in , ,

Αποκλεισμός του ΕΛΚΕ από φοιτητές: «Δώστε λεφτά για ΜΕΘ-Παιδεία και όχι για καταστολή και για τρομοκρατία»

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αποκλεισμός του κτιρίου του ΕΛΚΕ από φοιτητικούς συλλόγους.

Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εφαρμογή του νέου απαράδεκτου νόμου Κεραμεως – Χρυσοχοιδη, διεκδικούν άμεση επιστροφή στα πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του:

«Ένα χρόνο τώρα δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο για να επιστρέψουμε στις σχολές μας, ούτε ένα μέτρο για την στήριξη των φοιτητών και της Εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η κυβέρνηση δίνει λεφτά στον ΕΛΚΕ ο οποίος είναι ο ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας του ΑΠΘ ένας φορέας ο οποίος από την μια διαχειρίζεται όλη την οικονομική δραστηριότητα του ΑΠΘ ενώ από την άλλη είναι αυτός ο φορέας που χρηματοδοτεί την επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των σχολών μας και όχι τις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες των φοιτητών. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να κρατήσει κλειστά τα Πανεπιστήμια και να περνάει τα μέτρα που χρειάζονται για να εναρμονιστεί όλο και περισσότερο το πανεπιστήμιο με το πρότυπο του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη για όλο και πιο έντονη ανταποδοτικότητα των ιδρυμάτων. Ενώ η κρατική χρηματοδότηση πέφτει τα ερευνητικά προγράμματα τρέχουν και τα μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα πολλαπλασιάζονται. Αυτό εκφράζεται και στην καθημερινότητα μας που ενώ βρέθηκε ακόμα ένα κρούσμα στην εστία δεν έχουν κοπεί τα απαραίτητα κονδύλια για μέτρα υγειονομικής προστασίας, αντισηπτικά και απολυμάνσεις και δεν ικανοποιείτε το πάγιο αίτημα του συλλόγου μας για μονιμοποίηση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην εστία.»

Στη σελίδα 1 Χρόνος κλειστά Πανεπιστήμα – ΩΣ ΕΔΩ αναφέρεται:

«Οι φοιτητές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στη πολιτική που ενώ κρατάει τους φοιτητές μακριά από τις σχολές τους εδώ και ένα χρόνο, συνεχίζει απρόσκοπτα την ερευνητική δραστηριότητα για τα κέρδη των επιχειρήσεων! Διεκδικούν άμεση επιστροφή στα αμφιθέατρα με όλα τα μέτρα προστασίας, να μείνει στα χαρτιά ο απαράδεκτος νόμος Κεραμεως – Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στα συλλαλητήρια της Τετάρτης 17/3 στις 18.00 και της Πέμπτης 18/3 στις 13.30 στο άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή!»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου φοιτητών/φοιτητριών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. που συμμετέχει στην κινητοποίηση:

Ο νόμος Κεραμέως συνεχίζει τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών όσον αναφορά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε κομμάτι του νόμου να εφαρμόζεται και τι σημαίνει για κάποιους “η δημοκρατία μπήκε στα πανεπιστήμια”. Η επίκληση στο αφήγημα περί φθορών και εγκληματικότητας, αποτελεί πρόφαση για την καταστολή των κινημάτων, τον έλεγχο, την εκμετάλλευση, την υποτίμηση των πτυχίων και των ζωών μας. Με πειθαρχικά για τους “απείθαρχους”, διαγραφές των ν+ν/2 συμφοιτ(ρι)ών μας, με υποχρηματοδότηση για τις ανάγκες μας και παράλληλη χρηματοδότηση (κι άλλων) μπάτσων, με κάμερες και βάση εισαγωγής. Η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Έρχονται να ενταθούν οι ήδη οξυμένοι ταξικοί φραγμοί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα κεφάλαια που εισέρχονται και διαμοιράζονται στο πανεπιστήμιο περνάνε από τον ΕΛΚΕ. Ο ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογιαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) στεγάζεται στο κόκκινο κτήριο πάνω από τη λέσχη. Οι χρηματοδοτήσεις για εστίαση, λέσχη και συντήρηση των εγκαταστάσεων καθώς και οι χρηματοδοτήσεις για τα εργαστήρια αποφασίζονται από αυτόν τον λογαριασμό. Η μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος προς το πανεπιστήμιο οδηγεί πολλά εργαστήρια στο να αναζητούν από αλλού κεφάλαια. Πολλές φορές οι χρηματοδοτήσεις προς τα εργαστήρια τείνουν να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προορίζονται για τις ανάγκες μας, διότι, λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυτά τα εργαστήρια που παράγουν έρευνα μπορούν δυνητικά να φέρουν μεγάλα έσοδα στο πανεπιστήμιο, ενώ η σίτιση και η στέγαση όχι. Για αυτό το λόγο παλεύουμε ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα και διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών και όχι για τα έξοδα των υπερλούξ εργαστηρίων που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο.

Σε πολλά εργαστήρια, η έρευνα παράγεται στα πλαίσια κάποιου πρότζεκτ που προωθούν ιδιώτες στο πανεπιστήμιο, ούτως ώστε το εργαστήριο να μπορεί να συντηρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η έρευνα εντός του πανεπιστημίου να μην συμφωνεί με τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά να συμφωνεί με τις ανάγκες του κεφαλαίου η ακόμα και στις ανάγκες του κράτους για καταστολή (ας μην ξεχνάμε τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΑΠΘ-Ελληνικού Στρατού). Επειδή ακριβώς τα εργαστήρια συμπεριφέρονται σαν αυτόνομες επιχειρήσεις, μπορεί κάποιος διδακτορικός/ερευνητής, να μην πληρώνεται επειδή η παραγόμενη ερευνά, δεν γειώνεται στην αγορά και άρα το εργαστήριο δεν έχει έσοδα για να συντηρηθεί. Είναι σημαντικό οι ερευνητές εντός πανεπιστημίου να έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα σε μισθό και ασφάλιση και παλεύουμε μαζί τους για εργασιακά δικαιώματα και αποσύνδεση της έρευνας από τις στενές ανάγκες της αγοράς.

Εδώ, να αναφέρουμε το παράδειγμα του καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, τον Κύρο Υάκινθο. Ο καθηγητής αυτός έχει υπερλούξ εργαστήριο στην ανατολική Θεσσαλονίκη το οποίο προφανώς είναι μή προσβάσιμο για μαθήματα της σχολής για να κατασκευάζει drone (RX-4) το οποίο όπως έχει πει ο ίδιος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ένοπλες δυνάμεις. Το drone αυτό ξεκίνησε το 2011 στο οποίο συμμετείχαν έξι φορείς: το ΑΠΘ, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχενείο, το Πολυτεχνείο Ξάνθης και τρεις ελληνικέςεταιρείες, η MLS, η Spacesonic με έδρα τα Τρίκαλα και η Intracom Defense Electronics. Έχουν προηγηθεί άλλα δύο drones τα οποία ο ίδιος δήλωνε πως έχουν σκοπό την ασφάλεια, πλέον όμως η μάσκα έχει πέσει και λέει ανοικτά πως το τελευταίο drone έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από το στρατό. Δηλαδή υπάρχει πολυτελέστατο εργαστήριο όχι για τις ακαδημαικές, καθημερινές ανάγκες του πανεπιστημίου αλλά για να γίνεται έρευνα που προσανατολίζεται στο να σκοτωθούν άνθρωποι!!!

Για όλους αυτούς του λόγους επιλέγουμε να μπλοκάρουμε την λειτουργία του ΕΛΚΕ. Θέλουμε έρευνα για τις ανάγκες μας, τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τον στρατό και κατευθυνόμενη από τις ανάγκες της αγοράς και των εταιριών.

Ο νόμος κεραμέως δεν θα περάσει! Καμία διαγραφή φοιτητών, κανένα πειθαρχικό, έξω οι μπάτσοι απ τις σχολές μας.

Καλούμε από την πλευρά μας, κάθε άνθρωπο στη Θεσσαλονίκη να στηρίξει τον αγώνα μας και να κατέβει μαζί μας στο δρόμο, να ανατρέψουμε μαζί την επίθεση που δεχόμαστε.

-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/03 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

-ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18/03 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ: «Για τρεις γκλοπιές απολογούμασταν γονατιστοί σε όλο το απλυταριό»

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για φυλακισμένους από το «Οικόπολις»