Με το συμβολικό αντίτιμο των 3 ευρώ την ημέρα άστεγοι θα διαμένουν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, έπειτα από την έκτακτη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 800.000 ευρώ που θα λάβουν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προωθείται άμεσα πρόγραμμα σίτισης και προστασίας των αστέγων, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου έχει εντοπιστεί μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στο εν λόγω πρόγραμμα θα συνεργαστούν κεντρικά ξενοδοχεία, τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και οι ξενοδόχοι συμφώνησαν έναντι του συμβολικού αντιτίμου των 3 ευρώ την ημέρα να φιλοξενούν αστέγους.
Το πρόγραμμα προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις, καθώς αφενός δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αφετέρου όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για μεγάλη απαρχτή και λεφτά που θα φύγουν στον αέρα.
Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, από το συνολικό ποσό των 800.000 ευρώ, 400.000 ευρώ θα δοθούν στο δήμο Αθηναίων και 100.000 ευρώ θα διατεθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα διατεθούν 300.000 ευρώ στην ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη σίτιση.
Ο κ. Μπόλαρης ανακοίνωσε παράλληλα ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, για τον ορισμό και την κατηγοριοποίηση των αστέγων.
Οργανώσεις κάνουν λόγο για εγκληματική απόφαση, που και τους αστέγους δεν θα εξυπηρετήσει και θα κάποιοι θα πλουτίσουν με τα έκτακτα κονδύλια.