«Όσο περισσότερο θα διαρκεί το μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο του μνημονίου.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, τη μόνη θεσμική έξοδο από την Ευρωζώνη, εξέλιξη που χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να εξαιρέσει τη χώρα από τις «καταρχήν ευνοϊκές» αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
«Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η Ελλάδα της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης συντάσσεται όχι με τους χρεώστες, αλλά με τους δανειστές. Με τον ευρωπαϊκό Βορρά και όχι με το Νότο», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως θέση του κόμματος αποτελεί πως «Κανείς δεν μπορεί να μεταχειρίζεται την Ελλάδα ως παρία της Ευρωζώνης, Και, κυρίως, δεν μπορεί να το κάνει αυτό η ίδια η ελληνική κυβέρνηση». Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα, πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουλίου.
Επίσης τόνισε πως «Η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αποτελεί λύση, στο βαθμό που η προσαρμογή συνεχίζει να βασίζεται σε προγράμματα σκληρής λιτότητας».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, επεσήμανε πως «Η διετία της εφαρμογής του Μνημονίου απέδειξε ότι πρόκειται για ένα οικονομικό πρόγραμμα με μετέωρο θεωρητικό υπόβαθρο, εκτός ελληνικής πραγματικότητας σχεδιασμό και αποτυχημένη διαχείριση».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «Η περαιτέρω εμμονή στο αποτυχημένο Μνημόνιο συνιστά νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. Συνιστά, επίσης, μικρόνοη και άγονη απόπειρα απομόνωσης μιας χώρας προς παραδειγματισμό. Σε κάθε περίπτωση, υποδηλώνει την υποχώρηση του ορθού λόγου έναντι του δογματισμού. Είναι ήττα της Δημοκρατίας από τον ακραίο φανατισμό.
Γι΄ αυτόν το λόγο, η άμεση ακύρωση των πολιτικών του Μνημονίου είναι η μόνη πραγματική εθνική ανάγκη».
ΚΚΕ: Η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων και υπογραφή νέων ακόμα χειρότερων
Σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist τονίζει τα εξής:
“Η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ρητά και για τη χώρα μας το κεκτημένο της Συνόδου κορυφής της ΕΕ της 29ης Ιουνίου» σημαίνει εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων και υπογραφή νέων ακόμα χειρότερων. Αυτό θα φέρει και η απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ κι αυτό συμφέρει τις τράπεζες, όχι τους λαούς, γιατί αυτοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν με σκληρές θυσίες την κρίση. Άλλωστε με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου, που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί θετικές, ο Ολάντ, ο Μόντι και ο Ραχόι επέστρεψαν στις χώρες τους εξαγγέλλοντας και εφαρμόζοντας νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως περικοπές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο κ.α.”.
Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας μάχεται να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη με κάθε τρόπο
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στα όσα ανέφερε στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ανέφερε τα ακόλουθα:
“Ο κ. Τσίπρας επιμένει να μιλά για ακύρωση της Δανειακής Σύμβασης, την οποία θέλει να την αντικαταστήσει με ένα νέο, δικό του μνημόνιο της δραχμής.
Σήμερα, ζητά να μην υπάρξει ούτε καν η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί μία ανάσα ανακούφισης στην Ελληνική Οικονομία.
Αυτός που έχει παραιτηθεί από την πραγματικότητα και την υπευθυνότητα είναι ο κ. Τσίπρας, που μάχεται να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη με κάθε τρόπο”.
“Ο κ. Τσίπρας επιμένει να μιλά για ακύρωση της Δανειακής Σύμβασης, την οποία θέλει να την αντικαταστήσει με ένα νέο, δικό του μνημόνιο της δραχμής.
Σήμερα, ζητά να μην υπάρξει ούτε καν η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που αποτελεί μία ανάσα ανακούφισης στην Ελληνική Οικονομία.
Αυτός που έχει παραιτηθεί από την πραγματικότητα και την υπευθυνότητα είναι ο κ. Τσίπρας, που μάχεται να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη με κάθε τρόπο”.