Ολοένα και πιο απομονωμένη βρίσκεται η Παραγουάη μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που οδήγησε στην αποπομπή του Φερνάνδο Λούγο. Το Κογκρέσο της Παραγουάης ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αποπομπής του πρώην καθολικού ιερωμένου και λεγόμενου επισκόπου των φτωχών , κρίνοντας ότι άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του και ότι δεν ήταν σε θέση να προασπίσει την κοινωνική ειρήνη. Μετά από την εξέλιξη αυτή η Αργεντινή ανακοίνωσε πως αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής της Ασουνσιόν στην επόμενη σύνοδο της Mercosur.
Ο νέος πρόεδρος Φράνκο προσπαθεί να “μεταπείσει και να πείσει” την Αργεντινή ότι η διαδικασία αποπομπής του Λούγο έγινε με νόμιμο τρόπο ο Φράνκο σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters. Σε συνέντευξη Τύπου μάλιστα δήλωσε ότι «δεν υπήρξε παραβίαση [της συνταγματικής τάξης] ή πραξικόπημα, υπήρξε απλώς μια αλλαγή ηγεσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας». Πρόσθεσε τέλος ότι επιθυμεί να συζητήσει με τον προκάτοχό του για να εξετάσουν τον ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει ο Λούγο, ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της χώρας.
Οι χώρες-μέλη της Mercosur αποφάσισαν να «αφαιρέσουν από την Παραγουάη το δικαίωμα συμμετοχής της στην 43η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινής Αγοράς και της συνόδου των πρόεδρων της Mercosur, καθώς και στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, όπου θα διεξαχθεί – στην πόλη Μεντόζα – η επόμενη σύνοδος, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης Χοσέ Φελίς Φερνάντες Εστιγκαρίμπια ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραστεί στη σύνοδο, όπως ήδη έχει δηλώσει και ο αποπεμφθείς πρόεδρος Λούγο.
Εκτός από την Παραγουάη, μέλη της Mercosur (Κοινής Αγοράς της Νότιας Αμερικής) είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη.
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει και η Unasur στο Περού (Νοτιοαμερικανική Ενωση Κρατών), την εναλλασσόμενη προεδρία της οποίας ασκεί η Παραγουάη.
Το νέο καθεστώς της Παραγουάης δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα και οι επικρίσεις είναι έντονες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες ανακαλούν τους πρεσβευτές τους. Συγκεκριμένα την Κυριακή το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του για διαβουλεύσεις το ίδιο και ο Ισημερινός ενώ η Βραζιλία τόνισε πως δεν θα επέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Παραγουάης.
Συνολικά, έξι λατινοαμερικανικές χώρες έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από την Ασουνσιόν: Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, Περού και Ισημερινός. Πέντε έχουν ανακοινώσει πως δεν αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση: Βενεζουέλα, Ισημερινός, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ και Βολιβία.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε πως θα διακόψει τις αποστολές πετρελαίου στην Παραγουάη. «Λυπούμαστε πολύ, αλλά δεν θα υποστηρίξουμε ένα πραξικόπημα», είπε χαρακτηριστικά.
Επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγο από τον Α. Τσίπρα
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε χθες ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης και υποστήριξης προς τον Πρόεδρο της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγο. Στην επιστολή του τονίζει ότι “Η ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα μας, παρακολουθεί, τις τελευταίες μέρες, έκπληκτη το επιχειρούμενο διήμερο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε βάρος του δημοκρατικά εκλεγμένου πρόεδρου Φερνάντο Λούγο. Μια επιχειρούμενη και ταυτόχρονα σκοτεινή υπόθεση, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δεκαεπτά ακτημόνων, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες από τις δυνάμεις ασφάλειας, σε μια επιχείρηση «εκκαθάρισης» του κινήματος «ακτημόνων χωρίς γη» που δεν είχε την έγκριση της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο της ολιγαρχίας της χώρας σε βάρος του Προέδρου της.” προσθέτοντας ότι “ενώνω την φωνή μου μαζί με αυτές όλων των πρόεδρων της Αργεντινής, Βολιβίας, Ισημερινού, Βραζιλίας, Βενεζουέλας και άλλων χωρών, που καταδικάζουν το διήμερο πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Βουλή, «καταδικάζοντας» τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο και αφαιρώντας του παράνομα της προεδρική εξουσία.”
“Η Δημοκρατία έχει στεριώσει για τα καλά στις πολύπαθες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι δικτατορίες με όποιον μανδύα δεν μπορούν να επανέλθουν.Από την μακρινή δημοκρατική Ελλάδα και τα δυναμικά αντινεοφιλελεύθερα και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα στη χώρα μας, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας σε όλα τα διεθνή φόρα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ώστε η δημοκρατία να αποκατασταθεί άμεσα και το έργο της προοδευτικής κυβέρνησης της Παραγουάης να συνεχιστεί σε αλληλεγγύη και εναρμόνιση με τους αδελφούς λαούς και προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατ. Αμερικής.” σημειώνεται τέλος στην επιστολή.