Απαντήσεις ενός (ασόβαρου) οικονομολόγου στον (σοβαρό) τεχνοκράτη

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας ετοιμόρροπης κυβέρνησης η οποία, κι ενώ έφτασε η ώρα για να φέρει σε πέρας την αποστολή για την οποία συγκροτήθηκε, άρχισε να φυλλορροεί με αποκορύφωμα την κωλοτούμπα του ενός εκ των τριών εταίρων της κυβέρνησης (λέγε με Καρατζαφέρη). Κι ενώ συμβαίνουν αυτά περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα πει ο πρωθυπουργός κατά την…τηλεοπτική εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ξεκινώντας λοιπόν ο γνωστός οικονομολόγος, τεχνοκράτης, σοβαρός (πολλές οι αβρότητες που τον έχουν συνοδέψει τους τελευταίους μήνες) πρωθυπουργός αφού μας καθιστά σαφές ότι η συνεδρίαση είναι κρίσιμη και αφορά το οικονομικό πρόγραμμα που θα αποτρέψει την χρεοκοπία υπογραμμίζει στην ομιλία του τους σκοπούς και τα μέσα του οικονομικού προγράμματος το οποίο (για να μην ξεχνιόμαστε) είναι “προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης”. Αν μη τι άλλο με τα λεγόμενά του ο πρωθυπουργός μας προκαλεί να του απαντήσουμε μία προς μία στις επισημάνσεις του χωρίς να διεκδικούμε το χαρακτηρισμό του γνωστού σοβαρού τεχνοκράτη-οικονομολόγου.

“Πρώτον”, λέει ο Παπαδήμος, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών.

Απάντηση: Προφανώς οι εν λόγω αλλαγές με την κατάργηση του κατώτατου μισθού, την αύξηση της ελαστικότητας, την διευκόλυνση των απολύσεων και πάνω απ’ όλα την εξαφάνιση της διαπραγματευτικής δυνατότητας του εργαζόμενου καθιστούν εύκολο στον εργοδότη να μειώσει το κόστος παραγωγής και να γίνει ανταγωνιστικός. Και στην Κίνα το ίδιο έχει γίνει. Απλά ο κ. πρωθυπουργός μπορεί να μας πει ξεκάθαρα ότι προς εκείνη την κατεύθυνση κοιτάει που και μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης δίνει και που στο κάτω κάτω αν ένας μισθωτός παίρνει 600 ευρώ κάλλιστα μπορούν την ίδια θέση να την μοιραστούν 2 μισθωτοί λαμβάνοντας από 300 ευρώ. 50% μείωση της ανεργίας λοιπόν.

“Δεύτερον. Προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών προβλέπεται πρόσθετη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με περιορισμό των κρατικών δαπανών που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ το 2012, η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μέτρων, και ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα συντελέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών”. Επιπλέον, μεταρρυθμίσεις στα ταμεία και αποκρατικοποιήσεις.

Απάντηση: Από την αξέχαστη εποχή του Γ. Παπακωνσταντίνου ως τσάρου της Οικονομίας (η αντίληψη αυτή υπάρχει από την εποχή του Μητσοτάκη, για να λέμε την αλήθεια) η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη των αγορών κατ’ επέκταση, συνδέονται άμεσα με μέτρα που έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με την μείωση δαπανών. Η αύξηση των εσόδων μέσα από την φορολογία των εχόντων και κατεχόντων ούτε που μας περνάει από το μυαλό! Αντίθετα το μενού έχει χαράτσια, ΦΠΑ, διόδια, καταργήσεις, απολύσεις και όλα όσα μας έχουν κάνει να υποφέρουμε.

“Τρίτον, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα, που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση και ευρωστία των τραπεζών και τη ρευστότητα της οικονομίας με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.”

Απάντηση: Από τη στιγμή που συνδέεται το δημόσιο συμφέρον με την κεφαλαιακή θέση και ευρωστία των τραπεζών δεν έχουμε να σχολιάσουμε και πολλά. Θυμίζουμε μόνο πως και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου έδωσαν πεσκέσι χρήμα στις τράπεζες για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση και ευρωστία. Αναρωτηθείτε τώρα εσείς που διαβάζετε αυτό το κείμενο ποια είναι η δική σας οικονομική θέση και ευρωστία..

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάνει λόγο ότι το σχέδιο που περιγράφει είναι δύσκολο, αλλά εφικτό και κατηγορεί ότι το προηγούμενο μοντέλο βασίστηκε στον υπερδανεισμό και ήταν αναμενόμενο να αποτύχει. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι δυστυχώς για την πλειοψηφία του ελληνικού το σχέδιο της κυβέρνησης είναι εφικτό και θα ‘χει τα αποτελέσματα που είχαν τα προηγούμενα που βασίστηκαν στην ίδια φιλοσοφία.

Όλα τα παραπάνω είναι απαντήσεις-διαπιστώσεις απέναντι στην πολιτική που ασκείται και μάλιστα πολύ συνοπτικά διατυπωμένες.Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία και νούμερα που ενισχύουν τον αντίλογο στα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Είναι όμως φανερό πλέον ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά και δεν τρέφει αυταπάτες γι’ αυτό και ο Παπαδήμος και η περίφημη κυβέρνησή του καταρρέουν πολιτικά. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνει η ελληνική κοινωνία. Θα συνεχίσει να τους αφήνει να κατέχουν την πολιτική εξουσία; Θα συνεχίσει να βασίζεται σε αποτυχημένους σοβαρούς οικονομολόγους και στα κόμματα που τους στηρίζουν ή θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της με τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων που πάνω από μια δεκαετία έχουν προτείνει μια εναλλακτική πρόταση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του;

Αναμένουμε την απάντηση. Ίσως μας έρθει τις μέρες που ακολουθούν.

Βασίλης Στόλης, (ασόβαρος) οικονομολόγος – ομάδα alterthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βουλευτής της ΝΔ δεν ψηφίζει τα νέα μέτρα

Διάγγελμα Παπαδήμου το βράδυ