Ακόμη πιο ακριβή από σήμερα η Υγεία. Νέα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς

Ακόμη πιο ακριβή από σήμερα η Υγεία. Νέα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς

To πιο ακριβό αγαθό γίνεται από φέτος η υγεία καθώς το “χαράτσι” των 25 ευρώ, η  τιμή των φαρμάκων και τα έξοδα για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια αυξάνουν δραματικά την συμμετοχή του πολίτη στα συνολικά έξοδα για την φροντίδα και την νοσηλεία του. Τα νέα μέτρα που επιβάλλονται  θα οδηγήσουν σύντομα σε μεγαλύτερο ακόμη αποκλεισμό των ασθενών ακόμη και των ασφαλισμένων από την δημόσια Υγεία.

Συγκεκριμένα από σήμερα επίσημα εφαρμόζεται το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την είσοδο σε δημόσιο νοσοκομείο. Από σήμερα εφαρμόζεται και το “χαράτσι” των 1 ευρώ σε κάθε ιατρική συνταγή. Από τα δύο εισπρακτικά μέτρα το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα εισπράξει περίπου 115 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Στην εγκύκλιο σχετικά με το χαράτσι των 25 ευρώ ορίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή του ποσού των 25 ευρώ τέσσερις κατηγορίες ασθενών.

Ειδικότερα, εξαιρούνται:

– οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται ωστόσο η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ.
– οι χρόνιοι πάσχοντες  από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν
– τα άτομα με αναπηρίες που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%
– ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Όσον αφορά τα φάρμακα οι ασθενείς θα καλούνται να καταβάλλουν την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων, διαφορά που μπορεί να φτάσει και στο σύνολο του ποσού δεδομένου ότι τα γενόσημα δεν ξεπερνούν το 20% των φαρμάκων που κυκλοφορούν. Έτσι και αλλιώς το πλαφόν στα φάρμακα που θα εφαρμοστεί με τις νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την αγωγή των ασθενών.

Σχετικά με το μέτρο κράτησης του 1 ευρώ ανα ιατρική συνταγή ο  Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, ΗΔΙΚΑ, που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως πρόκειται για ένα μέτρο που επιβαρύνει σημαντικά τους ασφαλισμένους που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ενώ μετατρέπει τους φαρμακοποιούς σε «εισπράκτορες».

Αντιδράσεις από τους γιατρούς

Από την πλευρά τους οι γιατροί δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό θα επηρεάσει την εκτέλεση ιατρικών συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι χρειάζονται περισσότερα από ένα φάρμακα και συνεπώς περισσότερες από μία ιατρικές συνταγές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει συγκεκριμένα ότι το χαράτσι των 1 ευρώ μπορεί να πολλαπλασιάζεται…, καθώς κάθε συνταγή στο σύστημα  ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «χωράει» τρία σκευάσματα. Αν ένας ασθενής χρειάζεται περισσότερα φάρμακα τότε η επιβάρυνση μπορεί να ανέλθει στα 2 ευρώ. Αν πρόκειται για χρόνιους ασθενείς που συνήθως χρειάζονται πολλά φάρμακα αν αυτά ανέρχονται στα  εννέα, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 3 ευρώ ως κόστος έκδοσης της συνταγής συν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

 Επιπλέον η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υγείας θα διαλύσει κάθε έννοια πρωτοβάθμιας φροντίδας με επιπτώσεις φυσικά στην τσέπη του ασθενή ο οποίος θα αναγκαστεί να περιορίσει τις διαγνωστικές εξετάσεις μιας και το κόστος τους θα καθορίζεται επι των πλείστων από τις ιδιωτικές εταιρείες που θα τις παρέχουν . Το υπουργείο Υγείας επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα καθώς στα σχέδια του βρίσκονται  ακόμη περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες που αφορούν τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ  και θα καλύπτονται από τον νέο φορέα.

Έκκληση στους ασθενείς να μην καταβάλλουν το εισιτήριο των 25 ευρώ έκανε μέσω του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δ. Βαρνάβας.  

Διευκρινίσεις από τον Υπουργό Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης από την πλευρά του σε δηλώσεις του σχετικά με το μέτρο της κράτησης του 1 ευρώ ανα συνταγή και του εισιτηρίου 25 ευρώ τόνισε ότι«Θα βγει η διευκρινιστική εγκύκλιος μέσα στις επόμενες μέρες και θα αρχίσει να λειτουργεί. Δεν θα ισχύει μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο. Είχαμε ένα τεχνικό θέμα στην ΗΔΙΚΑ και περιμέναμε να δούμε αν θα είναι έτοιμα. Μας είχε πει η ΗΔΙΚΑ ότι θα είναι έτοιμη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αλλά όχι την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται από τους φαρμακοποιούς» Επιπλέον διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σχετικά με το εισιτήριο των 25 ευρώ δήλωσε ότι από αυτό εξαιρούνται οι χρόνιοι πάσχοντες και ότι ότι τα πέντε ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή, και τα 20 για τα νοσήλεια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει να πληρώσει, ο κ. Γεωργιάδης είπε: “δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

New Year΄ s slip Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Στείλτε email και κερδίστε εισιτήρια για την παράσταση «Άγριος σπόρος»