in

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στον Βόλο και το Πήλιο-Πνιγμένες ολόκληρες περιοχές στη λάσπη

Δύο οι νεκροί, τρεις οι αγνοούμενοι

Σπίτι στο Χόρτου Πηλίου έχει καταρρεύσει

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου που έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο μέχρι στιγμής ανθρώπων, βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Τρεις άνθρωποι αγνοούνται ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ζώων που έχουν χαθεί.

Για μία τραγική συνθήκη που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, κάνουν λόγο κάτοικοι του Βόλου που βιώνουν από χθες την καταστροφή του τόπου τους εγκλωβισμένοι χωρίς νερό, ρεύμα στα σπίτια τη στιγμή που δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και επισήμως αγνοούνται τρεις. Στα social media δεκάδες είναι οι φωτογραφίες από πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένους δρόμους αλλά και φερτά υλικά που έχουν πνίξει στη κυριολεξία την πόλη και τις περιαστικές περιοχές. 

Ιστορικός χώρος Τσαλαπάτα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τεράστια είναι οι ζημιές στα χωριά του Νότιου Πηλίου με πολλά σπίτια να έχουν στη κυριολεξία καταρρεύσει.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, η Φαίη Τζανετουλάκου κάτοικος Βόλου και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον υποψήφιο δήμαρχο Ν. Παπαπέτρου, ανέφερε ότι για πάνω από 24ωρες το ρεύμα ήταν κομμένο. «Ο Βόλος γύρισε 100 χρόνια πίσω, όταν το 1955 κατέρρευσε το βουνό με δεκάδες πνιγμένα ζώα και τους χειμάρρους να καταλήγουν στο κέντρο του Βόλου». Μιλώντας για τις αιτίες της καταστροφής ανέφερε τους μπαζωμένους χειμμάρους και τα βουλωμένα φρεάτια. Ασκώντας κριτική στον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο σημείωσε ότι «χρειάζεται μια πολιτική που κέντρο την προστασία του πολίτη. Δεν μπορεί να έχεις ένα βουνό πίσω από την πόλη που όταν βρέχει είναι σίγουρο ότι θα κατεβάσει νερό τη στιγμή που η κοίτη του χειμάρρου είναι πολύ μικρή λόγω του στενέματος που έχει υποστεί εδώ και χρόνια»

«Η δημοτική και η περιφερειακή αρχή επί δέκα χρόνια αδιαφόρησαν για αυτό που θα συμβεί» σημείωσε τονίζοντας ότι σε επίπεδο πρόληψης δεν έχει γίνει τίποτα.

Μαρτυρίες άλλων κατοίκων μιλούν για δρόμους που έχουν υποστεί καθιζήσεις γενώ ζημιά έχει υποστεί το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο Βόλου. Θλίψη προκαλεί η εικόνα του ιστορικού χώρου Τσαλαπάτα του πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που δείχνει να έχει βυθιστεί σε τόνους λασπόνερου.

Ο Βόλος έχει κοπεί σε τέσσερα σημεία καθιστώντας περιοχές όπως η Μακρυνίτσα αλλά και πολλά χωριά του Νότιου Πηλίου αποκομμένα από κάθε δυνατότητα πρόσβασης.

«Το πιο μεγάλο μέρος της πόλης συνεχίζει να μην έχει ρεύμα και νερό, περιαστικά περιοχές και χωριά δεν έχουν πρόσβαση γιατί δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση ενώ υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών» αναφέρει ο Παντελής Προμπονάς, υποψήφιος διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μιλώντας επίσης στον ρ/σ Κόκκινο Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι κάτοικοι που μένουν στην περιοχή του παλιού λιμεναρχείο είναι αποκλεισμένοι από νερό και τρόφιμα.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συνθήκη, δε λειτουργούνε οι γεννήτριες που κάνουν άντληση υδάτων, δε λειτουργούν οι επικοινωνίες, πολύ στοιχειώδη πράγματα, καμία υπηρεσία δεν απαντάει στο τηλέφωνο» πρόσθεσε η Πέννυ Πασπάλη, υποψήφια διδακτόρισσα κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί. Σύμφωνα με τους κατοίκους του Βόλου υπηρεσίες κάνουν περιοδικές ενημερώσεις αλλά λόγω διακοπής ρεύματος πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφορία ενώ παράλληλα ουρές έχουν σχηματιστεί στα σουπερμάρκετ για προμήθειες νερού και τροφίμων τη στιγμή που επεκτείνονται τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έγκλημα στον Πειραιά: Το πλήρωμα πέταξε τον 36χρονο στον θάνατο

Πρωτοβουλίες κατοίκων και συλλογικότητες αντιδρούν στον Flyover