in ,

Απεργία στα Lidl στη Θεσσαλονίκη: Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις και συλλογική σύμβαση εργασίας

Συνεχίζουν τον αγώνα τους στο πλαίσιο της 48ωρης απεγργιας οι εργαζόμενοι της LIDL στη Θεσσαλονίκη που παλεύουν για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ταυτόχρονα αποκρούουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να τη σπάσει με απεργοσπαστικό μηχανισμό. Μετά την χθεσινή μαζική συμμετοχή κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της απεργίας, όπου σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ άγγιξε το 90% σε κεντρικές αποθήκες της εταιρείας, σήμερα πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη των αποθηκών της επιχείρησης στη Σίνδο.

Όπως αναφέρει το 902.gr, η εργοδοσία έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό κινητοποιώντας εργαζόμενους από καταστήματα από άλλες περιοχές της χώρας, μέχρι και από την Αθήνα, παραπλανώντας τους ότι οι συνάδελφοί τους στην αποθήκη της Σίνδου δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού.

Οι εργαζόμενοι της LIDL στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη μέρα σήμερα δίνουν τη μάχη της απεργίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στις προτάσεις της επιχείρησης, που συνδέουν τις αυξήσεις, την εξίσωση των μισθών όλων των εργαζόμενων με την κερδοφορία της. Ακόμη περισσότερο, κόντρα στην προσπάθεια της LIDL να εφαρμόσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μάλιστα με «ατομική συμφωνία» εργαζόμενου επιχείρησης, υλοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη».

Αντεπίθεση των Εργαζομένων: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ LIDL ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο σημειώνει στο κάλεσμα στήριξης της απεργίας:

«Σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων του Επιχειρησιακού Σωματείου των Εργαζομένων της LIDL με τη διοίκηση της εταιρείας, για την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για το 2022, η εταιρεία αρνήθηκε να αυξήσει τους μισθούς και απέρριψε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για τους όρους της νέας σύμβασης. Το «τυράκι» που πέταξε η εταιρεία ήταν η προφορική της δέσμευση ότι θα εξισώσει τους μισθούς παλιών και νέων εργαζόμενων (όσοι προσλήφθηκαν πριν το 2013 αμείβονται παραπάνω), όχι όμως πριν το 2025 και με τις προϋποθέσεις ότι δεν θα μειωθεί ο τζίρος της και ότι δεν θα αυξηθούν τα λειτουργικά της έξοδα! Μετά από αυτή την άθλια κοροϊδία η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να επιμείνει στις διεκδικήσεις της για αύξηση 2% και παροχή διατακτικών (κουπόνια για αγορές τροφίμων από το κατάστημα) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προχωρώντας σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Απριλίου.

Η εταιρεία που είδε τα κέρδη της να εκτοξεύονται κατά την διάρκεια της πανδημίας, τσιγκουνεύεται να αυξήσει έστω και κατά 2% τους μισθούς των εργαζομένων της. Ο «καλύτερος εργοδότης», όπως η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται, περιορίζει την γενναιοδωρία της σε διατακτικές που δίνει στους εργαζόμενους Χριστούγεννα και Πάσχα, αρνούμενη ακόμα και να αυξήσει το ποσό τους ή και την συχνότητά τους κατά τη διάρκεια του έτους.

Το «κοινωνικό πρόσωπο» της εταιρείας είναι γνωστό, τόσο από την στάση της απέναντι στους πελάτες (περιστατικό με 70χρονη στο Ίλιον), όσο και από την στάση της απέναντι στους εργαζόμενούς της. Εργαζόμενους – πολυεργαλεία που τρέχουν ακατάπαυστα 4ωρα να βγάλουν δουλειά 8ωρου για μισθούς «ψίχουλα» , εργαζόμενους που ελέγχονται συνεχώς από μάνατζερς της εταιρείας «μασκαρεμένους» σε πελάτες, εργαζόμενους που απολύονται με ψευδείς κατηγορίες.

Η εταιρεία, σε πλήρη σύμπνοια με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, δεν θα αργήσει να προχωρήσει και σε «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» όπως ψηφίστηκε στον ν. Χατζηδάκη. Αυτό σημαίνει απλήρωτες υπερωρίες και αντικατάστασή τους με ρεπό ή – για τους μερικώς απασχολούμενους – σπαστές βάρδιες μέχρι τη συμπλήρωση του 8ώρου. Όχι μόνο δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές βιοτικές μας ανάγκες χωρίς αυξήσεις στους μισθούς και με το κύμα ακρίβειας να μας πνίγει, αλλά θα δουλεύουμε όποτε και όσο χρειάζονται οι εργοδότες μας.

Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βάλουμε φρένο στα επικίνδυνα σχέδια τους. Με όπλα την ενότητα, την αλληλεγγύη και τους αγώνες μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε την απεργία, για να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στην εταιρεία που θέλει να πλουτίζει στις πλάτες μας».

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης δηλώνει την στήριξή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της LIDL HELLAS και την 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 7 & 8 Απριλίου που πραγματοποιούν με βασική διεκδίκηση την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους και σημειώνει:

«Tην ώρα που η εταιρεία δηλώνει υπερκέρδη για το 2021, οι εργαζόμενοι έχουν να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους περισσότερο από μία δεκαετία και ας βραβεύεται η εταιρεία ως “Κορυφαίος Εργοδότης”…

Καλούμε τη Διοίκηση τη LIDL HELLAS να σεβαστεί τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των χιλιάδων εργαζομένων, να αναγνωρίσει στην πράξη την προσφορά τους και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των παροχών μέσω της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Το ΕΚΘ εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και στέκεται δίπλα στους συναδέλφους. Σε μια περίοδο, ανατιμήσεων, ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, η εργοδοσία δεν μπορεί να αφήνει καθηλωμένους τους μισθούς και να δίνει μόνο υποσχέσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λόγια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αντιπολεμική συγκέντρωση και συναυλία στα Γιαννιτσά τηνν Κυριακή 10/4

Ρακοσυλλέκτρια αυτοκτόνησε πέφτοντας από την ταράτσα πολυκατοικίας