in ,

«Από τα πανεπιστήμια δεν λείπει η αστυνομία» – Συγκέντρωση φοιτητών έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας με πλακάτ και πανό πραγματοποίησαν φοιτητές έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ μετά από κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων πολλών σχολών της Θεσσαλονίκης.

«Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «Λεφτά για ΜΕΘ, βιβλία, καθηγητές, όχι για αστυνομία μέσα στις σχολές», «Από τα ιδρύματα μας δεν λείπει αστυνομία» ήταν κάποια από τα συνθήματα με τα οποία οι φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στα όρια φοίτησης, στις νέες σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση (και) στην Παιδεία.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους το Υπουργείο Παιδείας και οι Διοικήσεις των πανεπιστημίων «με συνοπτικές διαδικασίες βάζουν μπροστά την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποδεικνύοντας ότι οι δήθεν «προβληματισμοί» που παρουσίαζαν στους φοιτητές και τα ΜΜΕ οι Πρυτάνεις όλο αυτό το διάστημα είναι ψιλά γράμματα μπροστά στη σύμπλευση τους με τα σχέδια της κυβέρνησης».

Εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων συναντήθηκαν με τον πρύτανη του πανεπιστημίου και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξεταστική, τα συγγράμματα που έχουν καθυστερήσει αλλά και συνολικά για τις αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας. Οι φοιτητές αφού έλαβαν την διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εξεταστική και ότι τα συγγράμματα θα τα λάβουν στις 18 του μηνός επεσήμαναν ότι «όποια παράταση εξεταστικής και αν δοθεί, αν δεν υλοποιηθούν μέτρα στήριξης στους φοιτητές, αυτή δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά». Ζητούν δηλαδή να συμμετέχουν οι φοιτητές ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία και με τεχνολογική υποστήριξη, με πρόσβαση σε ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες και με ειδικά μέτρα ανά σχολή.

Οι φοιτητές αντιτάσσονται ακόμη στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα ανοίγει ο δρόμος ώστε να μένουν μαζικά φοιτητές εκτός σχολών κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον Τάσο Παπαδόπουλο, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής «ο πρύτανης φάνηκε να είναι σύμφωνος με διαγραφές φοιτητών και βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

«Πρόκειται για επιβολή νέων ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση και ρυθμίσεις που  ιδιωτικοποιούν ολοένα και περισσότερο την εκπαίδευση» συμπλήρωσε αναφέροντας ακόμη πως ο κ. Παπαΐωάννου δεν πήρε θέση για την πανεπιστημιακή αστυνομία και παρέπεμψε σε απόφαση της Συγκλήτου.

«Το πρόβλημα είναι πως οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν βλέπουν τις εξελίξεις ενιαία, όπως ότι η κατάργηση του ασύλου συνοδεύοταν από το νομοσχέδιο Κεραμέως που προχώρησε σε ισοτίμηση των πτυχίων κολεγίων με τα δικά μας και τώρα το πανεπιστήμιο υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο σε μια περίοδο που οι φοιτητές είναι απομακρυσμένοι από τα πανεπιστήμια και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους» κατέληξε.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να επαναφέρουν τη συζήτηση για θέσπιση ορίων φοίτησης με στόχο όπως λένε να εξασφαλιστεί η «έγκαιρη» αποφοίτηση της πλειοψηφίας από τα Πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα παράλληλα με τις σπουδές, οι οποίες έχουν πάρει παράταση επ αόριστον εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας. Τα Ιδρύματα μένουν κλειστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποφοιτήσουμε «έγκαιρα». Φοιτητές σε όλη τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται μετεγγραφής, δωματίου στη φοιτητική εστία και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα όνειρα για σπουδές!» δηλώνουν ακόμη οι φοιτητές ζητώντας:

-Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού(προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, φύλαξης. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων).

-Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες».

-Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.

-Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές.

-Ούτε σκέψη για όρια φοίτησης. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Φοιτητές των πρώην ΤΕΙ να πάρουν πτυχίο από το αντίστοιχο πανεπιστημιακό Τμήμα χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια.

-Να αναγνωριστούν και να αντιστοιχηθούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.

-Ένα πτυχίο ανώτατου επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο.

-Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα.

-Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετά την εκδικητική μετακίνηση, κόβουν τη σύμβαση του προέδρου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Σάββας

ΠΟΣΠΕΡΤ: Όχι στο φακέλωμα και τη χειραγώγηση του συνδικαλισμού