in

Ανοιχτό γράμμα στους κυβερνήτες μας. Του Χρήστου Λάσκου

Ανοιχτό γράμμα στους κυβερνήτες μας. Του Χρήστου Λάσκου

Αυτοί θα μας εξοντώσουν. Εντελώς και απαρεγκλίτως.

Όταν λέω αυτοί εννοώ την τρόικα. Όχι τους «ξένους», που μας επιβουλεύονται λόγω της απέραντης και υπερβατικής αξίας της γλώσσας και της κουλτούρας μας.

Την τρόικα, ως θεσμικό (!) συμπύκνωμα γυμνής και επιδεικτικής ταξικής κυριαρχίας, εννοώ. Της οποίας αυτό που φαίνεται ως σαδισμός δεν είναι παρά η λογική στάση απέναντι σε ένα πρόθυμο πειραματόζωο. Τόσο, όσο λογικό και συνεπές με την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική είναι το Γκουαντάναμο.

Ή, ακόμη καλύτερα, όσο λογικό και συνεπές είναι να θεωρείται από τους οικονομολόγους των ιμπεριαλιστικών κέντρων πως η διαφορά μισθών μεταξύ των εργαζομένων στη Δανία και στο Μπαγκλαντές εξηγείται απολύτως από την απόκλιση στην … παραγωγικότητα! Ενώ ο καθείς μπορεί «κανονικά» να καταλάβει πως πρόκειται για υπερεκμετάλλευση των τριτοκοσμικών εργατών, τα οικονομικά μαθηματικά «αποδεικνύουν» πως η μερική παράγωγος ως προς L της συνάρτησης παραγωγής Cobb- Douglas εξισούται, τελικώς, με τον μισθό της εργασίας : w=∂Q/∂L. Δεν είναι προφανές;

Κι αν κανείς δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό; Κι αν, όσοι «ετερόδοξοι» καταλαβαίνουν, εύκολα δείχνουν πως πρόκειται για ταυτολογία; Κανένα πρόβλημα για τους 70 νομπελίστες του Σικάγου. Η εκλογίκευση είναι για τους ίδιους απολύτως πειστική. Ο λόγος που ο οδηγός λεωφορείου στο Μουμπάι έχει μισθό 50 φορές μικρότερο από τον συνάδελφό του στο Ελσίνκι είναι γιατί ο Φινλανδός είναι 50 φορές παραγωγικότερος του Ινδού! Και ας ξέρουμε όλοι πως ο Ινδός κινείται στη Ζώνη του Λυκόφωτος, παρακάμπτοντας κάθε δέκα μέτρα αγελάδες, χήνες και πιτσιρίκια, μαζί και όλων των ειδών τα τρίκυκλα, που του επιτίθενται διαρκώς από τους πλάγιους δρόμους, έχοντας ταυτόχρονα την έγνοια μην του πέσουν οι επιβάτες που βρίσκονται καθισμένοι στην οροφή του λεωφορείου. Παρόλα αυτά είναι 50 φορές λιγότερο παραγωγικός: το λέει η νεοκλασική Θεωρία της Παραγωγής, τελεία και παύλα.     

Με συγχωρείτε για την σχοινοτενή παράκαμψη. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι πως όσοι λένε τέτοια πράγματα δεν είναι καθόλου απίθανο να τα πιστεύουν. Ακόμη περισσότερο, είμαι βέβαιος πως η τρόικα θεωρεί πως, μόλο που μπορεί να υπήρξαν λάθη στο «Πρόγραμμα» και στους «πολλαπλασιαστές», δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή ήταν η σωστή πολιτική, η μόνη επιστημονικά άψογη στο μέτρο που μπορούν να γραφούν όλες οι σχετικές εξισώσεις.

Θέλω να πω, οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως λένε το λογικό κι αναμφισβήτητο. Όλοι οι άλλοι κάνουν πολιτική, ενώ αυτοί κάνουν καθαρή επιστήμη.

Μην αμφιβάλλετε. Το πιστεύουν. Έτσι εκλογικεύουν την παρουσία τους.

Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, να αντιδράσει κάποιος είναι να… αντιδράσει.

Καμιά «διαπραγμάτευση» δεν πρόκειται να τους πείσει. Η λογική, ούτως ή άλλως, είναι όλη με το μέρος τους, δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία. Αυτοί ξέρουν, οι άλλοι αρκεί να εκτελούν σωστά.

Αν σας θυμίζει αυτό τους εθνικοσοσιαλιστές του μεσοπολέμου –των οποίων οι πολιτικές ήταν εξίσου «επιστημονικά» θεμελιωμένες- αρχίζετε να είστε σε σωστό, νομίζω, δρόμο. Αν όχι, έχετε θέματα.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνετε πως αυτοί θα μας εξοντώσουν ολοκληρωτικά. Και θα είναι μέχρι το τέλος βέβαιοι πως έχουν δίκιο, πως είναι οι άγγελοι-υπηρέτες της καθαρής επιστήμης.

Αντιδράστε, λοιπόν. Έστω λίγο, γι’ αρχή. Κάντε κάτι πέρα από το να σκέφτεστε την επικοινωνιακή διαχείριση του τίποτε και του καθόλου.

Πείτε ένα όχι και μην παίζετε τόσο κραγμένα το παιχνίδι των προηγούμενων, που τα φουσκώνανε κατά τη «διαπραγμάτευση», ώστε να θεωρούμε, μετά τον ανασκολοπισμό μας, πως … δεν πάθαμε και τίποτε.

Δεν ζητάω πολλά. Ξέρω. Από μια κυβέρνηση, απέναντι στην οποία η Ύπατη Αρμοστεία ή η Διεθνής Αμνηστία φαντάζει άκρα –σχεδόν σιτουασιονιστική- Αριστερά, πόσα να ζητήσεις;

Αλλά, να. Αν με καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, αυτοί θα μας εξοντώσουν ολοκληρωτικά. 

 

Photo Credit: Nikos Libertas / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Πεζόδρομος η Λεωφόρος Νίκης την Κυριακή 20 Μαρτίου