in

Απαράδεκτη η παραχώρηση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας της Πύλης Αξιού

Απαράδεκτη η παραχώρηση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας της Πύλης Αξιού

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κυβερνητική προσπάθεια παραχώρησης του κτιρίου του Κέντρου Υγείας της Πύλης Αξιού για την επέκταση του δικαστικού μεγάρου εκφράζουν με κοινό ψήφισμα ο σύλλογος εργαζομένων στον Ζ` ΕΦΚΑ στο Κέντρο Υγείας καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και αλληλέγγυων σωματείων και φορέων οι οποίοι την Δευτέρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση για το ζήτημα αυτό.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ για το θέμα αυτό δεν κλήθηκαν ούτε οι σύλλογοι των εργαζομένων, ούτε καν ο ΕΦΚΑ. Οι υπογράφοντες-ουσες το ψήφισμα τονίζουν ακόμη ότι το Κέντρο Υγείας της Πύλης Αξιού εξυπηρετεί περίπου 100.000 ασφαλισμένους ετησίως ενώ ακόμη στο κτίριο στεγάζονται οι επιτροπές αναπηρίες στις οποίες εξυπηρετούνται πολίτες όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. 

«Θεωρούμε ότι το πλέον απαράδεκτο και επικίνδυνο όλων είναι να συζητείται η παραχώρηση που θα οδηγούσε στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και μάλιστα σε αναμονή του δευτέρου κύματος της πανδημίας του Κορωνοιού» σημειώνουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους.

Ολόκληρο το ψήφισμα:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο κτίριο της Πύλης Αξιού οι Σύλλογοι εργαζομένων σ’ αυτό μαζί με σωματεία και φορείς για να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την επίμονη και διαρκή προσπάθεια παραχώρησης του κτιρίου για την επέκταση του δικαστικού μεγάρου.

Είναι ευρέως γνωστό ότι στο κτίριο στεγάζεται το Ζ’ Τοπ. Υπ/μα ΕΦΚΑ Θεσ/νίκης με 62 υπαλλήλους, το μοναδικό ΚΕΠΑ του νομού με τις επιτροπές αναπηρίας στο οποίο εξυπηρετούνται πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο εκπαίδευσης Β. Ελλάδος του ΕΦΚΑ, και βέβαια το μεγαλύτερο Κέντρο Υγείας πανελληνίως, πλην Αττικής, το Κέντρο Υγείας Πύλης Άξιού. Να σημειώσουμε ότι η επισκεψιμότητα στα ΚΕΠΑ ήταν 150.000 πολίτες το 2018 ενώ πιστοποιήθηκαν για το 2019 24.000 υποθέσεις αναπηρίας.

Το Κέντρο Υγείας Πύλης Άξιου λειτουργεί σε 2 βάρδιες, με 50 γιατρούς και 56 άτομα λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, με ακτινολογικό, μικροβιολογικό και κυτταρολογικό εργαστήριο και εξυπηρετεί περίπου 100.000 ασφαλισμένους, πραγματοποιεί δε περί τις 140.000 εργαστηριακές εξετάσεις ετησίως. Η γεωγραφική του θέση στην δυτική είσοδο της πόλης εξυπηρετείται από τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα τελευταία χρόνια το κτίριο έχει αφεθεί στην τύχη του και υποβαθμίζεται, θεωρούμε εσκεμμένα, ώστε να οδηγηθεί σε απαξίωση με σκοπό την παραχώρησή του. Εγκρίθηκε στα τέλη του 2018, χρηματοδότηση με 50.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για αλλαγή του κεντρικού κλιματιστικού συστήματος, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για την υλοποίηση του έργου. Στην πρόσοψη του κτιρίου έχουν τοποθετηθεί ικριώματα (σκαλωσιές) για την αποφυγή ατυχημάτων από πτώσεις σοβάδων με το κόστος ενοικίασης των ικριωμάτων αυτών να έχει ξεπεράσει ήδη τις 25.000 ευρώ!!!

Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ, κτίσθηκε με τις εισφορές τωνασφαλισμένων του ΙΚΑ και μέρος αυτού έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο υγείας το 2014 για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Η έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ είναι απόλυτα σαφής: ‘’Tυχόν παραχώρηση του κτιρίου θα οδηγούσε στην κατάρρευση του στεγαστικού προγράμματος του ΕΦΚΑ, στο Κέντρο και στα Kέντρο-Δυτικά της Θεσσαλονίκης, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια ή οικόπεδα στην περιοχή’’.

Δεν υπάρχει λοιπόν ανάλογο δημόσιο κτίριο στην περιοχή και οποιαδήποτε σχέδια παραχώρησης, διάλυσης ή κατάτμησης των υπηρεσιών του θα αποδυναμώσει την κάθετη και ολοκληρωμένη λειτουργία του κτιρίου. Στην έκθεση προτείνεται βέβαια και η αναγκαία ανακαίνιση του κτιρίου που είναι σε αναμονή της απόφασης του Δ.Σ του ΕΦΚΑ.

Σήμερα Δευτέρα13 Ιουλίου στο ΥΜΑ-Θ πραγματοποιείται σύσκεψη ενδιαφερομένων (;) φορέων χωρίς να έχουν κληθεί οι σύλλογοι των εργαζομένων, ούτε καν ο ΕΦΚΑ, ως ιδιοκτήτης του κτιρίου.

Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμα και την σκέψη της παραχώρησης του εμβληματικού αυτού κτιρίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με σκοπό να εξυπηρετηθούν συντεχνιακές απαιτήσεις άλλου κλάδου. Η μη πρόσκληση των εκπρόσωπων των εργαζομένων αποτελεί ένα επιπλέον μελανό σημείο αλλά θεωρούμε ότι το πλέον απαράδεκτο και επικίνδυνο όλων είναι να συζητείται η παραχώρηση που θα οδηγούσε στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και μάλιστα σε αναμονή του δευτέρου κύματος της πανδημίας του Κορωνοιού.

Απαιτούμε την διατήρηση του κτιρίου με την εξασφάλιση της κάθετης λειτουργίας του και την πλήρη ανακαίνιση του για την ασφάλεια εργαζομένων και προσερχόμενων πολιτών».

ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κ.Κ.ΕΝ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΤΣΑΧΙΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΕΥΘ/ΝΤΗΣ Ζ’ ΤΟΠΙΚΟΥ ΥΠ/ΜΑΤΟΣ ΕΦΚΑ (ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ Π.ΑΞΙΟΥ)

ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΕΩΣ ΔΟΙΗΚΗΤΗΣ 4Ης Υ.Π.Ε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε

2Ο ΠΦΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τ. Πρόεδρος Παρασκευή Φιριπή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΕΤΑΜ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Φ.Υ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ (εργαστηριακών-διοικητικών)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Φ.Υ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Φ.Υ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΟΕΔΗΝ ΑΔΕΔΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΧΕΠΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝ/ΧΩΝ Ο.Τ.Α. Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝ/ΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝ/ΧΩΝ Ι.Κ.ΑΝ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝ/ΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΜΕΛΗ Ο.Γ.Ε)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εκπαίδευση προσαρμογής και υποταγής. Του Δημοσθένη Δαγκλή

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. για τον νόμο για τις διαδηλώσεις