in ,

Αυτοψία στην Πιερία: Επικίνδυνες ακροβασίες της Περιφέρειας στις όχθες του ποταμού Πέλεκα

Αυτοψία στην Πιερία: Επικίνδυνες ακροβασίες της Περιφέρειας στις όχθες του ποταμού Πέλεκα

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017, στις πληγείσες από τις πλημμύρες, περιοχές του Δήμου Κατερίνης Πιερίας, πραγματοποίησαν περιοδεία  η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Κ.Μ., εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής  Αριστερής Ενότητας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι πραγματοποίησαν  αυτοψία κατά μήκος του ποταμού Λεύκου (Πέλεκας) και διαπίστωσαν «ιδίοις όμασι» τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον ποταμό μετά τη σφοδρή βροχόπτωση της περασμένης εβδομάδας. Οι αμμοληψίες που πραγματοποιούνταν, χωρίς την απαιτούμενη αντιπλημμυρική πρόβλεψη, μέχρι πριν λίγους μήνες με ευθύνη και επίβλεψη της ΠΚΜ, η αποκάλυψη των πελμάτων της γέφυρας,  η κατάρρευση μεγάλου τμήματος του παραποτάμιου δρόμου και των πρανών του ποταμού γεννούν τεράστια ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες.  Με έκπληξη μπορεί κανείς να διαπιστώσει την απουσία των απαραίτητων μέτρων προστασίας, γεγονός το οποίο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα είχε εδώ και καιρό επισημάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προβλήματα που προέκυπταν συνεχώς στην εκτέλεση των δύο αλληλοσυνδεόμενων σημαντικών έργων της Π.Ε. Πιερίας: Το έργο  “Περιφερειακή οδός Κατερίνης” και το έργο “Αντιπλημμυρική προστασία ποταμού Πέλεκα”, έργα ζωτικής σημασίας για την Πιερία αλλά και για όλη την Π.Κ.Μ. Επιπλέον έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι και για τα δύο αυτά έργα υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της διοίκησης αλλά και της εργολαβικής εταιρίας με την επωνυμία “Κ/Ξ Γ/ ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ – ΑΝΑΣΤΥΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ”, που από τις 15-11-2016 εκτελεί αμμοληψίες στον ποταμό Πέλεκα για τις ανάγκες του έργου “Περιφερειακή οδός Κατερίνης”:

  • Δεν υπήρχε απόφαση εκτέλεσης του έργου “Διαμόρφωση κοίτης και αποκατάσταση οριογραμμών και απόληψη υλικών για την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος Πέλεκα” καθώς και ένταξη του έργου σε Τεχνικό Πρόγραμμα, Χρηματοδότηση και Δημοπράτηση. Συνεπώς οι εργασίες στον Πέλεκα εκτελούνταν κατά παράβαση της νομοθεσίας εκτέλεσης των Δημοσίων Έργων (Ν. 3669/2008).
  • Δεν υπήρχε δέσμευση του αναδόχου της «Περιφερειακής οδού Κατερίνης» για την εξ ολοκλήρου εκτέλεση του έργου « Αντιπλημμυρική προστασία του Πέλεκα » όπως ρητά όριζε η ΚΥΑ.
  • Ήταν  ορατός και βάσιμος ο  κίνδυνος, να κριθεί οριστικά ότι κωλύεται η υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης και να αποχωρήσει  η ανάδοχος Κ/Ξ, με αποτέλεσμα να μείνει ανολοκλήρωτη η Περιφερειακή οδός Κατερίνης και ο ποταμός Πέλεκας να μείνει στο έλεος των βροχοπτώσεων. Και τελικά  στις 26 Ιουνίου κοινοποιήθηκε στην Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η από 8 Μαρτίου 2017 απόφαση (681/2017) του Ελεγκτικού Συνεδρίου – Τμήμα Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης με την οποία κρίθηκε οριστικά ότι κωλύεται η σύναψη της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου “Περιφερειακή οδός Κατερίνης – Β φάση” ποσού 11.787.712,20 ευρώ μεταξύ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και της αναδόχου κοινοπραξίας με την επωνυμία “Κ/Ξ Γ/ ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ – ΑΝΑΣΤΥΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ”.

 

Από τη μεριά μας προειδοποιήσαμε έγκαιρα όλες τις αρμόδιες αρχές για τα σοβαρά προβλήματα που διαφαίνονταν και τελικά αναδείχθηκαν σήμερα, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής, της περιφέρειας αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης είναι τεράστιες και δεν μπορούν να καλυφθούν με κανέναν τρόπο.

Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων και την χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των απαιτούμενων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της Π.Κ.Μ. , την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την αποκατάσταση των  ζημιών που έγιναν στον Πέλεκα και στην γύρω περιοχή, καθώς και τη λήψη μέτρων για την προστασία των κατοίκων .

Επισυνάπτουμε την από 18/9/2017 σχετική επερώτηση και καλούμε την διοίκηση της Π.Κ.Μ. να απαντήσει την επερώτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ευρωπαϊκές «αστοχίες» και ελληνικές γελοιότητες. Του Χρήστου Λάσκου

Γ. Μαυρής: Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την τάση ριζοσπαστικοποίησης που εκδηλώθηκε στην ελληνική κοινωνία