in , ,

Ανακατάληψη και εκκένωση με αστυνομική καταστολή της κατάληψης Mundo Nuevo

Την αστυνομική καταστολή αντιμετώπισαν για ακόμη μία φορά διαδηλωτές-τριες που επιχείρησαν να ανακαταλάβουν την εκκενωμένη κατάληψη «Mundo Nuevo» στη συμβολή των οδών Σιατίστης και Φιλίππου. Κατά τη διάρκεια των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων περίπου 15 άτομα μπήκαν στο σφραγισμένο από την αστυνομία κτίριο και ανήρτησαν πανό με σύνθημα «Δεν θα αφήσουμε τους δολοφόνους να αποφασίζουν για τις ζωές μας». Υπενθυμίζεται ότι η Mundo Nuevo είχε εκκενωθεί και σφραγιστεί στις 28 Νοεμβρίου και από τότε παραμένει εγκαταλελειμμένη με λαμαρίνες να έχουν τοποθετηθεί γύρω από το κτίριο.

Μετά τα πρώτα λεπτά της ανακατάληψης αλληλέγγυοι-ες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο ενώ τα μέλη της κατάληψης αλλά και άνθρωποι της γειτονιάς ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και αγκαλιές.


Για λίγη ώρα και μέχρι να έρθουν τα ΜΑΤ ακούστηκαν συνθήματα για το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και τις πολιτικές που δολοφονούν τις ζωές μας καθημερινά. «Δεν ήταν τα Τέμπη, ούτε η κακιά στιγμή, δικά τους τα κέρδη δικοί μας οι νεκροί» φώναξαν διαδηλωτές.

Η ανακατάληψη της Mundo Nuevo έγινε στο πλαίσιο των τεράστιων κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί, όπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα, «έναν ακόμα τρόπο ανάδρασης με το ευρύτερο κοινωνικό κίνημα, μια ανατροφοδότηση της ριζοσπαστικής αντίστασης, ένα λογικό βήμα για το μεγάλο άλμα της σύγκρουσης με τον ολοκληρωτισμό».

Διμοιρίες των ΜΑΤ και της αστυνομίας περικύκλωσαν την κατάληψη ρίχνοντας στο πλήθος δακρυγόνα και κρότου λάμψης ενώ ακολούθησε κυνηγητό στους γύρω από την κατάληψη δρόμους. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και στην αρχαία αγορά αποκλείοντας σταδιακά την πρόσβαση γύρω από το κτίριο.


Παρά την καταστολή και τα δακρυγόνα διαδηλωτές-τριες που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις συγκεντρώθηκε ξανά στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομία και την κυβέρνηση ενώ άνδρες της ασφάλειας μπήκαν στο κτίριο και προσήγαγαν τα άτομα που βρίσκονταν εντός του και στην ταράτσα του κτιρίου.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στην κατάληψη δεν έλειψαν οι απόπειρες των αστυνομικών να παρεμποδίσουν την κάλυψη των γεγονότων από φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνεχώς ένταση. Άνδρες της αστυνομίας ξήλωσαν το πανό που είχε αναρτηθεί ενώ ο χώρος γύρω από το κτίριο παραμένει αποκλεισμένος από την αστυνομία.

Ακολουθεί το κείμενο της κατάληψης Mundo Nuevo για τη σημερινή δράση:

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Ανθρώπινο λάθος, αστοχία υλικού, ατομική ευθύνη, κακιά στιγμή, τα «Τέμπη», όποια δικαιολογία κι αν μεταχειρίστηκε το μπλοκ εξουσίας για να αποκρύψει τις ευθύνες του για το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών, χρησιμοποιώντας ως υποχείρια τα ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.

Οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ειδικότερα την 8η Μάρτη αλλά και οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις απέδωσαν τις ευθύνες για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων ως όφειλαν: στο κράτος, το πολιτικό προσωπικό, την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων. Η ίδια η κοινωνική βάση κατανόησε και κατήγγειλε τη σύγκρουση στα Τέμπη ως ένα κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα.

Και είναι τέτοιο γιατί μόνο η ασύλληπτη κρατική αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές συνδυασμένη με το πάθος για όλο και μεγαλύτερα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών μπορούσαν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις και τελικά να διαπράξουν αυτό το μαζικό έγκλημα.

Τούτο το έγκλημα δεν είναι ασφαλώς το πρώτο που συντελείται, το κράτος και οι πολιτικοί ιθύνοντες όλων των αποχρώσεων έχουν μια ατελείωτη σειρά παρόμοιων παραδειγμάτων, από την ελλιπέστατη διαχείριση στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών είτε ακόμα στην απολύτως συνειδητή εγκληματική πολιτική έναντι των μεταναστών ή με τα ολοένα και πιο συχνά φαινόμενα αστυνομικής βίας, η οποία νοιώθει νομιμοποιημένη τη δολοφονική της δράση εναντίον των απόκληρων όπως ο Φραγκούλης ή ο Σαμπάνης.

Η συγκέντρωση της οργής στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με το αδιανόητο της φύσης του συμβάντος, το οποίο αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι είναι απολύτως αδύνατον να συνεχίζει να αποφασίζει για τη ζωή μας αυτή η εγκληματική κλίκα δολοφόνων και απατεώνων που αποκαλείται «κυβέρνηση». Το έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε όλη τη σαθρότητα του κράτους και της λογικής του κέρδους. Άπειροι εργαζόμενοι σε πόστα υψηλής ευθύνης, μονές βάρδιες για τη μείωση του εργατικού κόστους, απόλυτη αδιαφορία για τα πρωτόκολλα ασφάλειας, καμία πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που οδήγησε τόσους δεκάδες ανθρώπους σε έναν απρόσμενα βίαιο και ακατανόητο χαμό.

Λέμε εδώ και χρόνια ότι η απομείωση της αξίας της ανθρώπινης ζωής όπως συντελείται από τις διαχρονικά εγκληματικές πολιτικές του κράτους και τις επιταγές του κεφαλαίου διαμορφώνουν ολοένα πιο δολοφονικά περιβάλλοντα. Σήμερα η αίσθηση στην κοινωνική βάση είναι ότι έχουμε βρεθεί στη μέση ενός ακήρυχτου πολέμου. Και όντως έτσι είναι, πρόκειται για τον αέναο και ανηλεή πόλεμο που έχει κηρύξει η κυριαρχία στις υποτελείς τάξεις, στους εργαζόμενους, τους φτωχούς, τους νέους.

Η αντίσταση ωστόσο πλέον σε αυτό το επικίνδυνο και απάνθρωπο καθεστώς έχει πάρει έναν χαρακτήρα πολύ πιο μαζικό, πιο συνειδητοποιημένο, πιο ριζοσπαστικό. Οι τεράστιες συγκεντρώσεις κόσμου που διαμαρτύρεται για το έγκλημα στα τρένα, συνάντησαν τις πρωτοφανείς σε διάρκεια, αγωνιστικότητα και ριζοσπαστικότητα κινήσεις αντίστασης του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίες κοινωνικοποίησαν και πάλι με υποδειγματικό τρόπο το καταληψιακό παράδειγμα, καταλαμβάνοντας σειρά θεάτρων και σκηνών. Ταυτόχρονα το φοιτητικό κίνημα που δεν έσκυψε το κεφάλι όλο αυτό το διάστημα επανέρχεται στην αιχμή του δόρατος κατά του αυταρχισμού και της κρατικής βίας, και πάλι η ριζοσπαστική δράση μέσω των καταλήψεων των σχολών δείχνει τον δρόμο του αγώνα. Τέλος, η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ ήρθε να πλαισιώσει όλα τα παραπάνω και να αναδείξει το κοινό νήμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν μια έκρυθμη κοινωνική κατάσταση και μια ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση μέσα στην οποία δρουν και οι αγωνιστές του οργανωμένου αναρχισμού, όντας σε διαρκή επαφή με τον κόσμο που αγωνίζεται σε πλατείες και δρόμους, σε συνελεύσεις και συλλόγους, σε σωματεία και συνδικάτα.

Η ανακατάληψη της Mundo Nuevo μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί έναν ακόμα τρόπο ανάδρασης με το ευρύτερο κοινωνικό κίνημα, μια ανατροφοδότηση της ριζοσπαστικής αντίστασης, ένα λογικό βήμα για το μεγάλο άλμα της σύγκρουσης με τον ολοκληρωτισμό. Τοποθετεί ξανά τους αναρχικούς αγωνιστές σε θέση μάχης με τον κρατικό μηχανισμό και την καταστολή, και επιθυμεί να γίνει άλλο ένα – κατειλημμένο- σημείο αναφοράς του κοινωνικού αγώνα: των εργαζομένων, των νέων, των φοιτητών, των ανέργων, των καλλιτεχνών, των ανθρώπων που αντιδρούν στον ζόφο της πραγματικότητας, προτάσσοντας την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη, οραματιζόμενοι έναν κόσμο όπου οι ζωή δεν θα τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση από το κέρδος και την εξουσία.

Καλούμε εκ νέου: φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικές ομάδες, εργατικά σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, κατειλημμένους χώρους, όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαζικές απεργιακές πορείες για άλλη μια φορά στη Θεσσαλονίκη (φωτό)

«Μας δολοφόνησαν μαμά» – Μαζική απεργιακή διαδήλωση στη Λάρισα για το έγκλημα στα Τέμπη