Συνεδριάζει από το μεσημέρι το Συμβούλιο Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε μια διαδικασία για την επιλογή των υποψηφίων πρυτάνεων αλλά και την ημερομηνία των εκλογών, η οποία αναμένεται να είναι εντός του Ιανουαρίου του 2015.
Πρόκειται για επανάληψη της συνεδρίασης που ακύρωσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προ λίγων εβδομάδων, καθώς δεν είχε κληθεί ο τότε πρύτανης Γ. Μυλόπουλος. Η συνεδρίαση έρχεται μετά από επιστολή του κ. Μυλόπουλου πως δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση καθώς όπως αναφέρει σε επιστολή του στον αναπληρωτή πρύτανη Θ. Λαόπουλο ο οποίος εκτελεί χρέη πρύτανη μετά την απόφαση του ΣτΕ, “η παρουσία μου στις συνεδριάσεις του Σ.Ι. μπορεί να είναι νομότυπη, ως σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ, εν τοις πράγμασι όμως θα είναι άνευ ουσίας και αντικειμένου, και εφόσον προσβληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε νέες δικαστικές περιπέτειες, από τη στιγμή που δεν θα είμαι πρύτανης, δεν θα εκπροσωπώ το πανεπιστήμιο και δεν θα έχω την αντίστοιχη νομιμοποίηση, όπως ο νόμος ορίζει”.
Απαντώντας ο Θ. Λαόπουλος και διευκρινίζοντας πως είναι αναπληρωτής πρύτανη -και όχι πρύτανης όπως τον προσφώνησε ο Γ. Μυλόπουλος- επικαλείται τη τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τροπολογία της τελευταίας στιγμής του Υπουργείου Παιδείας για να νομιμοποιήσει τα τεκταινόμενα και το διορισμό του κ. Λαόπουλου στη διοίκηση του ΑΠΘ, δηλαδή του διορισμένου αναπληρωτή πρύτανη από τον κ. Μήτκα, η εκλογή του οποίου έχει ακυρωθεί.
Επιπλέον ο κ. Λαόπουλος απευθυνόμενος στον Γ. Μυλόπουλο υπογραμμίζει πως με βάση την απόφαση του ΣτΕ η πρόσκληση αναφέρεται στον πρύτανη εκείνης της περιόδου, οπότε “δεν τίθεται θέμα εντολής, σύμφωνης γνώμης ή νομιμοποίησης της παρουσίας σας στη συνεδρίαση του Σ.Ι. από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ”.
Τι θα κάνουν οι υποψήφιοι;
Την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία έχει εκφράσει ο πρώην αντιπρύτανης Γιάννης Παντής και την οποία κατέθεσε σήμερα με επιστολή του στη συνεδρίαση. Μέχρι τη Δευτέρα δεν είχε γίνει γνωστό τι θα έπραττε ο έτερος υποψήφιος Στ. Λογοθετίδης, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος μετά τον Π. Μήτκα. Όμως κατά τη συνεδρίαση τη Τρίτη σύμφωνα με πληροφορίες ανακοίνωσε τη πρόθεσή του να μη συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία και απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Τη παραίτηση των δύο ανδρών έχει ζητήσει και ο Α. Γιαννακουδάκης ο οποίος βρίσκεται στη συνεδρίαση ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως θα είναι υποψήφιος.
Επιπλέον τόσο ο Περικλής Μήτκας όσο και ο Γιάννης Παπαδογιάννης έχουν ξεκαθαρίσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Μάλιστα ο Π. Μήτκας στη πρώτη του αντίδραση μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την εκλογή του υπογράμμιζε πως “Το ταξίδι που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι δεν τελειώνει εδώ και φυσικά δεν αποτελεί παρένθεση. Μαζί αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε παλιές πρακτικές και με πίστη, σχεδιασμό και όραμα και ιδίως με συμμετοχή όλων των δυνάμεων του ΑΠΘ θέσαμε τις βάσεις της νέας πορείας του”.
Τέλος στη συνεδρίαση έχει κληθεί και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τενεσί, Παναγιώτης Δάτσκος, ο οποίος όμως είχε αποσυρθεί.
Η διαδικασία
Το Συμβούλιο του Ιδρύματος στη συνεδρίασή του θα επιλέξει τρεις υποψηφίους ενώ θα απορρίψει τους άλλους δύο, όπως προβλέπει ο νόμος Διαμαντοπούλου. Οι τρεις υποψήφιοι αμέσως μετά θα τεθούν σε ψηφοφορία στην οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να οριστεί εντός του Ιανουαρίου. Στην ίδια συνεδρίαση το ΣΙ θα πρέπει να αποφασίσει τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η ψηφοφορία. Δηλαδή αν θα γίνει ηλεκτρονικά ή αν θα στηθούν κάλπες, με τη πρώτη επιλογή σύμφωνα με πληροφορίες να είναι πιο πιθανή σε μια προσπάθεια αποφυγής αντιδράσεων από τη πλευρά των φοιτητών. Υπενθυμίζεται πως οι φοιτητές του ιδρύματος είχαν αντιδράσει στην εκλογική διαδικασία και το νόμο Διαμαντοπούλου τον οποίο χαρακτηρίζουν “αντιδημοκρατικό” καθώς “πετάχθηκαν” εκτός του εκλογικού σώματος οι φοιτητές. Επιπλέον οι νέοι πρυτάνεις σε όλη την Ελλάδα εκλέχθηκαν αφού αποκλείστηκαν μια σειρά υποψηφιοτήτων μετά από “αξιολόγηση” από το -διορισμένο κατά το ήμισυ και με μέλη εκτός του πανεπιστημίου- Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε Ιδρύματος. Σύμφωνα με το νόμο σε ψηφοφορία τίθενται μόλις δύο ή τρεις υποψήφιοι (ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος). Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν προοδευτικές υποψηφιότητες ή και οι υποψηφιότητες με ό,ποια υποψία πολιτικής απόχρωσης ενώ προκρίθηκαν οι υποψήφιοι με τεχνοκρατική αντίληψη.