Τα ιταλικά κατοχικά στρατεύματα απαγχόνισαν, μπροστά μάλιστα στους συντρόφους του που βρισκόταν εγκλωβισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωση του Solluqon τον εβδομηντάχρονο πια αρχηγό του αντάρτικου αντιστασιακού κινήματος της Λιβύης. Είχε προηγηθεί στις 11 Σεπτέμβρη ο τραυματισμός του κατά τη διάρκεια της μάχης και η σύλληψή του. Τα τελευταία λόγια του θρησκευόμενου στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη ήταν “Στο Θεό ανήκουμε, σε αυτόν επιστρέφουμε”. Ήταν 16 Σεμπτεμβρίου 1931.
(πηγή wikipedia.org)
Επίσης, σαν σήμερα…
…το 1873, τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν, ως νικητές, τα εδάφη της Γαλλίας. Είχε προηγηθεί η γαλλογερμανικός πόλεμος και η εργατική εξέγερση στο Παρίσι που οδήγησε στην Κομμούνα του Παρισιού, την πρώτη ιστορικά απόπειρα της εργατικής τάξης να αναλάβει την εξουσία. Η αστική τάξη και η κυβέρνηση της Γαλλίας θα αναγκαστούν να συνθηκολογήσουν με τον μέχρι τότε εχθρό, προκειμένου να καταστείλουν το επαναστατημένο Παρίσι.
![]() |
Οδόφραγμα στην Κομμούνα του Παρισιού |
…το 1908, ιδρύεται στo Detroit του Michigan η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία General Motors. Μέχρι το 2008 θα φτάσει στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, με εργοστάσια σε 34 χώρες και 244.500 εργαζόμενους. Ένα χρόνο μετά όμως, θα χτυπηθεί από την κρίση και θα αναγκαστεί σε ουσιαστική κρατικοποίηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (και δευτερευόντως του Καναδά).
![]() |
Εργάτες της General Motors κατά τη διάρκεια απεργίας |
…το 1931 ο Mohandas Karamchand Gandhi, θα ξεκινήσει από το κελί του, στη φυλακή Yerovda κοντά στη Βομβάη, απεργία πείνας ενάντια στην απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης να περιορίσει τα εκλογικά δικαιώματα των φτωχών Ινδών. Θα κορυφώσει έτσι την καμπάνια του για την πολιτική ανυπακοή και την παθητική αντίσταση, η οποία θα συνεχιστεί ακόμα και μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1948, όταν θα ξεκινήσει νέα απεργία πείνας ζητώντας την ειρηνική συνύπαρξη ινδουιστών και μουσουλμάνων. Λίγες ημέρες μετά, στις 30 Γενάρη, θα δολοφονηθεί από έναν ινδουιστή εξτρεμιστή.