Η Γερμανία βρέθηκε σήμερα αντιμέτωπη με τη σταθερή και επαναλαμβανόμενη άρνηση των προς ανατολάς γειτόνων της να δεχθούν, στο όνομα των ευρωπαϊκών αξιών, ποσοστώσεις για την υποδοχή του αδιάκοπου κύματος προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη σε μερικές φορές αμφιλεγόμενες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην Ουγγαρία.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με την υποστήριξη του λουξεμβούργιου ομολόγου του, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, μετέβη στην Πράγα για να επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία).
Όμως κατά τη συνάντηση δεν φαίνεται να επιτεύχθηκε προσέγγιση των απόψεων: οι χώρες “οφείλουν να έχουν τον έλεγχο επί του αριθμού προσφύγων που είναι έτοιμες να δεχθούν”, τόνισε στη συνέχεια ενώπιον των δημοσιογράφων ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ.
Η σημερινή μεταναστευτική κρίση είναι “ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της ΕΕ”, δήλωσε από την πλευρά του ο Στάινμαϊερ.
“Θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι στο ότι μια τέτοια πρόκληση δεν είναι διαχειρίσιμη από μία μόνο χώρα. Έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, πρόσθεσε ενώ το Βερολίνο προκατέλαβε τους περισσότερους από τους εταίρους του όταν ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να υποδεχθεί φέτος έως και 800.000 πρόσφυγες.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προωθεί μια “υποχρεωτική” πολιτική κατανομής των προσφύγων, στον αριθμό των οποίων δεν τίθεται οροφή. Η χώρα περιμένει 40.000 πρόσφυγες μόνον αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Στάινμαϊερ. Δηλαδή το ένα τέταρτο των 160.000 αφιχθέντων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να κατανείμει ήδη από την επόμενη εβδομάδα στο σύνολο της ΕΕ.
Τον αριθμό αυτό έκρινε ανεπαρκή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία υπολογίζει σε 200.000 τον αριθμό των προσφύγων που θα έπρεπε να υποδεχθεί η ΕΕ έως το 2016.
Ρεκόρ εισόδων στην ΠΓΔΜ
Οι επιλογές της Μέρκελ απορρίφθηκαν έντονα από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ κατά τη δεκαετία του 2000 χάρη στην υποστήριξη της Γερμανίας. Εκτός από τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, η Ρουμανία εξέφρασε επίσης ρητά την άρνησή της.
Η Δανία, την οποία διασχίζουν οι πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν στη Σουηδία, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος: σήμερα ανακοίνωσε πως θα αρνηθεί να συμμετάσχει στο σύστημα κεντρικής κατανομής προσφύγων που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.
Αν οι Ευρωπαίοι δεν ξεπεράσουν τις διαφορές τους στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, θα συγκληθεί μια σύνοδος κορυφής των 28, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η Ουγγαρία πρότεινε από την πλευρά της να συμμετάσχουν στις συνομιλίες η Σερβία και η ΠΓΔΜ, χώρες που έχουν επίσης κατακλυσθεί από το κύμα των προσφύγων οι οποίοι διαφεύγουν κυρίως από τη Συρία, με τη διοργάνωση μιας κοινής διάσκεψης με την ΕΕ.
Από προχθές, Τετάρτη, μέχρι χθες, Πέμπτη, αριθμός ρεκόρ 7.600 προσφύγων εισήλθε μέσα σε 24 ώρες στην ΠΓΔΜ, συμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Ουγγαρία, την οποία διασχίζουν στη συνέχεια τα κύματα των μεταναστών για να φθάσουν στη Γερμανία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Θέλει να εμποδίσει από τις 15 Σεπτεμβρίου τη διέλευσή τους χάρη σ’ ένα διπλό φράκτη με συρματόπλεγμα στα σύνορα με τη Σερβία και ανακοίνωσε πως ανέπτυξε 3.800 στρατιώτες στη ζώνη αυτή με “προτεραιότητα” να επιταχύνουν την κατασκευή του φράκτη.
“Απάνθρωπες” συνθήκες
Ένα βίντεο που γυρίσθηκε μέσα στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής μεταναστών στα σύνορα αυτά έδειξε σήμερα τις “απάνθρωπες” συνθήκες στις οποίες διανέμονται τα τρόφιμα, σύμφωνα με την αυστριακή εθελόντρια που το δημοσιοποίησε.
Βλέπει κανείς σ’ αυτό περίπου 150 μετανάστες να συνωστίζονται ανάμεσα σε φράκτες στο εσωτερικό μιας αίθουσας και να σπρώχνονται επιχειρώντας να πιάσουν στον αέρα τα σάντουιτς που τους πετούν Ούγγροι αστυνομικοί οι οποίοι φορούν κράνη και χειρουργικές μάσκες.
Αίσθηση έχει επίσης προκαλέσει μια Ουγγαρέζα εικονολήπτρια που φαίνεται σε βίντεο να κλωτσάει μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα. Η γυναίκα αυτή εξήγησε σήμερα πως “πανικοβλήθηκε” και πως “λυπάται” γι’ αυτό που έκανε. “Δεν είμαι μια ρατσίστρια και άκαρδη εικονολήπτρια”, υποστήριξε.
Όμως στη Γερμανία το κύμα αλληλεγγύης του πληθυσμού δεν φαίνεται να κοπάζει.
“Οι Γερμανοί θεωρούνται ψυχροί και ορθολογιστές. Όμως είναι στην πραγματικότητα πολύ ευαίσθητοι. Τους είναι αφόρητο να βλέπουν ανθρώπους να υποφέρουν έτσι”, είπε μια εθελόντρια μπροστά από κέντρο υποδοχής στο Βερολίνο για να εξηγήσει τη στράτευσή της.
Εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ευχή οι ΗΠΑ, οι οποίες επικρίνονται επειδή δεν έχουν αντιδράσει στη μεταναστευτική κρίση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στη Συρία, ετοιμάζονται να υποδεχθούν 10.000 Σύρους πρόσφυγες στη διάρκεια της ερχόμενης χρονιάς.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ