in , ,

Αντί για μέτρα πρόληψης, μέτρα ποινικοποίησης ανακοίνωσε ο Κ. Πιερρακάκης για τον σχολικό εκφοβισμό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονιών

Σε μια πλήρως ελεγχόμενη και φροντισμένη μιντιακά εκδήλωση με κύριο στόχο μέτρα που αφορούν την τιμωρία των μαθητών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης  παρουσίασαν στο Γ΄ Γυμνάσιο Πολίχνης την εθνική καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Παρά τα μεγάλα λόγια που ειπώθηκαν για συμπερίληψη και ευαισθητοποίηση των μαθητών-τριών αλλά και συνολικά του σχολικού περιβάλλοντος, τα μέτρα που παρουσίασε ο υπουργός αφορούσαν κυρίως αυστηροποίηση των ποινών για το bullying και όχι την καταπολέμηση των αιτιών του.

Ο Κ. Πιερρακάκης μίλησε για την ανάρτηση της ψηφιακής πλατφόρμας stop-byllying.gov.gr όπου θα μπορεί να δέχεται καταγγελίες για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού τόσο από μαθητές-τριες όσο και από γονείς. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους μαθητές-τριες να ξεπεράσουν «το στίγμα του καταδότη» και να προβούν με τους κωδικούς που τους έχουν δοθεί σε καταγγελίες στην ψηφιακή πλατφόρμα. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας στα σχολεία αφορά την τιμωρία παραπτωμάτων με ακόμη πιο σκληρό τρόπο όπως επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες, με ανώτατο όριο των αδικαιολόγητων στις 40,  ψηφιοποίηση του απουσιολογίου αλλά και των βαθμολογικών επιδόσεων έτσι ώστε οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάση στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο, αλλαγή τμήματος στον μαθητή και την μαθήτρια με fast track διαδικασίες και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος με την απλή γνώμη του συμβούλου εκπαίδευσης. Ο κανονισμός περιλαμβάνει και την ποινή οι γονείς να καλύπτουν οικονομικά υλικές ζημιές που έχουν προκαλέσει μαθητές στο σχολείο.

Και ενώ ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και στόχο να «σπάσουν το απόστημα γονείς»,  και εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό έξω από το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, επεσήμαναν ότι ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν συνιστά κανένα παιδαγωγικό μέτρο.

Η Γ΄ΕΛΜΕ που καλούσε στη διαμαρτυρία χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ  πρόκληση τονίζοντας ότι η ενδοσχολική βία δεν είναι φαινόμενο ξεκομμένο από  το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες διαπαιδαγωγούνται οι μαθητές\τρες. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι το Υπουργείο σκόπιμα συγχέει τη «βία» με τον «εκφοβισμό» για να ποινικοποιήσει όλες τις μορφές αγωνιστικής κινητοποίησης των μαθητών ενώ εστιάζει «στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις και θεσμοθετεί πανοπτικές διαδικασίες ελέγχου (ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών) που ενισχύουν την καχυποψία και τη ρουφιανιά και αξιολογικές σχέσεις σε πολλαπλά επίπεδα ιεραρχίας, με στόχο να εντοπίσει τον έναν και μοναδικό ένοχο: τον εκπαιδευτικό». Για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς το Υπουργείο προκρίνει ως «λύση» την αυστηροποίηση των ποινών, ενώ γνωρίζει ότι βία είναι τόσο η επιβαλλόμενη φτώχεια αλλά και η μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικά κάτεργα που πολλαπλασιάζουν τους φραγμούς στη μόρφωση.

Ειδικότερα η περιοχή της Πολίχνης υπήρξε για πολλά χρόνια «πρωταθλήτρια», πανελλαδικά, στη διπλοβάρδια και μέχρι και σήμερα παραμένουν σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτήρια (υπόγειες αίθουσες, kibo, έλλειψη γυμναστηρίων και εργαστηρίων, λειψή συντήρηση, προβλήματα στον αύλειο χώρο, κ.ά.)Στο δε, διδακτήριο του 3ου Γυμν. μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε ως συστεγαζόμενο σε απογευματινή βάρδια το 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης, που αφού υπονόμευσαν για χρόνια τη βιωσιμότητα του, το έκλεισαν σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών\τριών.

Όπως αναφέρει και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας που έδωσε το παρών στη διαμαρτυρία, ο ορισμός που δίνει η κυβέρνηση στη σχολική βία είναι τόσο γενική και αόριστη ώστε να «φωτογραφίζονται ακόμα και οι μαθητικές κινητοποιήσεις, καθώς, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων ταυτίζεται με τη σχολική βία. Οι αιτίες του προβλήματος, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αναζητηθούν μέσα στην κοινωνία. Μέσα στο ίδιο το κοινωνικό σύστημα και το σχολικό περιβάλλον που, από την ίδια τη φύση του, καλλιεργεί τον ανταγωνισμό, καλλιεργεί την αντίληψη “ο θάνατός σου η ζωή μου”»

Οι γονείς μιλούν για το εντεινόμενο φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού σημειώνοντας όμως ότι ενώ η κυβέρνηση μιλάει για σχολική βία κλείνει τα μάτια σε φασιστικές ομάδες που δρουν με τη στήριξη και κάποιων διευθυντών.

«Πάει πολύ να εμφανίζονται ως υπερασπιστές του Δημόσιου σχολείου όλοι εκείνοι που με τις πολίτικες τους επιδιώκουν να χειροτερέψουν το ήδη υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο. Να το μετατρέψουν σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο για τους πολλούς (εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε όλο το Λύκειο, ελάχιστη βάση εισαγωγής, τράπεζα θεμάτων, εθνικό απολυτήριο), με τους γονείς να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πάει πολύ να εμφανίζουν το νέο νομοσχέδιο για την σχολική βία ως πανάκεια όλοι εκείνοι που αντί να ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης ανοίγουν τον δρόμο για μεγαλύτερη καταστολή, για ακόμα μεγαλύτερη ποινικοποίηση μέσα στα σχολεία» σημείωσαν μεταξύ άλλων.

«Η μέριμνά μας δεν είναι ένας γονιός να μπει στην πλατφόρμα και καταγγείλει το περιστατικό αλλά να μη γίνει το περιστατικό. Εμείς θέλουμε να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα πριν συμβούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού» σημείωσε ο Θ. Κοκονάς

«Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί βιώνουν τη βία της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και των κοινωνικών αγαθών εδώ και χρόνια. Μας μιλούν για βία αυτοί που διαιωνίζουν ένα σύστημα βίαιο και με ένα μπαράζ μέτρων εμπορευματοποιούν την εκπαίδευση, θέλουν τους μαθητές και γονείς πελάτες σε ένα σχολείο αποξενωμένο, εξοντωτικό που θα εντείνει προβλήματα και συμπεριφορές σε μαθητές που ασφυκτιούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον» κατέληξε η πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Γ. Λαθήρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αναστέλλονται οι εργασίες για τον flyover με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ

Γυναικολόγος σε δημοτικό ιατρείο διώκεται για σεξουαλική παρενόχληση-Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην καταγγέλλουσα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης