in

Αντεργατικό πογκρόμ απολύσεων από την Green Properties καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Αντεργατικό πογκρόμ απολύσεων καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών από την εργοδοσία της Green Properties που προχώρησε σε απολύσεις 11 μισθωτών μηχανικών, αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που, όπως επισημαίνεται, συλλογικά διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους : αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με Μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση.

Η εργοδοσία, σύμφωνα με το ΣΜΤ «επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών ως δήθεν αιτιολόγηση των απολύσεων. Η πραγματικότητα όμως του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνει πως αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα. Με τον πλέον κυνικό και αντεργατικό τρόπο η εργοδοσία της Green Properties δηλώνει ότι εάν διεκδικείς τα αυτονόητα, τότε απολύεσαι!»

Επιπλέον, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δηλώνει ότι οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» καθώς «αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο καθώς οι εργαζόμενες /-οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν όχι ατομικά αλλά συλλογικά και απευθυνόμενοι για στήριξη στο Σωματείο τους, ενώ η Green Properties επιδιώκει να “διαπραγματεύεται” μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο, στα πλαίσια της εργασιακής “ζούγκλας” που επιδιώκει να επιβάλλει μέσω της ατομικής διαπραγμάτευσης, θεωρώντας όλους τους εργαζόμενους αναλώσιμους και απολύοντας τους κατά το δοκούν όποτε αυτή το επιθυμεί». Σύμφωνα με το Σωματείο είχαν προηγηθεί αρκετές απολύσεις ή εξωθήσεις σε παραίτηση συναδέλφων καθώς και  απόλυση μέλους του ΣΜΤ λόγω συμμετοχής της στην 24ωρη γενική απεργία του περασμένου Απρίλη, προς τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζόμενων που είχαν απεργήσει.

Η επιθετική  στάση της εργοδοσίας επιβεβαιώθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν τότε καθώς όπως αναφέρει το ΣΜΤ η εργοδοσία δήλωσε «ότι “δεν αναγνωρίζει” την ….. ύπαρξη Σωματείου. Είχε φροντίσει να καλέσει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει(;) τα συγκεντρωμένα μέλη του ΣΜΤ αλλά και τους εργαζόμενους της Green Properties, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι είχαν περάσει από «φιλική ανάκριση» γιατί τους είδαν να μιλούν με τους συγκεντρωμένους έξω απ΄την εταιρεία. Αντίστοιχη «φιλική ανάκριση» επεφύλασσε η εργοδοσία και για τους εναπομείναντες εργαζόμενους σήμερα μετά τις απολύσεις».

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών αναφέρει ότι η εταιρεία δίνει σεμινάρια αντεργατικής πολιτικής τόσο στα γραφεία όσο και στα εργοτάξιά της. Άλλωστε, όπως εξηγεί το ΣΜΤ, μετά από καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει ήδη χρεωθεί πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και παραβίαση ωραρίων στα εργοτάξια. «Όλα κινούνται με βάση την επίτευξη των πολυπόθητων χρονοδιαγραμμάτων έχοντας ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την ελλιπή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η κερδοφορία της ενισχύεται μόνο απ΄τα καρατομημένα εργασιακά δικαιώματα και γι’ αυτό δε θέλει επ’ ουδενί να τα διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και το Σωματείο. Έτσι χτίζεται το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές: με τη δική μας φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση που είναι όρος για την εκτόξευση της κερδοφορίας κατασκευαστικών εταιρειών και τραπεζών. Την ίδια ώρα οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων μετατρέπουν σε άπιαστο όνειρο την κάλυψη των σύγχρονων στεγαστικών μας αναγκών που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν, βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα κατασχέσεων λαϊκών κατοικιών».

«Η Green Properties, η εργοδοσία στον κλάδο των Κατασκευών  πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν καταστέλλονται. Ούτε ο νόμος Χατζηδάκη ούτε καμία διάταξη από το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να καταργήσουν τη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική δράση, την υπογραφή ΣΣΕ με κατοχυρωμένα δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις. Δεν θα υποχωρήσουμε από τη διεκδίκηση για ανάκληση των απολύσεων και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων» τονίζει ακόμη στην ανακοίνωσή του το Σωματείο διεκδικώντας να γυρίσουν όλοι στη δουλειά με ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες των προηγουμένων χρόνων και τον πληθωρισμό που συρρικνώνει το εισόδημά μας. Ζητά ακόμη την κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων με ΔΠΥ, δώρα/επιδόματα, ωράρια, διαλείμματα και ετήσιες άδειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου: Σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης του ΕΛ.Κ.Ε.Θ.Ε για τη ρύπανση του λιμανιού της Ερμούπολης

Για τον Ουκρανό Παμφίρ και όσους τον αντικρίσαμε