Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι το «Κίνημα Πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική», αυτή τη φορά στην Τρανή Αμμούδα.
Στη συγκεκριμένη περιοχή δραστηριοποιούνται πάνω από δέκα επιχειρήσεις beach bar που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχουν προχωρήσει σε οφθαλμοφανείς παραβάσεις της νομοθεσίας, δηλαδή τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών μέχρι το κύμα ενώ συχνά καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο χώρο από αυτόν για τον οποίο έχουν αδειοδοτηθεί.
«Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε συγκέντρωση του “Συλλόγου Φίλων Τρανής Αμμούδας”, που ασχολείται με τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, στις 12 Αυγούστου στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου του Αγ. Νικολάου. Μάλιστα προσέλκυσε και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που αντιλαμβάνονται ότι η δυνατότητα πρόσβασης στις παραλίες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη» σημειώνει μιλώντας στο alterthess ο Γιώργος Θεοδωρίδης, κάτοικος Δήμου Σιθωνίας και δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός.
Η κινητοποίηση συντονίστηκε μέσα από τη σελίδα του «Κινήματος για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» στο facebook που πλέον συγκεντρώνει το ενδιαφέρον άνω των 11 χιλιάδων ατόμων, πολλά εκ των οποίων αναρτούν παραβάσεις της νομοθεσίας από επιχειρήσεις για το σύνολο των παραλιών της Χαλκιδικής.
Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες που μεγαλώνει και στην Χαλκιδική έχει σταδιακά αποτελέσματα καθώς, σύμφωνα με τον Γ. Θεοδωρίδη, στη σημερινή επιτυχημένη παρέμβαση διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρηματίες θορυβήθηκαν και μάζεψαν τις ομπρελοξαπλώστρες πάνω από τα 5 μέτρα του αιγιαλού, κάτι που όμως δεν συνέβαινε τις προηγούμενες μέρες. Τα μέλη του κινήματος περπάτησαν στην ακτογραμμή, κρατώντας πανό με σύνθημα «Reclaim the beach» διανύοντας ολόκληρη την παραλία, ενώ κόσμος που βρισκόταν στα ελεύθερα από beach bar σημεία της παραλίας χειροκροτούσε και ακολούθησε την πορεία. «Από την Πάρο μέχρι τη Σιθωνία, ελεύθερη θα είναι η κάθε παραλία», «Ο αιγιαλός ανήκει στον λαό, δεν θα καταπατήσετε το αίτημα αυτό», «Τρανή Αμμούδα, Τάλγκο, Λαγονήσι, δεν θα σταματήσουμε αν δεν βρεθεί η λύση» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Αίτημα του κινήματος είναι να παρέμβει εισαγγελέας για όλες τις παραβάσεις του νόμου που διαπιστώνονται καθημερινά στις παραλίες της Σιθωνίας, όπως έχει γίνει και στην περίπτωση της Πάρου, ενώ σχετικό ψήφισμα των συλλόγων της περιοχής με όλες τις παραβάσεις έχει κατατεθεί στον Εισαγγελέα. Επιπλέον, μέλη του Συλλόγου δηλώνουν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν συνάντηση με την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, ο «Σύλλογος Τρανή Αμμούδα» έχει υποβάλει ήδη διαμαρτυρία-καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής, την Εισαγγελία Πολυγύρου, τον Δήμο Σιθωνίας, το Λιμενικό Φυλάκιο Όρμου Παναγιάς και το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, συγκεντρώνοντας υπογραφές διαμαρτυρίας για το συνεχιζόμενο ρεύμα ανάπτυξης θαλάσσιων ομπρελών και ξαπλωστρών κατά μήκος της παραλίας του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής (Τρανή Αμμούδα) και τις συνεχιζόμενες παραβάσεις των νομικών διατάξεων περί τήρησης των όρων και προϋποθέσεων των υπογραφεισών συμβάσεων.
Ο Σύλλογος ζητά ελέγχους για την ύπαρξη μίσθωσης από την Κτηματική Υπηρεσία, Δήμο ή ΕΤΑΔ, για την ανάρτηση πινακίδας από τους επιχειρηματίες της παραλίας σε εμφανές σημείο με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων παραχώρησης όπως ορίζεται στο άρθρο 31 του Ν. 4607/2019. Ζητούν ακόμη ελέγχους για τις ξύλινες προσθήκες, φυτά και οτιδήποτε εμποδίζει την πρόσβαση κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα, καθώς και την οπτική επαφή με τη θάλασσα από τον δρόμο διέλευσης. «Η χρήση “φράκτη” στο μπροστινό μέρος κάθε μισθωμένης περιοχής, υποδηλώνει πρόθεση ιδιωτικοποίησης του χώρου. Η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία του δημόσιου αγαθού της παραλίας και της παρακείμενης θάλασσας» σημειώνει στο ψήφισμά του ο Σύλλογος.
«Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχε και κόσμος από Σάρτη και Γερακινή, πράγμα που σημαίνει ότι το “Κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες” έχει ευαισθητοποιήσει πολύ κόσμο που σέβεται το περιβάλλον» σημειώνει ακόμη ο κ. Θεοδωρίδης τονίζοντας ότι αίτημα των κατοίκων του Δήμου Σιθωνίας είναι να τηρείται η νομοθεσία, να καλύπτεται μόνο το 60% των τετραγωνικών μέτρων που έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες, να αφήνονται διάδρομοι και κοινόχρηστοι χώροι και φυσικά να τηρείται η απόσταση των πέντε μέτρων από τον αιγιαλό. Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι ότι κάποιοι επιχειρηματίες έχουν αδειοδοτηθεί για 500 τ.μ. παραλίας, όσον αφορά την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρας, ενώ στην πραγματικότητα καταπατούν πολλαπλάσια έκταση ακόμη και 1.500 τ.μ.
Ακόμη ένα αίτημα που ακούγεται από μέλη του κινήματος είναι να τηρείται το όριο των 50 decibel στη μουσική από τις επιχειρήσεις beach bar έτσι ώστε να μην προκαλείται ηχορύπανση, πράγμα που συμβαίνει σε πολλές περιοχές και της Χαλκιδικής. Πολλά beach bar διαγκωνίζονται στο ποιο θα ακούγεται περισσότερο μην επιτρέποντας να ακουστεί ο φλοίσβος.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον δημάρχων, κοινοταρχών και αιρετών της αυτοδιοίκησης για το ζήτημα, αυτό φαίνεται ότι απουσιάζει εντελώς με τους περισσότερους να δηλώνουν αναρμόδιοι και να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών σε άλλες υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι στην πλατφόρμα του «Κινήματος Πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» έχει δημοσιευθεί και ένα διαδικτυακό ψήφισμα που καλεί τους πολίτες να το υπογράψουν.
Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις ή ιδιώτες ως μη δημόσιο αγαθό, χωρίς τήρηση των κανόνων και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που αφορούν το περιβάλλον και τους λουόμενους. Μάλιστα, η αδιαφορία για τη νομοθεσία συνοδεύεται συχνά εκτός από αποκλεισμό από το δημόσιο χώρο και από εκφοβισμό, εξύβριση και απειλές, όπως καταγγέλλουν δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολίτες».
«Αιτούμαστε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, ώστε να τηρηθεί η νομοθεσία που αφορά τη χρήση του αιγιαλού της Χαλκιδικής για να μπορούμε χωρίς διακρίσεις να απολαμβάνουμε το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τους γύρω μας»
Μέχρι στιγμής παρόμοιες κινητοποιήσεις στην Χαλκιδική έχουν πραγματοποιηθεί στη Νικήτη, στο Πολύχρονο, στο Λαγονήσι και στην Ποτίδαια και αφορούν την καταπάτηση των παραλιών από επιχειρηματικά συμφέροντα και παραβιάσεις όρων άδειας εκμετάλλευσης αιγιαλού από επιχειρήσεις ή ιδιώτες.