Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, κάνει εκτενή αναφορά στην παραδοχή του Υπουργού Υγείας για το οριακό σημείο που βρίσκονται τα νοσοκομεία στην Αθήνα, στις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν σε αυτό το σημείο, αλλά και στις κινήσεις που, ακόμα και τώρα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταπεξέλθει.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:
«Αθήνα όπως λέμε… Θεσσαλονίκη
Με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια, που ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι το ΕΣΥ ιδίως στην Αττική έφτασε στα όρια του, κατέρρευσε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι διαχειρίζεται επιτυχώς την πανδημία. Για άλλη μια φορά όμως, όπως και στην Θεσσαλονίκη το τραγικό δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, αντί για σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ και ουσιαστικών μέτρων μείωσης της διασποράς στην κοινότητα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο πλήρους μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, αφήνοντας κυριολεκτικά ανέγγιχτες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που συνεχίζουν να θησαυρίζουν.
Με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και στην Αττική την συνταγή της Θεσσαλονίκης του Νοεμβρίου. Μια συνταγή που αποδεδειγμένα, είχε ολέθριες συνέπειες για τους ασθενείς με ή χωρίς Covid. Ενδεικτικά:
• Αντί για τις μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά (προ πανδημίας υπολογίζονταν σε 30% κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης), δεν προσελήφθησαν παρά μόνο ελάχιστοι και μάλιστα κατά κόρον συμβασιούχοι, ενώ επιδόθηκαν σε μετακινήσεις υγειονομικών για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Όλο το βάρος του 2ου κύματος το σήκωσαν οι αποδεκατισμένοι και εξουθενωμένοι υγειονομικοί του ΕΣΥ, που εδώ και 6 μήνες χωρίς άδεια, εργάζονται για δύο και για τρεις για να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού. Οι οποίοι μάλιστα θα κληθούν να ανταπεξέλθουν και στην έξαρση κρουσμάτων του επόμενου διαστήματος.
• Αντί να προχωρήσει σε καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των Covid και μη-Covid ασθενών, προχώρησε σε καθυστερημένη «επίταξη» (με το αζημίωτο) μόνο δύο κλινικών, που μάλιστα στην μία εξ αυτών δεν υπήρχε ούτε καν το στοιχειώδες προσωπικό και ο εξοπλισμός και χρειάστηκε να μεταφερθεί πολύτιμο προσωπικό από νοσοκομεία του ΕΣΥ για να λειτουργήσει, ενώ τελικά δεν νοσήλευσε ούτε ένα περιστατικό covid. Παράλληλα, οι υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός κ.α.) που είχαν τις κατάλληλες υποδομές και προσωπικό να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων μείνανε στο απυρόβλητο, συνεχίζοντας να θησαυρίζουν, την ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε μιας νόσου, νοσηλεύοντας πάνω από 300 ασθενείς με Covid το καθένα.
• Προχώρησαν σε αναστολή χειρουργείων, εξωτερικών ιατρείων, λειτουργίας ολόκληρων κλινικών (στην Θεσσαλονίκη πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1000 απλές κλίνες των νοσοκομείων μετατράπηκαν σε Covid άρον άρον), αλλά και ειδικών μονάδων (καρδιοχειρουργικές, εγκαυμάτων κ.α.) αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους χρόνιους πάσχοντες, αφήνοντας στα αζήτητα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση χρόνιων παθήσεων, καρκινοπαθειών κ.α. Την ίδια ώρα, στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης συνέχιζαν να λειτουργούν χωρίς να εντάσσονται στον κρατικό σχεδιασμό πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1000 απλές κλίνες, στοιχεία που εύκολα μπορεί να βρει κάποιος στο διαδίκτυο. Έτσι, για άλλη μια φορά, εξασφάλισαν «πελατεία» στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς εκεί αναγκαστικά απευθυνόταν όποιος είχε την οικονομική δυνατότητα και έβρισκε την πόρτα των νοσοκομείων ερμητικά κλειστή.
• Αντί για την πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε 3500 κλίνες, σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού, και με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό για την ασφαλή και ποιοτική νοσηλεία, προχώρησαν σε άρον άρον μετατροπή ειδικών μονάδων (χειρουργεία, αίθουσες ανανήψεων, μονάδες εμφραγμάτων και εγκαυμάτων) σε ΜΕΘ covid χωρίς το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.
Αυτός ο τρόπος διαχείρισης «εκ των ενόντων» για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και η προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην υγεία, αποδείχτηκε περίτρανα τι σημαίνουν για την ζωή και την υγεία του λαού.
Η εμπειρία από το προηγούμενο κύμα υπάρχει. Καλούμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στα παρακάτω:
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άνοιγμα της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε κάθε νοσοκομείο.
• Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ιδίως των μεγάλων κλινικών (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός κ.α.) που διαθέτουν το αναγκαίο και έμπειρο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές. Ένταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών σήμερα στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη-Covid) ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες για όλους ασθενείς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και του προσωπικού με μισθοδοσία από το κράτος.
• Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες). Διενέργεια των εμβολιασμών σε επίπεδο ΠΦΥ με εξασφάλιση των κατάλληλων δομών, του εξοπλισμού και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με επαρκή εκπαίδευσή του, τόσο ως προς την εμβολιαστική διαδικασία όσο και στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από την διαδικασία του εμβολιασμού.
• Ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid ασθενών και της διενέργειας του εμβολιασμού.
• Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3500 κλίνες, που είναι αναγκαίες με βάση τον πληθυσμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.
• Άμεση έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών, το Παναγία και το πρώην 424 για την νοσηλεία των ασθενών με Covid.
• Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών.
• Διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το προσωπικό και λήψη των κατάλληλων μέτρων για την μείωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Εξασφάλιση των όρων καθαριότητας υγιεινής και απολύμανσης των χώρων του νοσοκομείου, εξασφάλιση των απαραίτητων ΜΑΠ για όλο το προσωπικό, εξασφάλιση ασφαλών χώρων ξεκούρασης για το προσωπικό.
• Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό. Μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.
• Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Υ.Γ.: Επειδή η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δε διαθέτουν την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίζουν Covid περιστατικά, τους θυμίζουμε ότι εδώ και μήνες η ιδιωτική κλινική «Αρωγή», του ομίλου Euromedica, έχει νοσηλεύσει και συνεχίζει να νοσηλεύει εκατοντάδες περιστατικά covid…»