Απεργία διαρκείας στο Δημόσιο στη Σλοβενία

Χιλιάδες Σλοβένοι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν τη Δευτέρα επ’ αόριστον απεργία ως απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης της χώρας να παγώσει για τα επόμενα δύο χρόνια τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Οι κινητοποιήσεις παίρνουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με τον κλάδο, καθώς εκτείνονται σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, και έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει περιορισμένα προβλήματα αλλά οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να σταματήσουν εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο.

Τα συνδικάτα που εξήγγειλαν την απεργία αντιπροσωπεύουν 80.000 δημόσιους υπαλλήλους, ενώ κάποια μικρότερα συνδικάτα έχουν αποδεχθεί την κίνηση της κυβέρνησης.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στις συνοριακές διαβάσεις με την Κροατία, όπου φορτηγά και αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων λόγω της συμμετοχής των τελωνειακών υπαλλήλων στην κινητοποίηση -οι οποίοι, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, κάνουν εντατικότερους ελέγχους ώστε να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Στη συνοριακή διάβαση Γκρούσκοβιε, στην Ανατολική Σλοβενία, τα φορτηγά εισέρχονται ή εξέρχονται από τη χώρα με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών. Ο χρόνος αναμονής για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά σε άλλες συνοριακές διαβάσεις είναι μικρότερος –κυμαίνεται μεταξύ 10 και 45 λεπτών– ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση της πόλης Μάριμπορ.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχει, επίσης, στην απεργία, χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα στη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας, στη Λιουμπλιάνα και το Μάριμπορ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λιουμπλιάνας, Ματία Τσεβτς, δήλωσε ότι δεν έχουν αναβληθεί προγραμματισμένα χειρουργεία και ότι η απεργία θα επηρεάσει κυρίως τα διοικητικά τμήματα.

Oι δημοσιογράφοι στα δημόσια μέσα δεν μεταδίδουν ειδήσεις του εσωτερικού ενώ οι αστυνομικοί συμμετέχουν αρνούμενοι να κόψουν κλήσεις για μικρότερης σημασίας παραβάσεις.

Οι τομείς στους οποίους είναι αισθητές οι συνέπειες της απεργίας για τους πολίτες είναι οι κοινωνικές και διοικητικές υπηρεσίες.

Πάνω από το 50% των εργαζομένων σε 62 κέντρα κοινωνικής φροντίδας απεργούν και παρέχουν υπηρεσίες σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες δεν εκδίδουν διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδηγήσεις παρά μόνον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε η Άλιστον Τεοντόροβιτς, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων σε Διοικητικές Υπηρεσίες.

Η σλοβενική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευσε στους κτηνιάτρους να συμμετάσχουν στην απεργία. Ο Μίλαν Στίμετς, εκπρόσωπος της Ένωσης Κτηνιάτρων, ανακοίνωσε ότι το σωματείο θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας να μην ισχύσει το διάταγμα, ώστε να επιτραπεί στους κτηνιάτρους να απεργήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ραδιόφωνο, άφωνο, παράφωνο

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ