Χουσεΐν Τσελίκ: Η σχολή της Χάλκης μπορεί να επαναλειτουργήσει αύριο

Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάχθηκε  ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ.

Ο κ. Τσελίκ ανάφερε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής είναι «δικαίωμα που απορρέει από τη Συνθήκη της Λοζάνης» , ενώ αντιτάχθηκε στο επιχείρημα της «αμοιβαιότητας» που θέτει η Άγκυρα.

Οι δηλώσεις Τσελίκ αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον, με δεδομένη την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ», ο κ. Τσελίκ δήλωσε ότι «δεν έχουν καμία ισχύ τα επιχειρήματα που τάσσονται εναντίον της επαναλειτουργίας. Ζητούν την ίδρυση σχολής μέσης εκπαίδευσης που θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, πράγμα που είναι πέρα για πέρα λογικό. Όσο ασκούσα καθήκοντα υπουργού Παιδείας, θα μπορούσα να ανοίξω τη σχολή σε 24 ώρες αν δεν υπήρχαν οι αντιρρήσεις των κρατικών μηχανισμών και είχα τη δικαιοδοσία». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «δεν απαιτείται νέος νόμος» και ότι «αρκεί μια απόφαση».

Ο κ. Τσελίκ επισήμανε ότι «οι μη μουσουλμάνοι έχουν αντιμετωπιστεί ως άλλοι, στην Τουρκία», κάνοντας λόγο για «ντροπιαστικά γεγονότα όπως ο Φόρος Περιουσίας και τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955».

«Όταν συστάθηκε το τουρκικό κράτος, υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες. Τώρα όμως αριθμούν 1.500. Θα έφευγαν, εάν ζούσαν άνετα;» διερωτήθηκε ο Χουσεΐν Τσελίκ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αμοιβαιότητας, ο κ. Τσελίκ είπε ότι «δεν μπορεί να ισχύει, στην κρατική διοίκηση, ο θεσμός της ανταλλαγής νυφών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η αυστριακή Βουλή ενέκρινε τον Μηχανισμό Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

«Η Κωμωδία του Τυχαίου Θανάτου ενός Αναρχικού» στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου