in ,

Αντισεισμικούς και αντιπυρικούς ελέγχους ζητούν οι φοιτητές του ΑΠΘ, πριν να είναι αργά

Την πραγματοποίηση αντισεισμικού και αντιπυρικού ελέγχου στα κτίρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ιδρύματος, καταγγέλλοντας την εγκατάλειψη του πανεπιστημίου από την κυβέρνηση και τις πρυτανικές αρχές. «Να παρθούν μέτρα πριν να είναι αργά» τόνισαν χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημείας του ΑΠΘ Χριστίνα Σταμούλη, αφορμή για τη συνέντευξη τύπου ήταν τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναδείκνυαν την τραγική κατάσταση των κτιριακών υποδομών.

Συγκεκριμένα δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι για σεισμό ή  πυρκαγιά στα 203 κτίρια του ΑΠΘ εδώ και 20 χρόνια, ενώ δεκάδες έξοδοι διαφυγής των κτιρίων είναι μονίμως κλειδωμένες.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές/τριες, υπάρχει αμίαντος σε ταράτσα εργαστηρίου του ιδρύματος, με την πρώτη βροχή η κεντρική βιβλιοθήκη πλημμυρίζει, ενώ υπενθυμίζουν και το τραγικό περιστατικό με την πτώση φοιτητή της Νομικής από τον 3ο όροφο λόγω του συνωστισμού στις αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης υπενθυμίζουν την πλημμύρα στα εργαστήριο της οδοντιατρικής, καθώς και την πτώση μαρμάρων από το κυλικείο της κτηνιατρικής σχολής.

«Είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνεται κανένα μέτρο. Για τα κτίρια του ΑΠΘ δίνονται μόνο 2 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο ενώ θα έπρεπε να είναι 20 εκατομμύρια. Η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει κόκκινο ενώ χρειάζονται στοιχειώδη μέτρα συντήρησης στις σχολές», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σταμούλη, σημειώνοντας ότι όλα αυτά καταγράφονται ενώ το ΑΠΘ θρηνεί 13 φοιτητές και φοιτήτριες που σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο όπως επισημαίνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

«Δεν γίνεται τα κέρδη να μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας, πρέπει η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε στη συνέχεια η κ. Σταμούλη, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου φωτογραφίες που αναδεικνύουν την εγκατάλειψη των κτιρίων του ΑΠΘ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πανεπιστήμιο που ο τέως πρύτανης του Νίκος Παπαϊωάννου έσπευσε να δημοσιεύσει διαγωνισμό για την προμήθεια καμερών ασφαλείας, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στο campus.

«Υπάρχουν οι δυνατότητες να σπουδάζουμε σε ασφαλή κτίρια, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να πραγματοποιηθούν στατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια και να παρθούν μέτρα», δήλωσε καταληκτικά η Χ. Σταμούλη.

Τα μέλη των ΦΣ ζητούν:

-Να πραγματοποιηθούν στατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια του ΑΠΘ και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους & του πανεπιστημίου!

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου!

-Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών, εισόδων και εξόδων σε όλο το Campus!

-Τοποθέτηση κλιματισμού, εξαερισμού σε όλες τις αίθουσες και τα εργαστήρια, καθώς και όλων των αναγκαίων μέσων πυρόσβεσης!

Καταρρέουν οι φοιτητικές εστίες

Στην πλήρη εγκατάλειψη των φοιτητικών εστιών του ιδρύματος αναφέρθηκε από τη μεριά του το μέλος του ΔΣ του ΣΟΦΕΘ Αναστάσης Πολυχρονιάδης. Όπως δήλωσε η χρόνια υποχρηματοδότηση των εστιών, οι οποίες καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών του ΑΠΘ, έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τα κτίρια, τα οποία αποτελούν στην ουσία το σπίτι για εκατοντάδες νέους και νέες.

Κανένας αντισεισμικός ή αντιπυρικός έλεγχος δεν έχει γίνει και στις φοιτητικές εστίες, ενώ οι χώροι υγιεινής των κτιρίων καταρρέουν. Μάλιστα όπως κατήγγειλε ο κ. Πολυχρονιάδης, υπάρχουν όροφοι όπου λειτουργούν μόλις μια τουαλέτα και μια ντουζιέρα, ενώ οι λιγοστοί και κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας καθαριότητας δεν μπορούν να διατηρήσουν καθαρά τα κτίρια.

«Οι φοιτητές αγοράζουν δικά τους πλυντήρια ενώ όπου υπάρχουν πλυντήρια αυτά χαλάνε. Το διαδίκτυο δεν αρκεί για το σύνολο των φοιτητών, κάτι που δυσχεραίνει το διάβασμα μας ειδικά σε περίοδο εξεταστικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονιάδης, σχολιάζοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν μοιάζει με 2023…

Οι φοιτητές ζητούν τη δημιουργία νέων δημόσιων εστιών μέσω της αξιοποίησης των κενών κτιρίων που ανήκουν στο ΑΠΘ και βρίσκονται εντός του αστικού ιστού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Στην Κομμούνα αναλαμβάνεις την ευθύνη να οργανώσεις την καθημερινή σου ζωή μαζί με άλλους». Μια συζήτηση με την Kristin Ross

«Όχι» σε Πλωτή Μονάδα LNG λέει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης