in ,

ΑΠΘ: 13-14 Ιανουαρίου οι εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία

ΑΠΘ: 13-14 Ιανουαρίου οι εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία

Σε μια πολύωρη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από τη παραίτηση δύο υποψηφίων εν μέσω καταγγελιών κατέληξε στην ημερομηνία των εκλογών για νέο πρύτανη το Συμβούλιο Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 13 και 14 Ιανουαρίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία ενώ υποψήφιοι, μετά την έγκριση του Σ.Ι, θα είναι οι Περικλης Μήτκας, Ανδρέας Γιαννακουδάκης και Γ. Παπαδογιάννης. Η συνεδρίαση κράτησε πάνω από επτά ώρες ενώ κατά τη διάρκειά της ο Στ. Λογοθετίδης και ο Γ. Παντής απέσυραν την υποψηφιότητά τους, με τον δεύτερο να καταγγέλει πως πρόκειται για “μια διαδικασία χωρίς εχέγγυα δίκαιης κρίσης”.

Στην επιστολή του ο πρώην αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής υπογραμμίζει πως “το ΣΙ είχε την ευθύνη διεξαγωγής των Πρυτανικών εκλογών του Μαΐου. Δυστυχώς για το ΑΠΘ, το ΣΙ λειτούργησε έκτος των κανόνων δικαιοκρατίας, ενεργώντας παράνομες πράξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα η αντιδημοκρατική ούτως η άλλως διαδικασία προεπιλογής, να επιφορτισθεί και με βάσιμες υπόνοιες για μεροληψία και μεθοδευμένες ενέργειες.Το ΣΙ παρόλο που η μη νόμιμη σύνθεση του κατά την διαδικασία της προεπιλογής ήταν πρόδηλη και η παρανομία είχε έγκαιρα επισημανθεί από το ίδιο δικαστήριο, με αδικαιολόγητη εμμονή υποστήριξε την άποψή του, οδηγώντας το ΑΠΘ σε πρωτοφανή για την ιστορία του δυσλειτουργία και διοικητική απορρύθμιση. Το ΣΙ υποτίμησε τους ακαδημαϊκούς θεσμούς και αγνόησε τις συνέπειες της παραβίασης τους. Επιπλέον, ενώ μετά την θεσμική περιπέτεια που προκάλεσε, όφειλε να συνεδριάσει ως όργανο και να λογοδοτήσει, αυτό ως ξένο σώμα στο ΑΠΘ, συνέχισε να ενεργεί χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες του. Ιδίως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου οι οποίοι καθόρισαν την μη νόμιμη συνεδρίαση του οργάνου, όφειλαν να παραιτηθούν, έτσι ώστε να μην βαραίνει η ευθύνη ολόκληρο το ΑΠΘ. Όσο αυτό δεν γίνεται, δεν νομιμοποιείται το ΣΙ να συνεχίζει την διαδικασία και για τον λόγο αυτό αρνούμαι να συμμετέχω περαιτέρω σε μια διαδικασία χωρίς εχέγγυα δίκαιης κρίσης. Δεν θα ήθελα σε αυτήν την αρνητική ιστορία για το ΑΠΘ να προσθέσω και εγώ την προσωπική μου σελίδα,  ούτε καν την δική μου αρνητική παράγραφο”.

Η ψηφοφορία στις 13 και 14 Ιανουαρίου θα γίνει ηλεκτρονικά σε μια προσπάθεια αποφυγής αντιδράσεων από τη πλευρά των φοιτητών. Υπενθυμίζεται πως οι φοιτητές του ιδρύματος είχαν αντιδράσει στην εκλογική διαδικασία και το νόμο Διαμαντοπούλου τον οποίο χαρακτηρίζουν “αντιδημοκρατικό” καθώς “πετάχθηκαν” εκτός του εκλογικού σώματος οι φοιτητές. Επιπλέον οι νέοι πρυτάνεις σε όλη την Ελλάδα εκλέχθηκαν αφού αποκλείστηκαν μια σειρά υποψηφιοτήτων μετά από “αξιολόγηση” από το -διορισμένο κατά το ήμισυ και με μέλη εκτός του πανεπιστημίου- Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε Ιδρύματος. Σύμφωνα με το νόμο σε ψηφοφορία τίθενται μόλις δύο ή τρεις υποψήφιοι (ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος).

Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν προοδευτικές υποψηφιότητες ή και οι υποψηφιότητες με ό,ποια υποψία πολιτικής απόχρωσης ενώ προκρίθηκαν οι υποψήφιοι με τεχνοκρατική αντίληψη. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το τελικό αποτέλεσμα και τη σύνθεση των υποψηφίων που προέκυψε από τη σημερινή διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως και οι τρεις υποψήφιοι κατατάσσονται στο χώρο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για το πανεπιστήμιο.

Τέλος υπενθυμίζεται πως πρόκειται για επανάληψη της συνεδρίασης που ακύρωσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προ λίγων εβδομάδων, καθώς δεν είχε κληθεί ο τότε πρύτανης Γ. Μυλόπουλος.  Ο κ. Μυλόπουλος όπως είχε ανακοινώσει δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση ενώ αντίθετα το παρών έδωσε η πρώην αντιπρύτανης Σ. Κουίδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το καπιταλιστικό Κράτος της Μεταπολίτευσης: από τον «αυταρχικό κρατισμό» στην «κατάσταση εξαίρεσης», του Χριστόφορου Βερναρδάκη

Αλλαγή χρονιάς στην ελεύθερη και αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3