετρό κανένα νέο δεδομένο δεν υπάρχει που να δείχνει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος περνάει χωρίς τίποτα να έχει γίνει για την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων.

Να σημειώσουμε ότι για τις 5 Μάρτη έχει πάρει αναβολή η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣΤΕ σχετικά με την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά της Υπουργικής απόφασης Κ.Τζαβάρα για απόσπαση των αρχαιοτήτων και μετεγκατάσταση τους πιθανότατα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Η προσφυγή έγινε τον Ιανουάριο και θα συζητιόταν χθες στο ΣΤΕ αλλά πήρε αναβολή για τον Μάρτη Να σημειωθεί ότι στην απόφαση περί απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων  αντιτίθεται τόσο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το ΤΕΕ, το ΑΠΘ  και οργανώσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι πρότειναν εναλλακτικές λύσεις με εκ νέου σχεδιασμό της διαμόρφωσης του σταθμού στην Βενιζέλου στις οποίες προβλέπεται η διατήρηση των αρχαιοτήτων στον φυσικό τους χώρο.

Περαιτέρω σύγχυση για τα όσα διαδραματίζονται γύρω από το πρόβλημα των αρχαιοτήτων προκαλούν οι κατά καιρούς δηλώσεις του δημάρχου στις οποίες δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως την θέση του. Έτσι τους προηγούμενους μήνες στο φως της δημοσιότητας έρχονταν δημοσιεύματα που απέδιδαν στον Γ. Μπουτάρη δηλώσεις τύπου “βρέθηκε λύση για τα αρχαία” στις οποίες ο ίδιος δεν αποσαφήνιζε με ποια ακριβώς λύση τάσσεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι  και στις πρόσφατες δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο περί εύρεσης λύσης ο ίδιος τονίζει ότι “μένει να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει μεταφορά και επανατοποθέτηση των ευρημάτων ή θα μείνουν στη θέση τους. Περιμένουμε επίσημα και εγγράφως το τελικό σχέδιο μέσα στην εβδομάδα για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ελπίζω στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ να έχουμε αίσιο τέλος».

Σχετικά με την συνεδρίαση που πρόκειται να γίνει στις 28 Ιανουαρίου στο ΚΑΣ αυτή θα κινηθεί στα πλαίσια της υπουργικής απόφασης του Κ.Τζαβαρα περί απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Αττικό Μέτρο που θα συμμετέχει στην συνεδρίαση πρόκειται να παρουσιάσει την ίδια ακριβώς πρόταση που είχε προτείνει πριν πολλούς μήνες. Οι αρχαιολόγοι προφανώς αντιδρούν σε οποιαδήποτε συζητήση γίνεται στη βάση της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων και στηρίζουν την ανατροπή της απόφασης αυτής προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή της Αττικό Μετρό σχετικά με το ζήτημα αυτό που δεν κατέληξε όμως σε συμφωνία καθώς η κοινοπραξία παρουσίασε πρόταση η οποία προέβλεπε ένα ελάχιστο ποσοσττό διατήρησης των αρχαιοτήτων άποψη με την οποία διαφώνησε τόσο ο Δήμος όσο και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων.

Έτσι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εύρεση λύσης μόνο ως  προεκλογικά θριαμβολογήματα του δημάρχου μπορούν να εκληφθούν ενόψει των δημοτικών εκλογών και τα οποία δεν φαίνεται να αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι υποστηρικτική ως προς την διατήρηση των αρχαιοτήτων παραμένει η απόφαση του ΣΤΕ για σταμάτημα των εργασιών πεδίου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σχετικά με την υπουργική απόφαση Τζαβάρα. Το ΣΤΕ πρότεινε την συνέχιση των ερευνών στην κατεύθυνση της διατήρησης και συντήρησης των αρχαιοτήτων.

ΣΕΑ: Ένας χρόνος χαμένος για την αξιοποίηση του βυζαντινού σταυροδρομιού στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Την απογοήτευση του σχετικά με τον χρόνο που έχει χαθεί για την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης εκφράζει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων Θεσσαλονίκης καλώντας παράλληλα τους πολίτες να διεκδικήσουν μέτρα αναβάθμισης των αρχαιοτήτων της πόλης.

Ο ΣΕΑ (Τοπική Επιτροπή Παραρτήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα τονίζει τα εξής «Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Κ. Τζαβάρα για τη μεταφορά του μνημείου. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις προτάσεις για συνύπαρξη αρχαιοτήτων και σταθμού, το Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε πεισματικά να επανεισάγει το θέμα στο ΚΑΣ και η Αττικό Mετρό Α.Ε. αρνήθηκε επίσης πεισματικά να προχωρήσει σε εναλλακτικές μελέτες.» Ο ΣΕΑ συνεχίζει σημειώνοντας ότι «Επέτρεψαν στον εργολάβο να απολύσει όλο το προσωπικό, αντί να προχωρήσει η ανασκαφή του χώρου και οι διερευνητικές τομές στα κατώτερα στρώματα, που θα έδιναν πολύτιμα στοιχεία για να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού. Έκλεισαν το σκάμμα στη Βενιζέλου, τη στιγμή που υπήρχε ενδιαφέρον επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αλλά και πολλών πολιτών, Ελλήνων και αλλοδαπών για να επισκεφτούν το μοναδικό μνημείο. Συνέχισαν να ρίχνουν το βάρος των καθυστερήσεων του ΜΕΤΡΟ στις αρχαιότητες και σε όσους αγωνίζονταν να τις προστατεύσουν, την ίδια στιγμή που, ενώ μπορούσαν (όπως αποδεικνύεται και από την ίδια την απόφαση του ΣτΕ), δεν προχώρησαν για περισσότερο από ένα χρόνο σε καμία ενέργεια!»

Το ζήτημα όμως, παρά τις όποιες σκόπιμες καθυστερήσεις, που τελικώς λειτουργούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, δεν μπορεί, σύμφνωα με το Σύλλογο,  παρά να τεθεί πλέον στη σωστή του διάσταση. Έτσι ο ΣΕΑ προτείνει να ξεκινήσουν και πάλι οι αρχαιολογικές εργασίες στο Σταθμό Βενιζέλου με ολοκλήρωση της ανασκαφής στο βυζαντινό μνημείο και διερευνητικές τομές στα υποκείμενα στρώματα, ώστε να βοηθηθεί η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προστασίας των αρχαιοτήτων. Οι τομές αυτές θα συμβάλλουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην εκπόνηση των μελετών.

Να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες μελέτες για κάθε εναλλακτική λύση συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, όπως υποδεικνύει και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9η ΕΒΑ, ξεκινώντας από την τεχνική λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ εντός του σταθμού χωρίς τη μετακίνησή τους. Άλλωστε είναι πλέον εμφανές ότι τεχνικές λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει η βούληση.

Να καταστεί ο χώρος του Σταθμού Βενιζέλου επισκέψιμος σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, κάτι που θα προβάλλει διεθνώς την Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα θα αναζωογονήσει την κίνηση στην περιοχή και θα ανακουφίσει τους παρακείμενους καταστηματάρχες.

«Η περιοχή γύρω από το Σταθμό Βενιζέλου αποτελεί εξέχοντα, μη αρκούντως αξιοποιημένο ακόμη μνημειακό χώρο – τουριστικό πόλο, ο οποίος μπορεί και πρέπει άμεσα να αποκτήσει χαρακτηριστικά κεντρικού πολιτιστικού χώρου της πόλης με τη διοργάνωση ποικίλων υπαίθριων πολιτιστικών δρώμενων (π.χ. στην πλατεία Αριστοτέλους – άγαλμα Βενιζέλου με μουσική, θέατρο, χορό), όπως το έχει προτείνει ο ΣΕΑ στο Δήμο Θεσσαλονίκης (εγγράφως τον Δεκέμβριο του 2013)» επισημαίνει ακόμη ο ΣΕΑ στην ανακοίνωση του καλώντας παράλληλα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν:

 

–          Την άμεση αισθητική αναβάθμιση των σταθμών του Μετρό της Θεσσαλονίκης (το κόστος είναι χαμηλό, οι λαμαρίνες μπορούν να καλυφθούν με εκτυπωμένο για την περίσταση οπτικό ή άλλο υλικό σχετικά με τις αποκαλυφθείσες αρχαιότητες)

–          Την επισκεψιμότητα του Σταθμού Βενιζέλου

–          Δημιουργία περίπτερου ενημέρωσης των πολιτών για τις μελέτες-λύσεις που έχουν  προταθεί με συνύπαρξη μνημείων και μετρό

–          Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή κοντά στο Βυζαντινό Σταυροδρόμι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η γυμνή Σιμόν με τα βαμμένα νύχια. Της Sylvie Tissot

Πληθαίνουν οι Δήμοι που ζητούν δωρεάν μετακίνηση των ανέργων