in , ,

Αναδίπλωση της e-food μετά τις αντιδράσεις: Δεν θα απολυθούν όσοι αρνηθούν να γίνουν freelancers

του Δημήτρη Ρόκκου

Με νέα ενημέρωσή της προς τους εργαζομένους το βράδυ της Παρασκευής, η e-food ενημερώνει πως είναι πλέον δικιά τους επιλογή το αν θα συνεχίσουν ως αυτοαπασχολούμενοι ή ως μισθωτοί. Τα όσα μεσολάβησαν αυτές τις ώρες αναίρεσαν την αρχική τοποθέτηση της εταιρείας που είχε εξαγγείλει πως «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» σε περίπτωση που υπήρχε άρνηση κάποιου εργαζομένου να δηλωθεί ως freelancer.

Μία μεγάλη ανθρώπινη ασπίδα στήθηκε γύρω από τους εργαζομένους και το δικαίωμα τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κάτι που εκφράστηκε κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ανακοινώσεις βουλευτών και πολιτικών κομμάτων.

Σήμερα μία πιο όμορφη μέρα ξημερώνει για τους εργαζομένους της e-food που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα χάσουν τις δουλειές τους, αλλά και για όλους τους ανέργους, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους που μετρούσαν ασταμάτητες ήττες εδώ και έντεκα συναπτά έτη. Η αναδίπλωση ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου μπροστά στα κοινωνικά αντανακλαστικά αποτελεί μία πρώτη νίκη.

Δεν είναι όμως αρκετή. Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να δουλεύουν ως αυτοαπασχολούμενοι, τόσο στον κλάδο της διανομής προϊόντων, όσο και σε άλλους τομείς της οικονομίας, ενώ παρέχουν εμφανώς υπηρεσίες που εμπίπτουν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας. Είναι χιλιάδες όσοι εργάζονται ανασφάλιστοι, όσοι υποαπασχολούνται για λίγους μήνες το καλοκαίρι ή για λίγες ώρες την ημέρα. Είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν σε λίγες εβδομάδες ή μήνες χωρίς να ξέρουν το πώς θα επιβιώσουν μετά την λήξη τους. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι άνεργοι, είναι εκατομμύρια αυτοί που θα συνεχίζουν να τα βγάζουν δύσκολα πέρα, έχοντας στην τσέπη ένα εισόδημα που διαρκώς μικραίνει την ίδια στιγμή που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.

Κάποια από αυτά τα θέματα καλούνται να συζητήσουν στις εργατικές συνελεύσεις της Κυριακής στην Αθήνα και της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη οι εκατοντάδες διανομείς της συγκεκριμένης εταιρείας, της Wolt που ήδη εφαρμόζει καθολικά το καθεστώς των freelancers αλλά και άλλων εταιρειών.

Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα, μπόρεσε να πάρει την μπάλα που είχε για πολλά χρόνια στα πόδια της η μικτή ομάδα κυβερνήσεων-εργοδοσίας, τα κοινωνικά αντανακλαστικά σήμαναν την αντεπίθεση, και μεταβίβασαν το τόπι, με μια καλοζυγισμένη ασσίστ, στα πόδια των σωματείων.

Των πλέον υπεύθυνων να σκοράρουν στο γήπεδο όπου εξελίσσεται η ταξική πάλη.

Των πλέον κατάλληλων να πάρουν -πραγματικές, ουσιαστικές και με διάρκεια νίκες- για την ομάδα αυτών που «είναι αναγκασμένοι να πουλούν την εργατική τους δύναμη για να ζήσουν. Αυτών που ζουν τόσο όσο βρίσκουν δουλειά και που βρίσκουν τόσο δουλειά όσο η εργασία τους αυξάνει το κεφάλαιο».

Για την ομάδα αυτών, που ο καθένας τους «κρατάει στα χέρια του τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος» και που σήμερα μπορούν να (ξανά)χαμογελάνε όλο ελπίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

We Can’t Breathe: Συμβολική δενδροφύτευση στη ΔΕΘ από την Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής

Χιλιάδες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Παύλου Φύσσα