in ,

Χωρίς δημοσιογράφους και παρατηρητές η δίκη των 4 της Μόριας

Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου η δίκη των τεσσάρων από τους έξι έφηβους πρόσφυγες που κατηγορούνται για τον εμπρησμό της Μόριας. Με πρόσχημα την πανδημία, ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα δύο δημοσιογράφων από τοπικά μέσα και δύο από διεθνή ΜΜΕ  να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε και το αίτημα να παραστούν δύο διεθνείς παρατηρητές ενώ η αστυνομική παρουσία εντός και εκτός του κτιρίου είναι ισχυρή.

Να σημειωθεί πως πλήθος οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν συνυπογράψει κάλεσμα μέσα από το οποίο διεκδικούν μια δίκαιη και διαφανή δίκη.

«Από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες» σημειώνουν και εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη..

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία ότι το δικαίωμά των κατηγορουμένων, για δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι εγγυημένο και ότι αντ’ αυτού γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του δικαστηρίου έχει απορρίψει τις δύο από τις τρεις ενστάσεις των δικηγόρων των τεσσάρων κατηγορούμενων προσφύγων που αφορούσε το γεγονός ότι πρόκειται για εφήβους και θα έπρεπε να δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων καθώς και ότι η γλώσσα του δικόγραφου που τους επιδόθηκε είναι η ελληνική την οποία δε γνωρίζουν.

Ολόκληρο το κάλεσμα των 70 οργανώσεων:

# FreeTheMoria6 – Μετά τη πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας: Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη βάσει του τεκμηρίου αθωότητας, για τους 6 κατηγορούμενους για εμπρησμό !

Στις 11 Ιουνίου 2021, στο δικαστήριο της Χίου θα διεξαχθεί η δίκη τεσσάρων από τους έξι έφηβους μετανάστες που κατηγορούνται ότι έκαψαν το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ) της Μόριας στη Λέσβο. Από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν λάβει χώρα οποιαδήποτε νομική διαδικασία, είχαν παρουσιαστεί στο κοινό ως ένοχοι. Οι δύο ανήλικοι, επίσης κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν ήδη σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σε μία δίκη γεμάτη παρατυπίες.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία ότι το δικαίωμά των κατηγορουμένων, για δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι εγγυημένο και ότι αντ’ αυτού γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το διαβόητο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου κάηκε, μια μέρα που έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Οι εκτεταμένες και μεγάλης διάρκειας πυρκαγιές, που μεταδόθηκαν σχεδόν απευθείας από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφεραν και πάλι στο διεθνές προσκήνιο την συνεχιζόμενη πολιτική της αποτροπής της μετανάστευσης μέσω απάνθρωπων μεθόδων, που επικρατεί στο Αιγαίο.

Το ελληνικό κράτος, αντί να δει την πυρκαγιά ως αναπόφευκτη καταστροφή της -επικίνδυνης για τη ζωή- δομής στρατοπέδου, συνέλαβε έξι νεαρούς Αφγανούς μετανάστες και τους παρουσίασε ως ένοχους και μοναδικούς υπαίτιους της πυρκαγιάς, προσπαθώντας να αποσιωπήσει κάθε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο στρατόπεδο και τις πολιτικές ευθύνες του. Οι πυρκαγιές έγιναν σε μια στιγμή που ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν στο στρατόπεδο είχε φτάσει τους 12.000, οι περιορισμοί κίνησης των μεταναστών ήταν σε ισχύ για σχεδόν έξι μήνες και ένας αυξανόμενος φόβος για το Covid-19 εξαπλώνοντας μέσα στο ΚΥΤ. Μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά, το πρώτο άτομο είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19. Αντί τα θετικά, στον covid-19, άτομα αν μεταφέρονται εκτός ΚΥΤ και να βελτιωθούν τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε αυτό, η κυβέρνηση σχεδίαζε να σφραγίσει εντελώς ολόκληρο το ΚΥΤ με έναν διπλό φράχτη υψηλής ασφάλειας του NATO ενώ κατέστελλε βίαια οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Οι αρχές όχι μόνο αρνούνται κάθε ευθύνη, αλλά μπορεί κανείς να υποθέσει πως οι κατηγορούμενοι δεν θα τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Καθώς από τη στιγμή της σύλληψης τους, παρουσιάστηκαν από τις αρχές ως ένοχοι. Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε – μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά – ότι “το στρατόπεδο πυρπολήθηκε από έξι Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί” παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη υπό το τεκμήριο αθωότητας . Πέντε από τους έξι κατηγορούμενους ήταν ανήλικοι όταν συνελήφθησαν, αλλά μόνο δύο από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως τέτοιοι από το ελληνικό κράτος και αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ανηλίκων.

Οι αρχικές ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν στη δίκη των δύο αναγνωρισμένων ανηλίκων, τον Μάρτιο του 2021. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο ανήλικοι έμειναν προφυλακισμένοι για σχεδόν έξι μήνες, τη νόμιμη μέγιστη περίοδο για τους ανηλίκους και, κατά συνέπεια, θα έπρεπε αφεθούν ελεύθεροι σύντομα. Σε μια βιαστικά συγκληθείσα δίκη που παραβίασε βασικούς δικαστικούς κανόνες απονομής δικαιοσύνης, κρίθηκαν ένοχοι παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών.

Η περίπτωση των 6 της Μόριας δεν είναι η πρώτη που οι μετανάστες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν αυθαίρετα στην Ελλάδα (http://legalcentrelesvos.org/2018/11/29/the-case-of-the-moria-35-a-15-month-timeline-of-injustice-and-impunity/ Αυτή η πρακτική αποτελεί, καιρό τώρα, μέρος του απάνθρωπου καθεστώτος της ΕΕ στα σύνορα. Ωστόσο, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, η ποινικοποίηση της μετανάστευσης έχει φτάσει σε νέο επίπεδο, όπως και οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τις αρχές.

Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη στις 11 Ιουνίου!

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους 6 της Μόριας και ενάντια στο δολοφονικό ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώτος

Καλούμε την ΕΕ και το ελληνικό κράτος να αναλάβουν την ευθύνη για τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης μεταναστών που σκοπίμως δημιούργησαν και για τα ανθρώπινα δεινά που προκλήθηκαν από αυτά!

– Σταματήστε τον περιορισμό των ανθρώπων στα όρια της ΕΕ!

– Τερματίστε το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας!

– Όχι άλλες «Μόριες»

– Ελευθερία στους 6 της Μόριας!

Μπορείτε να συμμετάσχετε, συνυπογράφοντας και διαδίδοντας τη δήλωση FreeTheMoria6 στο Change.org: https://www.change.org/FreeTheMoria6

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολιτικές ομάδες που υπογράφουν:

Adopt a revolution

Akkraak Media activism

ANTIGONI (ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσηςγια το ρατσισμό, τηνοικολογία, τηνειρήνη και τημη βία)

Antiracist Initiative of Thessaloniki (Greece)

Arbeitskreis Asyl (AK Asyl) Göttingen

Arbeitskreis Asyl Cuxhaven e.V

Are you Syrious? (AYS) Zagreb

Assemblea Donne CoordinamentoMigranti Bologna

borderline-europe

Bündnis Lager Auflösen Jetzt!

Bündnis gegen Abschiebungen Mannheim

Chiaki Sympoliteia, Chios muncipal party (ΧιακήΣυμπολιτεία)

Christian Peacemaker Teams – Nederland

Collectif de soutien de l’EHESSauxsanspapiers et auxmigrantes (LDH, Paris)

CollectifRéfugiés du Vaucluse

communityfor all (Darmstadt)

CoordinamentoMigranti Bologna

CPT (Christian Peacemaker Teams/ Aegaen Migrant Solidarity (AMS)

Deportation Monitoring Aegean

FiA (Frauen in Aktion) Göttingen

Flüchtlingsrat Hamburg e.V.

Flüchtlingsrat Niedersachsen e.V.

Flüchtlingsrat Sachsen-Anhalt

frauen- und menschenrechte-aktiv

Friedensbüro Hannover

Hannover Solidarisch

Heraklion (Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τουςΠρόσφυγες/Μετανάστες)

Hessischer Flüchtlingsrat

Human Rights Legal project in Samos

Initiative “Jugendliche ohne Grenzen”

Iuventa Crew

Knast Soligruppe Göttingen

Kolleg für Management und Gestaltung Nachhaltiger Entwicklung (KMGNE gGmbH)

Komitee für Grundrechte und Demokratie e.V.

Kritnet (Netzwerk für kritische Migrations- und Grenzregime Forschung)

L’association Pateras de Vida au Maroc

L’Unionjuive pour la paix (UJFP)

Legal CentreLesvos

Mare Liberum

medico international

migration-control.info

Network for Political and Social Rights (Δίκτυογια τα Πολιτικά και ΚοινωνικάΔικαιώματα)

Network for the Social Support of Refugees and Migrants (ΔίκτυοΚοινωνικήςΥπεράσπισηςΠροσφύγωνκαιΜεταναστών)

Netzwerk rassismuskritische Migrationspädagogik

No Border Assembly

No Border Kitchen (NBK) Lesbos

No Borders Community ~ Athens

Our House OM10 (Göttingen)

Plotinos (Πλωτινος)

PRO Bleiberecht Mecklenburg-Vorpommern

Projekthof Karnitz e.V.

Rote Hilfe Oldenburg

Sächsischer Flüchtlingsrat e.V.

Sea-Watch

Seebrücke (seebruecke.org)

Seebrücke Frankfurt am Main

Seebrücke Hamburg

Seebrücke Kassel

Seebrücke Tübingen

Seebrücke Saar

Social Center Antivaro (Chios) (ΚοινωνικόςχώροςΑντίβαρο)

Soie Rouge

[email protected] ( Αλληλεγγυ@)

Solinet Hannover

Transnational Migrants’ Coordination

videoActiv e.V.

Vivaro – Viva Romnja* (Verein Roma – Frauen*)

Watch The Med Alarm Phone

Welcome to Europe

You can’t evict solidarity – Antirepressionskampagne

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η παιδική εργασία αυξήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες

Κινδυνεύει η ζωή καρκινοπαθή, λόγω κωλυσιεργίας του ΙΦΕΤ