Απάντηση στο άρθρο του δικηγόρου και μέλους της ΕΑΝΔιΘ Παναγιώτη Ξανθόπουλου με τίτλο «Τρανς άτομα και δικηγορική άσκηση στη Θεσσαλονίκη», το οποίο δημοσίευσε στις 28/4 το alterthess.gr απέστειλε το ΔΣ της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ).
Παραθέτουμε την απάντηση της Ένωσης και στη συνέχεια δημοσιεύουμε τη σχετική απάντηση του κ. Ξανθόπουλου.
Η συντακτική ομάδα του Alterthess
Η απάντηση της ΕΑΝΔιΘ στο δημοσίευμα:
«Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ) είναι επίσημος και θεσμικός συνδικαλιστικός φορέας εκπροσώπησης, ο μόνος αναγνωρισμένος από τον Κώδικα Δικηγόρων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει και διεκδικεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασκούμενων και νέων δικηγόρων αιτήματα υλοποιήσιμα και όχι χάριν εντυπώσεων ή πολιτικής ατζέντας. Κατ’ αρχάς, σε σχέση με το επίμαχο δημοσίευμα, εσφαλμένα αναφέρονται ορισμένα δεδομένα, ελπίζουμε όχι για την δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Η ώρα διεξαγωγής του ΔΣ ήταν εξαρχής γνωστή και ορισμένη, ήτοι για τις 15.00, η οποία είχε δημοσιευτεί στο site μας ήδη από τις 26/4 όπως το καταστατικό και ο κανονισμός λειτουργίας μας ορίζουν. Μάλιστα, αν και ειδικά ο συνάδελφος, που μετέπειτα προέβη στο εν λόγω δημοσίευμα, ενημερώθηκε και στα πλαίσια άτυπης τηλεφωνικής επικοινωνίας για την ακριβή ώρα διεξαγωγής, επέλεξε να μην παρευρεθεί.
Όσον δε αφορά στην ουσία του δημοσιεύματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί κατάσταση που μπορεί ευχερώς και χωρίς να υποβάλλεται το άτομο που τον επικαλείται σε οποιαδήποτε περαιτέρω γραφειοκρατική επιβάρυνση, να διαπιστωθεί, ώστε να εφαρμοστεί οποιαδήποτε σχετική πρόβλεψη. Επίσης ένα τέτοιο αίτημα, θα ήταν τουλάχιστον ατυχές να συνδέεται με μια διεκδίκηση που αφορά σε άτομα με αναπηρία. Άλλωστε ατυχώς το άρθρο συγχέει τις θέσεις άσκησης στον Δικηγορικό Σύλλογο με αυτές των, όπως τα ονοματίζει, «comme il faut δικηγορικών γραφείων και εταιριών».
Η ΕΑΝΔιΘ είχε και διατηρεί σαφές διεκδικητικό πλαίσιο για την εξάλειψη των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, ιδίως όσων σχετίζονται με το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Για τους λόγους αυτούς, μας προκαλεί απορία και λύπη το γεγονός πως ένα αντικειμενικό μέσο, όπως το Alterthess, δεν θεώρησε σκόπιμο να επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να διασταυρώσει την εγκυρότητα όσων καταγγέλθηκαν από τον συνάδελφό μας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα».
Η απάντηση του Παναγιώτη Ξανθόπουλου:
«Η απάντηση του ΔΣ της ΕΑΝΔΙΘ αξίζει δύο σύντομα σχόλια: Η ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης καθορίστηκε στις 19:00 μαζί με την ημερήσια διάταξη, όπως άλλωστε απαιτείται, στις 5 Απριλίου του 2023.[1] Στις 26/4 δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης[2] Ο ισχυρισμός μου ότι η ώρα άλλαξε ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στιγμή είναι απολύτως αληθής. Μάλιστα το ΔΣ θεωρεί ότι «επέλεξα» να μην παρευρεθώ για να υποστηρίξω την πρότασή μου αφού ενημερώθηκα άτυπα τελευταία στιγμή για τον τόπο και χρόνο της συνεδρίασης .Το γεγονός ότι ως εργαζόμενος βρισκόμουν χιλιόμετρα μακριά…
Τώρα το πιο σημαντικό στην απάντησή τους είναι η διαστρέβλωση του αιτήματος που υπέβαλα και πλειοψηφικά απέρριψαν. Επαναλαμβάνω το αίτημα μα την αιτιολογία του όπως υποβλήθηκαν στο ΔΣ και όπως αναφέρω και στο πρώτο μου άρθρο στο alterthess : «Αίτημα ΕΑΝΔΙΘ προς τον ΔΣΘ (Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης) για προτεραιοποίηση των διεμφυλικών και διαφυλικών (intersex) ατόμων ως προς τις διαθέσιμες θέσεις άσκησης στο Σύλλογο». «Το συγκεκριμένο αίτημα είναι ένα μικρό βήμα, ώστε ο Σύλλογος να αγκαλιάσει εμπράκτως άτομα που ξεκινούν τη δικηγορική τους άσκηση και αδυνατούν να βρουν γραφείο/εταιρεία κλπ λόγω ταυτότητας ή και χαρακτηριστικών φύλου. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι διεμφυλικά και διαφυλικά άτομα αποφοιτούν από κάποιο Τμήμα Νομικής αλλά την ίδια ώρα, όταν τα ίδια άτομα ξεκινήσουν τη δικηγορική τους άσκηση αντιμετωπίζουν μια συνεχή απόρριψη, μια διάψευση, ένα ζόφο. Ας υποστηρίξουμε λοιπόν αυτό το θετικό μέτρο στην κατεύθυνση της συμπεριληπτικότητας στον κλάδο μας.»
Που αναφέρεται η πρόταση σε σεξουαλικό προσανατολισμό; Πώς σχετίζεται με την αναπηρία το περιεχόμενο της πρότασης; Μήπως στα μυαλά της πλειοψηφίας η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου εντάσσονται στη θεματολογία ΑμΕΑ; Γνωρίζει το ΔΣ τη διαφορά σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου; Μάλλον το ΔΣ θα πρέπει να πάρει τα μαθήματά του σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙΑ ζητήματα ξεκινώντας από ορολογία.. Όσο για τη σύγχυση που «διαπίστωσαν» τους προτείνω να ξαναδιαβάσουν το άρθρο αλλά και την πρότασή μου.
Με την ευχή η Ένωση να στέκεται στην ευαλωτότητα, με την ευχή η πρόταση να περάσει κατόπιν αιτήματος άλλου/άλλης συναδέλφου/συναδέλφισσας
Καλή συνέχεια στο έργο σας, μπορείτε και καλύτερα».
[1] https://eandith.gr/synedriasi-ds-eandith-tin-paraskeyi-7-4-2023/
[2] https://eandith.gr/praktika-apofaseis-ds-eandith-7-4-2023/