in ,

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Κ. Αρβανίτη: Όχι στις πρακτικές SLAPP

Την απόλυτη και σαφή αποδοκιμασία της πρακτικής των αγωγών SLAPP σε βάρος δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών επαναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη, επαναβεβαιώνοντας μάλιστα το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη δρομολογηθεί για τη σχετική της πρωτοβουλία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left είχε απευθύνει στην Κομισιόν σχετική γραπτή ερώτηση, την πρώτη μιας σειράς από ερωτήματα καθώς τους τελευταίους μήνες η καταχρηστική αυτή πρακτική έχει λάβει μορφή χιονοστιβάδας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ευρωβουλευτής, «οι αγωγές SLAPP έχουν πλέον καταστεί – με την ανοχή και την αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας – ένας επιπλέον παράγοντας που επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη, αν όχι προβληματική κατάσταση στον τομέα της Ενημέρωσης».
Ωστόσο, «δεν είναι μόνο οι Δημοσιογράφοι που στοχοποιούνται από τις αγωγές αυτές, αλλά και πλήθος οργανωμένων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. Με αφορμή τις μαζικές αγωγές σε βάρος μελών του Παρατηρητηρίου, αγωγές που ολοφάνερα επιδιώκουν να εξασθενίσουν τις αντιδράσεις εκφοβίζοντας και απειλώντας με οικονομική εξάντληση όσους αντιστέκονται σε αμφισβητούμενης νομιμότητας επιχειρηματικές πρακτικές, κατατέθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση».

Απέναντι σ’ αυτές τις πρακτικές, η αρμόδια Αντιπρόεδρος Αξιών & Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vera Jourová επαναλαμβάνει την απόφαση της Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων από καταχρηστικές προσφυγές στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί με ορατό στόχο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει την ανάγκη για δράσεις με στόχο τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τη διασφάλιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης.

«Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη ρητή επαναβεβαίωση από πλευράς Κομισιόν τόσο της σαφούς αποδοκιμασίας της πρακτικής των SLAPP όσο και της εν εξελίξει πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας από τις καταχρηστικές αυτές αγωγές, καθώς και άλλων πρωτοβουλιών στην ίδια κατεύθυνση όπως περιλαμβάνονται από την Επίτροπο στην απάντησή της, προκαλεί ερωτήματα η στάση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τη μια παρακολουθεί αδιάφορη το κύμα των SLAPP να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας χωρίς να αντιδρά, από την άλλη θεσπίζει διατάξεις περί «διασποράς ψευδών ειδήσεων», που διευκολύνουν την άσκηση εκφοβιστικών αγωγών!

Είναι προφανές πως και στο πεδίο αυτό η Ελλάδα των «Μένουμε Ευρώπη» επιλέγει την ανοχή, αν όχι τη στήριξη, σε πρακτικές που υπονομεύουν την Ελευθερία της Ενημέρωσης, τη δράση της Κοινωνίας των Πολιτών, σε τελική ανάλυση το ίδιο το Κράτος Δικαίου.

Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία της Κομισιόν, μια πρωτοβουλία που οι συνθήκες στη χώρα μας με ευθύνη και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν καταστήσει αναγκαία», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αναζητώντας τον Αλμπέρτο

Ελλάν Πασσέ για πυροβολισμό αστυνομικού εναντίον ανηλίκων: «Νέο Πέραμα 99 μέρες μετά;»