in

Αντιφασιστικό διήμερο στα 10 χρόνια του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ

Διήμερο με εκδηλώσεις σχετικά με τα ζητήματα του νεοναζισμού, του φασισμού και της δεξιάς τρομοκρατίας διοργανώνει το Παράρτημα του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ που γιορτάζει τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του.

Την Παρασκευή 30/09, στις 19.30  διοργανώνεται δημόσια συζήτηση με τίτλο «Αντιφασιστικές προοπτικές στον καιρό της στροφής προς τα δεξιά», στο Impact Hub του Ψυρρή και στη 1/10 στις 16.00  θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Μάνια ρέκελς «Όταν έτρωγα κεράσια με τον Χίτλερ» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών.

Αντιφασιστικές προοπτικές στον καιρό της στροφής προς τα δεξιά

Τα θέματα του νεοναζισμού, του φασισμού και της δεξιάς τρομοκρατίας –που εξαρχής βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Ελλάδα– δυστυχώς εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, έτσι ώστε, με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων, θέλουμε να
ασχοληθούμε με αυτά και να συζητήσουμε τις αντιφασιστικές προοπτικές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Στις 15 Ιουνίου 2022 ξεκίνησε η δευτεροβάθμια δίκη κατά του κόμματος Χρυσή Αυγή, που τον Όκτώβριο του 2020 απαγορεύτηκε ως εγκληματική οργάνωση και του οποίου ο αρχηγός, αλλά και μέλη του που ήταν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου και ένας ευρωβουλευτής κατέληξαν στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε λόγω της σαφήνειας και της σκληρότητάς της έκπληξη και συναίνεση στον κόσμο, δεδομένης της κατά τα άλλα αισθητής στροφής προς τα δεξιά στην κοινωνία μετά την εκλογή της δεξιάς, συντηρητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Μια παρόμοια ποινική δίκη διεξήχθη και στη Γερμανία επί 5 χρόνια και πλέον: Τον Ιούλιο του 2018, κατά τη δίκη της NSU (Nationalsozialistischer Untergrund, Εθνικοσοσιαλιστικό Υπόγειο Δίκτυο) καταδικάστηκαν από το Εφετείο του Μονάχου πέντε μέλη μιας δεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης που ήταν υπεύθυνη για εννέα δολοφονίες με ρατσιστικό κίνητρο, τη δολοφονία μίας αστυνομικού, επιθέσεις με βόμβες καρφιών και ληστείες. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε και σε αυτή την περίπτωση έκπληξη, αν και εδώ λόγω της απο-πολιτικοποίησης μέσω του δικαστηρίου, τη μη αναφορά της εμπλοκής κρατικών αρχών, όπως των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, στη δημιουργία του «δικτύου των συντρόφων», καθώς και της παντελούς έλλειψης κατανόησης και συμπόνιας για τα θύματα της τρομοκρατίας και τους συγγενείς των δολοφονηθέντων προσώπων.

Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται μια απότομη άνοδος δεξιών τρομοκρατικών σχηματισμών και διαδικτυακών κοινοτήτων, η οποία απέκτησε μάλιστα μια νέα δυναμική κατά τη διάρκεια της άφιξης δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, μεταξύ άλλων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, μέσω των διαμαρτυριών κατά των κρατικών μέτρων στην πανδημία του κορωνοϊού και, τελευταία,
μέσω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Όυκρανίας.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΈΡΟΣ:
η Ιωάννα Μεϊτάνη, συνεργάτιδα της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών Σημείο (συνεργαζόμενη οργάνωση του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ https://simeio.org.gr/) και ιδρυτικό μέλος της υποστηριζόμενης από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ πρωτοβουλίας για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής Golden Dawn Watch

o Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος από το εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης AlterThess της Θεσσαλονίκης.

η Μαρτίνα Ρένερ, ομοσπονδιακή βουλευτής του κόμματος Die Linke και αναγνωρισμένη ειδικός σε θέματα ναζισμού, και

η Έλιφ Εράλπ, μέλος της βουλής του Βερολίνου του κόμματος Die Linke, εισηγήτρια για θέματα μετανάστευσης και συμμετοχής, καθώς και καταπολέμησης των διακρίσεων και μέλος της ερευνητικής επιτροπής για τη δεξιά τρομοκρατία.
Μια ανατολικο-ευρωπαϊκή οπτική σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα παρουσιάσει ο εξόριστος Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Τούσκιν, ο οποίος ως μέλος του European Network of Antifascist Monitoring (ENAM) (https://antifascist-europe.org/) εξετάζει κυρίως τις αντιδράσεις των μιλιταριστών δεξιών στον πόλεμο.

ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙ:
Η Ρόζα Βασιλάκη.
Η ιστορικός και κοινωνιολόγος είναι μεταξύ των συγγραφέων του συλλογικού έργου “Η κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου”, που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Παρουσίαση βιβλίου της Manja Präkels “Όταν έτρωγα κεράσια με τον Χίτλερ”
Σάββατο 1 Οκτώβρη στο Goethe-Institute στην Αθήνα

Μια ιστορία φιλίας και οργής

Σε αυτό το μυθιστόρημα ενηλικίωσης από την ανατολικογερμανική επαρχία, η συγγραφέας Manja Präkles αφηγείται πώς το μικρό συνδέεται με το μεγάλο και το ιδιωτικό με το πολιτικό. Η ιστορία ξεκινά στη δεκαετία του 1980 στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και φτάνει μέχρι τη νέα χιλιετία. Στο επίκεντρο βρίσκονται η Μίμι και ο Όλιβερ, δύο παιδιά από την ίδια γειτονιά, που πηγαίνουν μαζί για ψάρεμα, παίζουν ποδόσφαιρο, δίνουν τον όρκο των νεαρών πιονιέρων και μεθούν τρώγοντας κρυφά τα κεράσια από τα σναπς των γονιών τους στις οικογενειακές γιορτές. Εξ ου και ο τίτλος του μυθιστορήματος: ” Όταν έτρωγα κεράσια με τον Χίτλερ”. Ο Χίτλερ αναφέρεται στον Όλιβερ, ο οποίος αργότερα υιοθετεί αυτό το προσωνύμιο ως αρχηγός μιας συμμορίας νεαρών. Όταν εκείνος αφοσιώνεται εξ ολοκλήρου στον ναζισμό, η φιλία του με τη Μίμι διαλύεται. Την ίδια στιγμή, καταρρέει ένας ολόκληρος κόσμος με την κατάρρευση του “υπαρκτού σοσιαλισμού”. Στο ντεμπούτο της μυθιστόρημα, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, η Manja Präkles μιλάει για την εξαφάνιση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, την επανεμφάνιση των φαντασμάτων του παρελθόντος, τη φιλία και την οργή. Η Präkles τιμήθηκε για αυτό με το Γερμανικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας 2018 και, την ίδια χρονιά, με το Βραβείο Anna Seghers.

Η Manja Präkels θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου της στα γερμανικά, τα οποία στη συνέχεια θα επαναλάβει η ηθοποιός Έλενα Αρβανίτη στα ελληνικά. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου Project manager του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Μια εκδήλωση του Rosa-Luxemburg-Stiftung με την ευγενική υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φεστιβάλ Αναιρέσεις Θεσσαλονίκη 2022: Στα Γρασίδια Φιλοσοφικής ΑΠΘ 30/9-1/10 με ελεύθερη είσοδο

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον Μιχάλη. «Όχι άλλο αίμα στους δρόμους, όχι άλλα θρανία αδειανά»