in

Αντιδράσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα

Αντιδράσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ανακοινώσεις σχετικά με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, και κάνουν λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,6 δισ. που παρουσιάσε ο κρατικό προϋπολογισμός το α΄επτάμηνο του 2013,  εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τυπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε σχόλιό του για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις πολιτικές εξελίξεις: “Παρά την έκρηξη της ανεργίας,  και ιδιαίτερα την εφιαλτική της άνοδο ανάμεσα στους νέους, παρά την συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση, την υπερχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις απολύσεις που επίκεινται   σε κρίσιμους τομείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την απειλή των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιχειρεί για άλλη μια φορά να κερδίσει  χρόνο μέσω του εμπορίου ελπίδας”.

“Το νέο προϊόν που λανσάρει είναι το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», που το έχει αναδείξει σε πανάκεια. Πέρα από το γεγονός της μετατροπής του ελλείμματος σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε ένα μήνα, κάτι που αποτελεί, ίσως, και παγκόσμιο ρεκόρ για το Υπουργείο Οικονομικών, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν συμπεριλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες παράμετροι, δείχνοντας ότι κυριαρχεί μια νέου τύπου δημιουργική λογιστική” τονίζει στη συνέχεια.

Όπως προσθέτειο ΣΥΡΙΖΑ, “Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που υπήρχε πλεόνασμα, αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί η κυβέρνηση να ελπίζει στα σοβαρά σε μια ουσιαστική βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, πώς μπορεί να υποσχεθεί την ανάκαμψη στον πολίτη που χάνει τη δουλειά του, που αντιμετωπίζει το φάσμα του πλειστηριασμού της πρώτης του κατοικίας, που χάνει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη και δέχεται την ανάλγητη και σκληρή επίθεση της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής”.

“Την ίδια στιγμή, η πώληση του ΟΠΑΠ σε ημετέρους και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε, μπορεί να κάνει την κυβέρνηση να χαίρεται και να χαμογελά, ωστόσο μια φιλολαϊκή πολιτική θα αξιοποιούσε τα έσοδα αυτού του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, ιδιαίτερα μάλιστα και μετά το αποτυχημένο PSI”, αναφέρει στη στη συνέχεια, συμπληρώνοντας:  “Επίσης, το σχέδιο για το νέο Λύκειο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, επιχειρεί να επαναφέρει τις παλιότερες προσπάθειες για την μετατροπή του Λυκείου σε ένα τεράστιο κέντρο συνεχών εξετάσεων, σε βάρος της ανάδειξής του σε βαθμίδα γενικής γνώσης και ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας των παιδιών μας. Επιδιώκουν ένα σχολείο ταξικό, με μοναδικό άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ”.

“Η πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά πια τι σημαίνει μνημονιακή πολιτική και τι είναι τα κόμματα που διαχειρίζονται την πορεία του τόπου, η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα, μεταξύ άλλων, των μαύρων ταμείων της Siemens”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ,  καταλήγοντας: “Ο αδιάκοπος αγώνας του λαού και η συγκρότηση ενός πλειοψηφικού κοινωνικού μετώπου μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική και την κυβέρνηση, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση της αριστεράς. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στο λαό και τη χώρα”.

Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει σε σχόλιό του “Αποτελούν πρόκληση οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, όταν αυτό δημιουργήθηκε με την πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη του λαού, η οποία όχι μόνο δε θα σταματήσει, αλλά θα συνεχιστεί με νέα φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Το όποιο νέο κούρεμα του χρέους δε θα σταματήσει την αντιλαϊκή επίθεση. Αυτή θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το όποιο μίγμα διαχείρισης αποφασιστεί, για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων”.

“Ο λαός δεν πρέπει να ελπίζει σε λύση υπέρ του από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Λαϊκή συσπείρωση και Συμμαχία τώρα για να ανοίξει ο δρόμος για εξελίξεις προς όφελός του”, καταλήγει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά  τονίζει: “Το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάστηκε στο πρώτο επτάμηνο του 2013 οφείλεται κυρίως στη μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, στη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη βοήθεια των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης που επέστρεψαν κέρδη από την αγορά Ελληνικών ομολόγων”.

“Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και των νοικοκυριών είναι η υπερφορολόγηση, η ανεργία και η φτωχοποίηση. Έτσι όμως καταστρέφεται η παραγωγική βάση της χώρας και δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης”, προσθέτει η ΔΗΜΑΡ.

“Η κυβέρνηση αντί να καλλιεργεί σενάρια υπεραισιοδοξίας, οφείλει να διεκδικήσει άμεσες αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε αυτό να συνδεθεί με την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αμυγδαλέζα: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης εξέγερσης (κι έπονται κι άλλες) Του Δ. Χριστόπουλου

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 συνεχίζουν