in

Χρ. Κυδώνα: Για να μην κρασάρουν τα νοσοκομεία, αναγκαία η ενίσχυσή τους με προσωπικό

Χρ. Κυδώνα: Για να μην κρασάρουν τα νοσοκομεία, αναγκαία η ενίσχυσή τους με προσωπικό

Τον κίνδυνο να μείνουν άγονες προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί εξέφρασε η εντατικολόγος με ειδικότητα στις λοιμώξεις Χριστίνα Κυδώνα τονίζοντας παράλληλα ότι είναι μεγάλη ανάγκη να στηριχθεί η καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» έτσι ώστε στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ στοιχειωδώς να μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Η Χριστίνα Κυδώνα μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. «Το βασικό φορτίο βαραίνει το ΑΧΕΠΑ και τα υπόλοιπα προετοιμάζονται» σημείωσε εξηγώντας πως για να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία – κέντρα αναφοράς έπρεπε να γίνουν αναγκαστικές μετακινήσεις ειδικών και ειδικευομένων. «Το ΕΣΥ ξέρει ο καθένας σε ποια κατάσταση βρισκόταν πριν την πανδημία. Είναι γνωστό ότι είχαν παγώσει θέσεις 1000 σχεδόν γιατρών το καλοκαίρι και προκηρύχθηκαν τον Φλεβάρη και άρα θα κάνουν ένα χρόνο να έρθουν» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον ίδιο τον ιό ανέφερε πως προκαλεί «πολύ πιο γρήγορα αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζεται μηχανικό αερισμό πολύ περισσότερο από κάποια άλλη λοίμωξη».

Σύμφωνα με την ίδια, οι εντατικές ήταν ήδη γεμάτες στην Ελλάδα και είναι μεγάλο το ενδεχόμενο στο επόμενο κύμα κρουσμάτων να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Έτσι, χαρακτήρισε αναγκαία την υποστήριξη της καμπανιας «Μένουμε Σπιτι», όχι μόνο για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα υπόλοιπα περιστατικά, π.χ. τα τροχαία, οι πτώσεις ηλικιωμένων και απλά παθολογικά ή επείγοντα περιστατικά κακώσεων που τα έχουμε καθημερινά στην κοινωνία. «Οι άλλες παθολογίες», πρόσθεσε, «όπως τα εγκεφαλικά και η γαστρορραγία παραμένουν αλλά είναι σημαντικό να γλιτώσουμε τον άλλο φόρτο έτσι ώστε στην οριακή κατάσταση που είναι το ΕΣΥ στην Ελλάδα στοιχειωδώς να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

Ερώτημα αποτελεί ακόμη για την ίδια, «πώς θα καλυφθούν οι τρύπες που ανοίγουν με τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών». «Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι σε λίγες μέρες το σύστημα θα κρασάρει και οφείλουν να το ενισχύσουν με προσωπικό» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί εξέφρασε το κίνδυνο ότι το κάλεσμα για επικουρικούς γιατρούς θα μείνει σχετικά άγονο καθώς δεν υπάρχει η κατηγορία γιατρών που να είναι «στον αέρα», δηλαδή να μην έχει ιατρείο, να τα αφήσει όλα και να έρθει στο ΕΣΥ. «Έτσι και αλλιώς λοιμωξιολόγοι δεν υπήρχαν, ήταν λίγοι καθώς η εξειδίκευση στην λοιμωξιολογία ήταν άμισθη, και άρα είναι ελάχιστοι, οι εντατικολόγοι επίσης είναι ελάχιστοι. Όσον αφορά τους παθολόγους και πνευμονολόγους πρέπει να είναι κανείς νέος να μην έχει τακτοποιήσει τη ζωή του και να πει “μπαίνω σε αυτή τη μάχη”. Και δεν μετράμε τις συνταξιοδοτήσεις που δεν έχουν αναπληρωθεί αλλά και τις μετακινήσεις νέων γιατρών στο εξωτερικό. Οι νέοι ιδιώτες που άνοιξαν πριν λίγα χρόνια θεωρώ απίθανο να μπουν σε αυτή τη κρίση. Το μόνο target group στο οποίο θα μπορούσε να στοχεύσει το Υπουργείο είναι οι νέοι που μόλις τελείωσαν, αλλά και αυτοί είναι λίγοι» είπε ακόμη.

Μιλώντας για την κατάσταση του προσωπικού στο ΕΣΥ τόνισε: «είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας, γηρασμένο προσωπικό, άνθρωποι που φοβούνται και θα θέλουν να φύγουν από την πρώτη γραμή αν και η βαριά πλειοψηφία του προσωπικού υπερβάλλει εαυτόν. Το προσωπικό που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα και μάλιστα διακινδυνεύοντας και τη ζωή του είναι μικρό. Η κοινωνία πρέπει να προσέξει να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ και να πιέσει για άμεση πρόσληψη προσωπικού» .

Τέλος στο ερώτημα αν θα ανταποκριθεί κόσμος να βοηθήσει εθελοντικά απάντησε ότι αποτελεί στοίχημα, «αν δηλαδή θα έρθουν αντίστοιχοι πατριωτες να κινδυνεύσουν όχι… για στοχεύσουν σε άμαχο πληθυσμό όπως στον Έβρο αλλά για να διασώσουν κόσμο».

 

πηγή: stokokkino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αγώνας ενάντια στη λήθη

Τρόποι επικοινωνίας με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας για ανθρώπους που έχουν ανάγκη υποστήριξης