in ,

Αυτοί που δεν εξυπηρετούν είναι περιττοί. Του Raúl Zibechi

Πηγή: Comune-info.net, Μετάφραση: Καλλιόπη Ράπτη

Μεταναστευτικές ροές από την Κεντρική Αμερική, πηγή: Desinformémonos

Η ιδέα ότι ένα μέρος της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το Kεφάλαιο, πλεονάζει, διατυπώθηκε τόσο ξεκάθαρα για πρώτη φορά, πιθανόν, από τον Mike Davis, έναν Αμερικανό γεωγράφο, ακτιβιστή και ιστορικό, στο βιβλίο του «The planet of slums».

Ενώ σίγουρα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες διατυπώσεις, είναι βέβαιο ότι η πραγματικότητα – ότι ένα μέρος, δηλαδή,  της ανθρωπότητας θα μπορούσε να διαγραφεί από τον πλανήτη –  είναι ολοένα και πιο παρούσα στη ζωή μας, παρά το γεγονός ότι το σύστημα των κομμάτων, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και ο ακαδημαϊκός κόσμος επιμένουν να το αρνούνται.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα την ύπαρξη αυτού του πλεονάζοντος μέρους του ανθρώπινου είδους και όλα δείχνουν ότι τείνει να αυξηθεί.

Πριν από μερικές μέρες, το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) διαβεβαίωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας στον κόσμο, αλλά άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «θα αντικαταστήσει το 50% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού στις θέσεις εργασίας του».

Από τη μία πλευρά, το ΔΝΤ προτείνει στα κράτη να θέσουν όρια στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ γνωρίζει καλά ότι έχουν όλο και λιγότερες δυνατότητες να το κάνουν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πλήρης συναίνεση στο γεγονός ότι η ανεργία, η επισφαλής εργασία και κάθε είδους άτυπη εργασιακή σχέση θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε μια ήπειρο όπως η Λατινική Αμερική που παρουσιάζει ήδη εντυπωσιακά ποσοστά φτώχειας και υποαπασχόλησης.

Η μετανάστευση είναι μια από τις μεγάλες συνέπειες της επισφαλούς ζωής. Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε μια έκθεση του Οκτωβρίου, ανέφερε ότι μέχρι το 2021 ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχιζαν τη ζούγκλα στο Tapón de Darién ήταν σχετικά ασήμαντος σε σύγκριση με άλλες μεταναστευτικές διαδρομές.

Στη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας του αιώνα, μόλις 11 χιλιάδες άνθρωποι είχαν περάσει από αυτό που η έκθεση αποκαλεί την «κόλαση» της ζούγκλας Darién. Το 2021 ο αριθμός ανέβηκε στις 130 χιλιάδες, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι όλοι άνθρωποι που την διασχίζουν με τα πόδια, αλλά «το 2022 οι αφίξεις εκτοξεύτηκαν, φτάνοντας σχεδόν τα 250.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός ξεπεράστηκε τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 και περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να το ξεπεράσουν» μέχρι το τέλος του 2023.

Η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW) κατήγγειλε ότι Σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκότωσαν εκατοντάδες Αιθίοπες μετανάστες και αιτούντες άσυλο που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας, από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. «Οι Σαουδάραβες σκοτώνουν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά μακριά από τα μάτια  του υπόλοιπου κόσμου, ενώ ξοδεύουν δισεκατομμύρια στον αθλητισμό για να καθαρίσουν και να βελτιώσουν την εικόνα τους», ισχυρίζεται η ΜΚΟ, σε άρθρο που παρέμεινε αόρατο στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης (https://goo.su/ qUmBbC1).

Στην αναφορά «Μας πυροβόλησαν σαν να ήταν βροχή», η HRW καταγγέλλει «μαζικές δολοφονίες Αιθιόπων μεταναστών στη Σαουδική Αραβία, στα σύνορα μεταξύ Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας». Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πρόκειται για «ένα πρότυπο επιθέσεων γενικευμένο και συστηματικό».

Πριν από την τρέχουσα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η πολιτική των κρατών έτεινε προς τη σφαγή των μεταναστών – όταν αποτύγχανε να τους σταματήσει – ή τους άφηνε να πεθαίνουν, όπως κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όταν εμποδίζουν τα σκάφη που βυθίζονται με μετανάστες στη Μεσόγειο να διασωθούν από άτομα, οργανώσεις ή θεσμικούς φορείς αλληλεγγύης.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μια ευρεία και πλήρη «κάθαρση» των πληθυσμών που το κεφάλαιο κρίνει ότι πλεονάζουν, μια κάθαρση που μερικές φορές καταφέρνει να τροποποιεί ακόμα και τη δημογραφία κάποιων περιοχών.

Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφρίν (ODHA), μια περιοχή στη βόρεια Συρία που απελευθερώθηκε πριν από χρόνια από τους Κούρδους αντάρτες, αποκάλυψε ότι τέσσερα χρόνια μετά την παράνομη κατοχή από την Τουρκία, «ο κουρδικός πληθυσμός στο καντόνι έχει μειωθεί από το 95% στο 15%  ή 25% ως συνέπεια των «συστηματικών πολιτικών εθνοκάθαρσης και δημογραφικής αλλαγής».

Η αναφορά από την πύλη La Tinta (17 Ιανουαρίου 2024) τονίζει ότι «μία από τις μεγάλες μπίζνες των κατακτητών είναι οι απαγωγές. Από τις 20 Ιανουαρίου 2018, όταν άρχισαν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί, 8.328 άτομα έχουν βιώσει αυτόν τον γολγοθά. Σύμφωνα με την ODHA, είναι άγνωστο το πού βρίσκεται το 35% των απαχθέντων».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές για να εγκατασταθούν στο κατεχόμενο Αφρίν.

Όπως μπορούμε να δούμε, το παραλήρημα της «επαναρρύθμισης» του πλανήτη δεν ανήκει αποκλειστικά στην ισραηλινή κυβέρνηση, είναι μια πολιτική που χρησιμοποιείται με αυξανόμενη συχνότητα από τα κράτη που θέλουν να βάλουν τέλος στις  διαφωνίες και στις ανεπιθύμητες ταυτότητες, από τη γλώσσα μέχρι τις συνήθειες και τα έθιμα ολόκληρων λαών.

Εν ολίγοις, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εκτεταμένο  επαν-αποικισμό του πλανήτη, ο οποίος, πέντε αιώνες μετά την κατάκτηση της Λατινικής Αμερικής, υφίσταται τώρα μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών. Ο στόχος, αυτήν την φορά, είναι η επανακατοίκηση και η ανοικοδόμηση των εδαφών που καταλαμβάνονται για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα της συσσώρευσης του κεφαλαίου.

Ο Ζαπατιστικός Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση είχε ήδη καταγγείλει πριν από είκοσι χρόνια έναν «τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο» εναντίον των λαών, κάτι που, κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσε να συνοψίσει αυτό που βλέπουμε σε αυτούς τους καιρούς της συστημικής καταιγίδας.

Τώρα ο ζαπατισμός υπογραμμίζει ότι πρέπει να αγωνιστούμε ώστε τα κορίτσια και τα αγόρια που θα γεννηθούν σε 120 χρόνια να είναι ελεύθερα, όπως αναφέρεται στο τρίτο ανακοινωθέν, με τίτλο «Dení», της τελευταίας σειράς των είκοσι ανακοινωθέντων του EZLN.

Ολόκληρη η πολιτική των Ζαπατίστας είναι προσανατολισμένη προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που οδήγησε στη διάλυση των αυτόνομων δήμων και στην αντικατάσταση των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης  με μια νέα δομή που επιτρέπει την επίτευξη του στόχου.

Ταυτόχρονα, οι Ζαπατίστας θέτουν στο επίκεντρο την «μη ιδιοκτησία» και τα «κοινά», κάνοντας ένα νέο άλμα στην πολιτική τους πρακτική για να υπερασπιστούν την επιβίωση των λαών.

Θα είναι το κύριο καθήκον τους τις επόμενες δεκαετίες.

Πηγή: Comune-info.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Όραμα για ένα καλύτερο αύριο δύο χρόνια μετά την δολοφονία του Άλκη

Κοινωνιοβιολογικό Κόμμα Ελλάδας. Του Νίκου Νικήσιανη