in ,

Απόφαση-χτύπημα στην ελευθερία της διαδικτυακής πρόσβασης και πλοήγησης

Απόφαση-χτύπημα στην ελευθερία της διαδικτυακής πρόσβασης και πλοήγησης

Την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ψήφισε για την αναστολή της περίφημης «net neutrality», ενός μέτρου που είχε προωθήσει η κυβέρνηση Ομπάμα και καθόρισε ότι όλη η «διαδικτυακή κίνηση» πρέπει να αντιμετωπίζεται με ισότητα. 

Η αναστολή του μέτρου αυτού φέρνει αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) έπειτα από μία δεκαετή περίοδο ομοσπονδιακής επιτήρησης.

Οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ,  είχαν πιέσει πολύ υπογείως για να αλλάξουν οι κανόνες, υποστηρίζοντας ότι αποθάρρυναν τις επενδύσεις στο Διαδίκτυο. 

Ουσιαστικά, με τους νέους κανόνες που πέρασε η επιτροπή με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ, οι μεγάλες εταιρίες όπως οι  Comcast, Verizon και AT&T θα μπορούν να καθυστερούν ή να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες που δεν ευνοούν. Θα μπορούν, ακόμη, να χρεώνουν μεγαλύτερες αμοιβές σε ανταγωνιστές και να τους αναγκάζουν να πληρώσουν για μεγαλύτερες ταχύτητες ή να στήσουν ταχύτερες παροχές για υπηρεσίες και ιστοσελίδες που εκείνες εγκρίνουν.

Αυτή η πιθανότητα έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις από τους καταναλωτές, τους Δημοκρατικούς και πολλές διαδικτυακές εταιρείες. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι ότι οι κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να ελέγχουν τι παρακολουθούν οι πολίτες στο Διαδίκτυο.

Σε πρώτη επίπεδο μπορεί να μην αλλάζουν πολλά πράγματα άμεσα, όμως, στο μέλλον ενδέχεται να επηρεαστεί η δυνατότητά μας να παρακολουθούμε ό,τι θέλουμε online και να χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές που θέλουν. Η εταιρεία πάροχος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αρχίσει να έχει εξωφρενικές απαιτήσεις πληρωμών ή να απαιτεί να εγγραφεί ο χρήστης στη δική της πλατφόρμα βίντεο για να παρακολουθήσει αυτό που επιθυμεί. Παράλληλα, θα μπορούσε ο πάροχος σύνδεσης στο Internet να βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την Amazon και για το λόγο αυτό να καθυστερεί πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Όλα αυτά, με την αλλαγή που προώθησε και πραγματοποίησε η επιτροπή υπό τον Αζίτ Πάι (πρώην δικηγόρο της Verizon) και στηρίζει σθεναρά ο Ντόναλντ Τραμπ, θα θεωρούνται απολύτως νόμιμα αρκεί οι εταιρείες να έχουν αναρτημένη την πολιτική τους online.

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Όπως σημειώνει το Associated Press, αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες για κάποιο διάστημα θα δείξουν καλό πρόσωπο, κυρίως γιατί η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών αναμένεται να περάσει από αρκετές δικαστικές μάχες.

Ήδη πολλές πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι θα προβούν σε μηνύσεις κατά της ρύθμισης που αποφάσισε η Επιτροπή Πάι.

Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του καταναλωτή σημειώνουν ότι θα κινηθούν άμεσα νομικά κατά της απόφασης της επιτροπής του Πάι.

Ο Μαρκ Στάνλεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Demand Progress δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πάι πέρασε αυτόν τον κανονισμό που δεν είναι καθόλου δημοφιλής είναι σοκαριστικό, αλλά δυστυχώς δεν μας προκάλεσε έκπληξη».

Από την πλευρά της ο βουλευτής των Δημοκρατικών Μάικ Ντόιλ είπε ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο για να ανατρέψει τις κινήσεις της Επιτροπής και να επαναφέρει το net-neutrality που είχε εφαρμόσει ο Ομπάμα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στο Κογκρέσο.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Merry CLICKmas» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησαν οι εργασίες των κατοίκων για το πάρκο τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου