in

Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου δικαιώνει τον αγώνα του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Της Σταυρούλας Πουλημένη

Για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που δικαιώνει τον πολύμηνο αγώνα του, την πίστη στη συλλογική δράση καθώς και στο καθήκον και την υποχρέωση των πολιτών να ασκούν κοινωνικό έλεγχο στην πολιτεία κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) σχολιάζοντας την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου σχετικά με τις τρεις αγωγές που κατέθεσε εναντίον του συλλόγου και μελών του ο όμιλος ONEX που διαχειρίζεται το Νεώριο της Σύρου, συνολικών απαιτήσεων άνω των 3 εκ. ευρώ.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΠΠΣ, έκρινε αβάσιμες όλες τις αιτιάσεις της ΟΝΕΧ ενάντια στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, απορρίπτοντας συνολικά την πρώτη αγωγή εναντίον του, ενώ όσον αφορά την δεύτερη και τρίτη αγωγή έκρινε επιλήψιμη την υπόνοια απόδοσης σκοπιμότητας προς την εταιρία ότι κάνει χορηγίες προς τις δημόσιες αρχές προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή τους, πράγμα που, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, ποτέ δεν υποστήριξε.

Σχετικά με την υπόθεση των αγωγών αυτών συνοπτικά να αναφέρουμε πως στις 21/12/2020 το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου απέστειλε αίτημα στον Υπ. Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη που αφορούσε τη στασιμότητα, για πάνω από ένα χρόνο, της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης, υπόθεση για την οποία ήδη ο βουλευτής κ. Κρίτωνας Αρσένης είχε κάνει δυο επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης στις 14/1/2021 ο βουλευτής κ. Νικόλαος Συρμαλένιος στον οποίο είχε κοινοποιηθεί το αίτημά του Παρατηρητηρίου, κατέθεσε και αυτός σχετικό ερώτημα στη βουλή, συνυπογεγραμμένο από 25 βουλευτές, αναφερόμενος στις ανησυχίες όπως εκφράστηκαν με έγγραφό του Παρατηρητηρίου προς τον τότε Υπουργό. Στις  14/1/2021, η εταιρεία ONEX  απέστειλε εξώδικο προς τον σύλλογο, καλώντας τον, να ανακαλέσει το περιεχόμενο της επιστολής – αιτήματός.

Στη συνέχεια ο Όμιλος κατέθεσε την πρώτη αγωγή εναντίον του ΠΠΠΣ που αφορούσε «δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη» ζητώντας ως αποζημίωση 1εκ. ευρώ. Στις 9 Απριλίου η εταιρεία κοινοποίησε και δεύτερη αγωγή κατά του συλλόγου και μέλους του που έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη με αφορμή την πρώτη αγωγή. Στη συνέχεια ο όμιλος κατέθεσε και τρίτη αγωγή κατά του προέδρου του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) επίσης για ραδιοφωνική συνέντευξή μέλους του αξιώνοντας από το ΠΠΠΣ ποσό μεγαλύτερο του 1εκ. ευρώ, με τις συνολικές απαιτήσεις του να ξεπερνάνε πλέον τα 3. εκ. ευρώ.

Η υπόθεση των αγωγών εναντίον του ΠΠΠΣ αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation-Στρατηγικές αγωγές ενάντια στη δημόσια συμμετοχή) δηλαδή αβάσιμων και καταχρηστικών αγωγών με στόχο τη φίμωση φυσικών προσώπων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων που εκφράζουν την ανησυχία τους για ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και αγωνίζονται να διασφαλίσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος τονίζει πως «το Δικαστήριο έκρινε πως η μέχρι σήμερα δράση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και της απειλής προς τη δημόσια υγεία είναι απολύτως θεμιτή, εύλογη, τεκμηριωμένη, δικαιολογημένη, χωρίς καμία σκοπιμότητα και έγινε στο πλαίσιο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων μας και ότι καμία ζημιά (ηθική ή υλική) δεν έχει προκληθεί στην εταιρία από τη δράση του Παρατηρητηρίου». Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το ΠΠΠΣ απέρριψε και κάθε αξίωση για αποζημιώσεις προς την εταιρία, που συνολικά διεκδικούσε €3 εκ. από το ΠΠΠΣ και τα εναγόμενα μέλη του, για «ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη».

«Το μόνο που έκρινε επιλήψιμο από την πλευρά μας, στις άλλες δύο αγωγές, ήταν η υπόνοια απόδοσης σκοπιμότητας προς την εταιρία ότι κάνει χορηγίες προς τις δημόσιες αρχές προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή τους, πράγμα που ποτέ δεν υποστηρίξαμε. Υποστηρίξαμε ότι οι αρμόδιες αρχές σιωπούν και δεν ασκούν τις ελεγκτικές αρμοδιότητές τους για λόγους που οι ίδιες γνωρίζουν. Το γεγονός ότι η ΟΝΕΧ κάνει χορηγίες προς τις αρμόδιες αρχές δεν αμφισβητείται από κανένα. Ουδέποτε αποδώσαμε σκοπιμότητα στην εταιρία, ούτε την εγκαλέσαμε ποτέ για τις χορηγίες, εγκαλέσαμε τις αρχές που δεν κάνουν τη δουλειά τους» σημειώνει ακόμη.

Το Παρατηρητήριο τονίζει πως πρόκειται για «μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που δικαιώνει τον πολύμηνο αγώνα μας και την πίστη μας στη συλλογική δράση και στο καθήκον και την υποχρέωση των πολιτών να ασκούν κοινωνικό έλεγχο στην πολιτεία».

Σχολιάζει ακόμη και την ανακοίνωση του Ομίλου που έσπευσε χθες να ανακοινώσει πως η απόφαση του δικαστηρίου την δικαιώνει καθώς «έκρινε ως συκοφαντικές τις αιτιάσεις του ΠΠΠΣ ενάντια στην εταιρία μας». Στην ανακοίνωσή του ωστόσο ο Όμιλος ONEX αναφέρει ότι «η απόφαση αφήνει πολλά νομικά και πραγματικά ζητήματα σε εκκρεμότητα, τα οποία θα επιλυθούν τελεσίδικα κατά την εκδίκαση των αγωγών μας από το αρμόδιο Εφετείο» χωρίς όμως να εξηγεί εναντίον ποιας απόφασης θα προσφύγει σε δεύτερο βαθμό.

Το Παρατηρητήριο συγκεκριμένα δηλώνει πως «το γεγονός ότι η εταιρία έσπευσε να πανηγυρίσει για την πλήρη απόρριψη των παράλογων αιτιάσεών της από το δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση “καταπέλτη”, προαναγγέλλοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της, καθώς, όπως η ίδια σημειώνει σε ανακοίνωσή της, “αφήνει πολλά νομικά και πραγματικά ζητήματα σε εκκρεμότητα”, μόνο γέλια προκαλεί».

«Ασφαλώς, θα είμαστε και πάλι παρόντες και παρούσες στο Εφετείο, για να υποστηρίξουμε το δίκαιο όπως κάναμε και πρωτόδικα. Μέχρι τότε, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλες και όλους, φυσικά πρόσωπα και οργανώσεις που τάχθηκαν στο πλευρό μας και ενίσχυσαν με την αισιοδοξία της συλλογικότητας τον αγώνα μας και μοιραζόμαστε μαζί τους τη χαρά μας» απαντάει το Παρατηρητήριο σημειώνοντας πως ο αγώνας των μελών του δεν στόχευε μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά «και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας ως πολιτών, να σκεφτόμαστε, να μιλάμε και να δρούμε ελεύθερα, συλλογικά και ατομικά, στον δημόσιο χώρο».

«Το σίγουρο είναι ότι η φωνή και η συλλογική δράση των ανθρώπων έχουν δύναμη.Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να ασκούμε αυτή τη δύναμη απέναντι στα «ΣΚΑΣΤΕ!», απ’ όπου και αν προέρχονται. Συνεχίζουμε!» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μία ιδιαίτερα σημαντική νίκη για τη τρανς κοινότητα: Η πρώτη καταδίκη για δημόσια υποκίνηση σε βία ή μίσος για λόγους ταυτότητας φύλου

23ο ΦΚΘ: Παρέμβαση αλληλεγγύης στις εξεγερμένες του Ιράν