in

Ασφαλείς μετακινήσεις ζητάει η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας με αφορμή το λεωφορείο με μαθητές που έπιασε φωτιά

epiruspost

Να προχωρήσει άμεσα σε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων των παιδιών μας καλεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή το συμβάν της Κυριακής όταν λεωφορείο που μετέφερε 52 μαθητές λυκείου από σχολείο της Θεσσαλονίκης και τρεις συνοδούς για σχολική εκδρομή έπιασε φωτιά. «Η ασφάλεια δεν μπορεί να υπολογίζεται σαν κόστος, όπως τόσες φορές είδαμε, με αποκορύφωση το έγκλημα στα Τέμπη» σημειώνει η Ομοσπονδία εκφράζοντας τον φόβο και την αγωνία των γονιών για τους όρους με τους οποίους γίνονται οι σχολικές εκδρομές.

Η φωτιά στο λεωφορείο ξέσπασε λίγο μετά την έξοδο της Εγνατίας προς το Μέτσοβο και σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική, ξεκίνησε από το πίσω μέρος του οχήματος. Οι μαθητές κατέβηκαν με ασφάλεια από το λεωφορείο, ενώ όχημα της πυροσβεστικής από το Μέτσοβο επιχείρησε για την κατάσβεση της φωτιάς.

Το ζήτημα της ασφάλειας της μετακίνησης των μαθητών είναι πάλι στο επίκεντρο και είναι ένα ζήτημα που κατ΄ επανάληψη έχει απασχολήσει την Ομοσπονδία. Ωστόσο παρά τις οχλήσεις προς κάθε υπεύθυνο, δεν πήρε επί της ουσίας απάντηση. «Παρά τις ανακοινώσεις, τη συνέντευξη τύπου, τις δεκάδες επικοινωνίες, δυστυχώς, συνεχίζουμε να βλέπουμε λεωφορεία που δεν τηρούν τους όρους ασφαλείας για τη μεταφορά των παιδιών μας» σημειώνει η Ομοσπονδία τονίζοντας ότι το υπάρχον πλαίσιο όχι απλά είναι ανεπαρκές, αλλά ακόμα και σε εφαρμοστικές εγκυκλίους δεν έχει προβλεφθεί η εφαρμογή τους, όπως αυτή για τις σχολικές εκδρομές του 2020.

Η Ομοσπονδία δηλώνει πως είναι τελικά πιο επίκαιρο από ποτέ ότι ο οπτικός έλεγχος που γίνεται από το προσωπικό της τροχαίας δε διασφαλίζει ότι δε θα δημιουργηθεί κάποιο μεγαλύτερο ζήτημα στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές.
«Το πραγματικά θολό τοπίο στο πλαίσιο που γίνονται οι σχολικές εκδρομές συνεχίζει να υπάρχει παρά τις δεκάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει. Εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με την αγωνία του “ευτυχώς δεν έγινε μεγαλύτερο κακό”. Δεν μπορούμε να αφήνουμε στην τύχη τις ζωές των παιδιών μας» σημειώνει καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους και σε μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια στις μετακινήσεις των παιδιών.

Συγκεκριμένα ζητάει:
-Να υπάρξει νέο πλαίσιο στη διαδικασία των σχολικών εκδρομών με την αποκλειστική ευθύνη και τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας από την αρχή της εκδρομής μέχρι και την επιστροφή των μαθητών.
-Να γίνονται σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 20883/ΓΔ4/2020 – ΦΕΚ 456/Β/13-2-2020. Οι σχολικές εκδρομές – εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες, ώστε να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις κατά την αναχώρηση, ακόμα και ακυρώσεις.
-Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της. Οι εκδρομές – επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
-Τήρηση των ωραρίων οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
-Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
-Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.
-Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπουργείου που ζητά υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς ότι αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη της μεταφοράς των παιδιών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Β.Μακεδονία: Οι αρχαιολόγοι σταματούν την αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τους αυτοκινητόδρομους

Όχι στη βιομηχανία «στρατηγικών» αγωγών