in ,

ΑΠΘ: Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

ΑΠΘ: Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, παρακολούθησε -διαδικτυακά- τη Δευτέρα τη παρουσίαση των θέσεων των -εν τέλει- δύο υποψήφιων πρυτάνεων εν όψει της ψηφοφορίας της Τρίτης. Παρουσίαση που έρχεται ως κατάληξη μιας διαδικασίας που τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς τα θεμέλιά της αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά από μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο. Το ΑΠΘ αναδεικνύεται συνεχώς ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτυχίας του νόμου Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου: Προέγκριση υποψηφίων με παράνομες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, ακύρωση των εκλογών από το ΣτΕ, νέα διαδικασία από τους ίδιους που παρανόμησαν, παραίτηση των δύο υποψηφίων , του Γ. Παντή και του Στ. Λογοθετίδη με βολές κατά του Συμβουλίου Ιδρύματος, παραίτηση και άλλου υποψηφίου του Γ. Παπαδογιάννη, νέες ενστάσεις επί της διαδικασίας και πολύ φοβάμαι πως το σίριαλ δεν πρόκειται να τελειώσει, αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το νομοθετικό πλαίσιο.

Στη βάση όμως αυτής της πραγματικότητας τα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ καλούνται τη Τρίτη να ψηφίσουν για νέο πρύτανη. Καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του Περικλή Μήτκα και του Ανδρέα Γιαννακουδάκη, οι οποίοι απάντησαν τη Δευτέρα σε ερωτήσεις συναδέλφων τους σε μια διαδικασία που μεταδόθηκε ηλεκτρονικά.

Σε μια πρώτη ανάγνωση όσων ειπώθηκαν αναγνωρίζει κανείς μια κοινή συνισταμένη: Δύο υποψήφιοι – μία αντίληψη. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι και πολύ διαφορετικά καθώς έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, υποψήφιοι με έστω και κάποια υποψία προοδευτικής αντίληψης για το πανεπιστήμιο, αποσύρθηκαν για να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Ταυτόχρονα εντύπωση όμως προκαλεί η αποφυγή και των δύο υποψηφίων να απαντήσουν, εκφράζοντας με σαφήνεια την άποψη τους, για καίρια ζητήματα που αφορούν το πανεπιστήμιο στην ουσία πολλών ερωτημάτων.

Ο Περικλής Μήτκας επέμεινε σε μια νεοφιλελεύθερη και τεχνοκρατική αντίληψη για το πανεπιστήμιο ενώ εντύπωση προκάλεσε η υπαναχώρησή του στο θέμα της ίδρυσης του Τμήματος Ισλαμικών σπουδών, σε μια προσπάθεια να “κερδίσει” ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που έχει σχέσεις με το σύστημα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τη πλευρά του ο έτερος υποψήφιος Ανδρέας Γιαννακουδάκης που έπαιξε το ρόλο του βασικού πυλώνα της νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης στη προηγούμενη διοίκηση φαίνεται να εγκαταλείπει αυτή την ατζέντα, την οποία διατηρούσε και στις προηγούμενες εκλογές, επιχειρώντας να καλύψει το κενό της προοδευτικής υποψηφιότητας.

Ισλαμικές Σπουδές

Σε ερώτηση που δέχθηκαν οι υποψήφιοι για το θέμα της ίδρυσης του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, η ίδρυση του οποίου υπερψηφίστηκε από τη Σύγκλητο επί πρυτανείας του Π. Μήτκα, ο κ. Μήτκας αν και έκανε λόγο για ώριμη πρόταση ξεκαθάρισε πως αυτό δε σημαίνει “ ότι είμαστε έτοιμοι για την ίδρυση”.

Να βρεθούν άλλες λύσεις και να μη μετατίθεται το πρόβλημα στο πανεπιστήμιο ζήτησε ο κ. Γιαννακουδάκης ενώ το προχώρησε ακόμα περισσότερο κάνοντας λόγο για απόφαση που με βάση τη νέα συγκυρία και τα πρόσφατα γεγονότα πρέπει να επανεξεταστεί.

“Με τις νέες εξελίξεις και την ισλαμοποίηση της γείτονος χώρας το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί”, είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε “Υπάρχουν εθνικοί κίνδυνοι”.

Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Σε ερώτηση που τους τέθηκε κανένας εκ των δύο υποψηφίων δεν απέρριψε την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο κ. Μήτκας τόνισε πως είναι μία απόφαση που επαφίεται σε κάθε Τμήμα.

“Όποιο πρόγραμμα μεταπτυχιακών θέλει να επιβάλει δίδακτρα μπορεί να το κάνει ενώ όποιο δε θέλει δεν υποχρεούται να το κάνει αν έχει άλλους πόρους ή αρκείται στη δημόσια χρηματοδότηση”, είπε.

Ο κ. Γιαννακουδάκης εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να υπάρχει κοινή θέση όλων των Τμημάτων ενώ ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή διδάκτρων είναι ένα ζήτημα που πρέπει το πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει στο μέλλον και όχι εν μέσω κρίσης.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Δεν απορρίπτουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι δύο υποψήφιοι πρυτάνεις αλλά όπως και στη πλειοψηφία των απαντήσεων τους διατηρούν την ίδια επικοινωνιακή τακτική αποφεύγοντας να τοποθετηθούν στην ουσία της ερώτησης.

Ο κ. Μήτκας, λοιπόν, ξεκαθαρίζει πως “δεν είναι δική μου αρμοδιότητα το τι θα κάνει η πολιτεία” ενώ υπογραμμίζει πως “εγώ θέλω να γίνω πρύτανης στο δημόσιο πανεπιστήμιο”.

Από τη πλευρά του ο κ. Γιαννακουδάκης δεν απορρίπτει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων όμως επισημαίνει πως “όσο η δημόσιο παιδεία επιτελεί το ρόλο της δεν υπάρχει χώρος για αυτά” ενώ ξεκαθαρίζει πως η ίδρυσή τους δεν μπορεί να “συνδυάζεται με την απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων”.

Έργα με χρηματοδότηση ιδιωτών

Δεν απέκλεισε τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στο ΑΠΘ από ιδιώτες ο κ. Γιαννακουδάκης αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως σήμερα “οι ιδιώτες για να εμπλακούν και να θέλουν να επενδύσουν δεν έχουν λόγο σήμερα”.

Από τη πλευρά του ο κ. Μήτκας δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο χορηγιών από ιδιώτες για μικρά έργα υποδομής αλλά απέκλεισε τη “σύμπραξη με ιδιώτες” που θα προβλέπει κέρδος για τους ίδιους.

Κλειστές συνεδριάσεις της Συγκλήτου

Υπεραμύνθηκε των επιλογών του, κατά τη διάρκεια των μηνών που διετέλεσε πρύτανης ο Π. Μήτκας: “Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ήρθε για να μείνει. Η τηλεδιάσκεψη δεν μας ήταν ξένη. Αυτό που προτείναμε και έγινε, είναι ορισμένες συνεδριάσεις της Συγκλήτου να γίνονται έτσι”.

Από την άλλη πλευρά ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης υπεραμύνθηκε της αξίας της φυσικής παρουσίας.

“Έχουμε ηλεκτρονικές συνελεύσεις, αν κάνουμε και ηλεκτρονική διδασκαλία και έρευνα ας κάνουμε και ηλεκτρονικό πανεπιστήμιο”, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε “Έτσι ξεκινάν οι στρεβλές καταστάσεις”.

Κομματική δραστηριότητα στα ΑΕΙ

“Δεν είναι δουλειά του πρύτανη να σταματήσει τη δραστηριότητα των κομματικών παρατάξεων. Θα ήθελα να πείσω τα κόμματα να πάψουν να θεωρούν το πανεπιστήμιο αρένα κομματικών διεκδικήσεων”, είπε ο Π. Μήτκας.

“Το πανεπιστήμιο καταντάει να είναι αρένα κομματικής δραστηριότητας”, είπε και ο Α. Γιαννακουδάκης εκτιμώντας πως αυτή η διαδικασία ξεκινά εκτός του πανεπιστημίου.

“Η πολιτικοποίηση των φοιτητών δεν είναι αποκρουστική αλλά μόνο ορισμένες ενέργειες. Φταίμε και εμείς για την ανοχή μας”, προσέθεσε.

Χρηματοδότηση

Για μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος έκανε λόγο ο Π. Μήτκας και η οποία, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα. “Καταθέσαμε ένα πλασματικό προϋπολογισμό”, ανέφερε και προσέθεσε πως “είπαμε στο υπουργείο πως δε βγαίνει και δεσμεύτηκε πως στη πρώτη αναμόρφωση θα αλλάξει”.

“Φτιάξαμε προϋπολογισμό να μη δυσαρεστήσουμε το Υπουργό Παιδείας.”, είπε από τη πλευρά του ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης και προσέθεσε πως “το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να καταλάβει ότι με τα χρήματα που δίνει επί της ουσίας κλείνει τα πανεπιστήμια”.

Συνεργασία με τη πολιτεία

“Ο πρύτανης είναι υποχρεωμένος να εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο απέναντι στα όργανα της πολιτείας. Με ό, ποια κυβέρνηση και αν προκύψει κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του. Εμείς θα συνεργαστούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί η θέση του πρύτανη είναι διοικητική και όχι πολιτική”, Π. Μήτκας.

“Ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα δική μου να υπάρχει απλώς μια καλή συνεργασία. Ήταν τα αιτήματα του πανεπιστημίου. Η συνεργασία με το Υπουργείο δεν πρέπει να ανάγεται στην ικανοποίηση των προσπαθειών του υπουργείου αλλά στη βάση του συμφέροντος του πανεπιστημίου”, τόνισε ο κ. Γιαννακουδάκης.

Καταλήψεις

“Έχω καταδικάσει με συνέπεια τις καταλήψεις κτιρίων. Τις θεωρώ αναποτελεσματικές. Θα προσπαθήσω να αντιμετωπίσω το φαινόμενο δια της πειθούς και του παραδείγματος αλλά και με τη συνδρομή της πολιτείας. Θα χρησιμοποιήσουμε όσο περισσότερο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για να καταστήσουμε αναποτελεσματικές τις καταλήψεις”, τόνισε ο Π. Μήτκας.

“Στους φοιτητές που αντιδρούν με αυτό το τρόπο πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους και να τους κάνουμε σαφές ότι αυτές οι συμπεριφορές βλάπτουν την εικόνα του πανεπιστημίου”, είπε ο Α. Γιαννακουδάκης και προσέθεσε πως “Το αποτέλεσμα είναι αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν”.

Φύλαξη

Σε σύμπλευση και οι δύο υποψήφιοι ζήτησαν να αναλάβει η πολιτεία της φύλαξη των πανεπιστημίων.

Ο κ. Μήτκας ξεκαθάρισε πως “δεν μπορεί να παίζει το πανεπιστήμιο το ρόλο της αστυνομίας και να αντιμετωπίζει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα”.

Ο κ. Γιαννακουδάκης ζήτησε να αναλάβει η πολιτεία να οργανώσει ειδικές υπηρεσίες φύλαξης και να συσταθεί πανεπιστημιακή αστυνομία.

Κ.Μ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Είμαστε», αλλά πώς;. Του Παντελή Μπουκάλα

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ