in ,

Αρνείται τη χορήγηση ορού ο Δ. Κουφοντίνας, η υγεία του σε κρίσιμη κατάσταση – Αύριο η συνέντευξη τύπου με πολίτες της Θεσσαλονίκης

Για την Τρίτη προγραμματισμένες δράσεις αντιπληροφόρησης σε όλη την Ελλάδα

Στην 32η μέρα απεργίας πείνας μπαίνει αύριο, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας με την κυβέρνηση να συνεχίζει να σιωπά, έχοντας ήδη δώσει εντολή, για πάσα ιατρική παρέμβαση στην επαπειλούμενη κατάρρευσή του, κάτι που περιλαμβάνει και την πρακτική της υποχρεωτικής σίτισης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας eksegersi.gr, ο κρατούμενος έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της μυϊκής του μάζας, οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές έχουν ξεπεράσει το όριο του κινδύνου, υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή για θανατηφόρο καρδιακή αρρυθμία. Την ίδια στιγμή η έλλειψη γλυκόζης κάνει πιθανό το εγκεφαλικό οίδημα ενώ η υπονατριαιμία και η απορρύθμιση της νεφρικής λειτουργίας επιβαρύνουν την έτσι κι αλλιώς βαβαρυμένη κατάσταση της υγείας του.

Ο ίδιος ο απεργός πραγματοποιεί σκληρή απεργία πείνας, αρνούμενος να πάρει διάλυμα ηλεκτρολύτων ή συμπλήρωμα γλυκόζης ενώ αρνείται ακόμα να μπει στο χέρι του πεταλούδα, έτσι ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνδεθεί στο χέρι του ορός, αποφάσεις που, ως σήμερα, γίνονται σεβαστές από τους γιατρούς.

Δευτέρα στις 12.00 η συνέντευξη τύπου από τη σελίδα του alterthess – Σπάει η επιβαλλόμενη σιωπή

Σημείο των καιρών βέβαια, εκτός από την πλήρη αδιαφορία για να ισχύσουν τα νόμιμα από την κυβέρνηση, αποτελεί και το κλίμα τρομοκρατίας και στοχοποίησης οποιουδήποτε πολίτη ή οργάνωσης ζητάει να μην καταδικαστεί ο Δ. Κουφοντίνας σε θάνατο στην προσπάθειά του να διεκδικήσει το αυτονόητο: Να εφαρμόζονται δηλαδή οι νόμοι, ακόμα και αυτοί που ψηφίστηκαν φωτογραφικά για τον ίδιο, αλλά και να μην αφεθεί περισσότερος χώρος στον ρεβανσισμό και στη λογική της τιμωρίας πέρα από την τιμωρία που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα και την Δικαιοσύνη. Να μην υπάρχει, συνοπτικά, καθεστώς εξαίρεσης για κανέναν κρατούμενο, το οποίο θα προβλέπει και θα επιβάλλει ειδική και δυσμενή μεταχείρισή του για πολιτικούς λόγους.

Παρά την ιδιαίτερη συγκυρία, την πανδημία, την γιγάντωση της φτώχειας, την καθολική όξυνση της καταστολής που περιορίζει ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις κοινωνικές ελευθερίες, αποτελεί συνέχεια των δημοκρατικών παραδόσεων του τόπου, η υπεράσπιση του δίκαιου αιτήματος ενός απεργού πείνας. Το να μην επιτραπεί η αργή δολοφονία ενός κρατουμένου (δεν έχει υπάρξει νεκρός απεργός πείνας από τη μεταπολίτευση και ευχόμαστε αυτό να μη συμβεί ούτε τώρα), αφενός δεν προϋποθέτει την ταύτιση με τις επιλογές του, αφετέρου αποτελεί προϋπόθεση για να κερδίσουμε βήμα το βήμα όλες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, που σήμερα βλέπουμε να συρρικνώνονται για την κοινωνική πλειοψηφία σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση αύριο στις 12.00, μέσω της σελίδας του alterthess στο facebook θα προβληθεί η συνέντευξη τύπου στην οποία θα τοποθετηθούν οι:

-Αγαπητός Θανάσης, Εκπαιδευτικός, μέλος του Γ.Σ. του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ-ΕΔΟΘ, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
-Αετόπουλος Γιώργος, Τραγουδοποιός
-Γρηγοριάδης Παναγιώτης, Δημοσιογράφος – πρώην απεργός πείνας
-Θεοδωρίδης Φώτης. Τραγουδιστής
-Κεραμειδά Ντία, Εκπαιδευτικός – δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών
-Κιουπκιολής Αλέξανδρος, Αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ
-Κουράκης Τάσος, Αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας
-Μακνέα Χριστίνα, Πρόεδρος της ΕΔΜΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας (Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών) και μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ
-Ξενόπουλος Κώστας, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης
-Σκαρέλας Γιώργος, Μουσικός – φαρμακοποιός
-Σκουνάκη Αρετή, Δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Τσιράκης Βασίλης, Φυσικός – συγγραφέας
-Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
-Χατζηκυριάκος Παντελής, Μουσικός

Δήλωση του μέλους της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ Γιώργου Χαρίση

Σε δήλωση συμπαράστασης προχώρησε και ο συνδικαλιστής των ΟΤΑ, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να εφαρμόσει όλο το νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό της σχέδιο. Την ίδια ώρα που μας λέει να καθόμαστε στο σπίτι, λόγω της πανδημίας, απαγορεύει τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις και κόβει πρόστιμα σε όσους κυκλοφορούν “αδικαιολόγητα”. Ανενόχλητη θέλει να ψηφίζει αντεργατικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους, ανατρέπει δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και αίμα και θωρακίζει τον αυταρχικό και κατασταλτικό χαρακτήρα του κράτους. Προσλαμβάνει αστυνομικούς, ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία και δεν προσλαμβάνει γιατρούς και υγειονομικούς, ούτε ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το πολιτικό κατεστημένο του τόπου μας γνωρίζει ότι με το σύστημα υγείας που διαθέτουμε ως χώρα, κινδυνεύουμε με εκατόμβη νεκρών από την πανδημία. Κλείνει τον κόσμο στα σπίτια και καταστρέφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί να στηρίξει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας. Επειδή όμως γνωρίζει ότι συσσωρεύεται οργή φοβάται την μετά covid εποχή και γι’ αυτό παίρνει τα μέτρα του.

Στο πλαίσιο αυτής της συντηρητικής στροφής εντάσσεται και η σκληρή στάση απέναντι στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Η οικογένεια Μητσοτάκη και η ακροδεξιά τον καταδικάζει σε θάνατο και θέλει “Την κεφαλήντ ου επί πίνακι”. Το αίτημα για σεβασμό των δικαιωμάτων του, και για την ίδια του τη ζωή, υπερβαίνει τους στενούς υποστηρικτές του. Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να λειτουργεί “α λα καρτ”. Τώρα είναι η στιγμή που όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να πάρουμε θέση πριν τα πράγματα γίνουν μη αναστρέψιμα για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα και γίνει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974!

Η απαίτηση για υπογραφή δήλωσης μετανοίας, μας γυρίζει στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας και στα πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια, όπου οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές της αντίστασης αντιμετώπιζαν το εκτελεστικό απόσπασμα ή τον αυτοεξευτελισμό τους με την αποκήρυξη της ιδεολογίας τους.

Ανεξάρτητα των διαφωνιών που μπορεί κάποιος να έχει για τις απόψεις και την πολιτική του δράση, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η Αριστερά, αλλά και κάθε δημοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να απαιτήσουν την ισότιμη αντιμετώπισή του με όλους τους άλλους κρατούμενους, για τον εκδημοκρατισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος και για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές.

Η αδιαφορία ή η αφωνία μας σήμερα μάς καθιστά συνένοχους στο σχεδιαζόμενο έγκλημα και κάνει τους αντιπάλους μας να φαίνοντα πιο ισχυροί και αήττητοι, ενώ είναι θρασύδειλοι και τρέμουν την εκδήλωση της λαϊκής οργής!»

Άρθρο μελών του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα στην Εφ.Συν.

Η Εφ.Συν. φιλοξένησε στην έντυπη έκδοση της προηγούμενης Παρασκευής, κείμενο τριών μελών του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και συγκεκριμένα των Νίκου Γιαννόπουλου, Κυριακής Κλοκίτη, Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, οι οποίοι σημειώνουν:

«Από το 2002, χρονιά που ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στις αρχές αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι η επικινδυνότητα, η νοσηρότητα και η εμβέλεια της κρατικής «αντιτρομοκρατικής» στρατηγικής, που υπερβαίνει κατά πολύ τους διακηρυγμένους άμεσους στόχους της. Οπως τότε, λοιπόν, παρακολουθούμε και σήμερα τον κανιβαλισμό σε βάρος του κρατούμενου· τη φαιά ενοχοποίηση όσων μιλούν για δικαιώματα, ως «φιλοτρομοκρατών»· τις απόπειρες πειθάρχησης της Αριστεράς (κάποιες από τις οποίες φαίνεται, δυστυχώς, να πιάνουν…)· τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από κυβερνητικά στελέχη, «έγκριτες» εφημερίδες και κατακίτρινες ιστοσελίδες.

Οργανώσεις της Αριστεράς φιμώνονται, καθώς εκδηλώσεις τους εξαφανίζονται (πιθανότατα κατόπιν «παρέμβασης») από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλωτές ξυλοφορτώνονται, καταδιώκονται απολύτως αναίτια πριν φτάσουν καν στον χώρο ανακοινωμένων συγκεντρώσεων ή προσάγονται για λόγους εκφοβισμού. Φωτορεπόρτερ συλλαμβάνονται. Στα δε νάματα της «αντιτρομοκρατίας» αναβαπτίζονται ναζιστές, που απειλούν πανεπιστημιακούς. Ολα αυτά, στη χώρα που η υπουργός Παιδείας θεωρεί απόπειρα τρομοκράτησής της τη ρίψη… φυλλαδίων έξω από το γραφείο της.

Ο αγώνας του απεργού πείνας είναι αγώνας ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό που γενικεύεται. Ο αγώνας αυτός πρέπει να νικήσει. Η καταδίκη του απεργού πείνας σε μια νύχτα 19 χρόνων πρέπει να τερματιστεί. Σε πείσμα των εχθρών της ζωής, ο Δημήτρης θα νικήσει.»

Παρέμβαση 100 αλληλέγγυων στην πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, την Τρίτη η επόμενη ημέρα πανελλαδικών δράσεων

Αιφνιδιαστική συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα πραγματοποίησαν 100 αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες φωνάζοντας Η πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των Αμερικανών αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας.

Για την ερχόμενη Τρίτη 9 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 13.00 στην Καμάρα από συλλογικότητες της πόλης ενώ αντίστοιχες κινήσεις προγραμματίζονται για πολλές ακόμα πόλεις όπως η Αθήνα, η Πάτρα, το Ρέθυμνο, η Καρδίτσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΣΕΤΕΠΕ: Δύο διανομείς τραυματίες σε «εργατικά ατυχήματα», ο ένας στο νοσοκομείο

Ο «ρεαλιστικός» συμβιβασμός με τον κόσμο του κεφαλαίου οδηγεί τους ανθρώπους στην κατάθλιψη