Αγώνας για την γη και την ελευθερία

του Θοδωρή Πελεκανίδη

Μπορεί ο Γιώργος και ο Βασίλης, οι Αστερίξ και Οβελίξ της Χαλκιδικής, να μην γύρισαν ακόμα από την εκστρατεία τους ενάντια στον Δένδια και την υπόλοιπη ρωμαϊκή καπιταλιστική παρέα τους, το γλέντι της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης όμως κρατεί καλά στην Ιερισσό. Στο γλέντι αυτό, όπου η πίκρα επικαλύπτεται από τον ενθουσιασμό και την αγωνιστικότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε την Παρασκευή το παρόν.
Μετά από την επιτυχημένη εκδήλωση της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 200 άτομα παρακολούθησαν, σε πολύ θετικό κλίμα, τις ομιλίες των Άρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφου και δημιουργού των ντοκιμαντέρ Debtocrasy και Catastroika, Φλώρας Παπαδέδε, γενικής γραμματέα του συλλόγου επιστημονικού προσωπικού ΔΕΗ-ΚΗΕ και Χάρη Σμυρνιώτη, πρόεδρου του σωματείου εργαζομένων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, αντίστοιχων διεθνών παραδειγμάτων καπιταλιστικής καταστροφής, ενώ έδωσαν επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα και αμφιλεγόμενα ζητήματα σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές. Από την άλλη, είχαμε όλοι την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από το αγωνιστικό πνεύμα των κατοίκων, να μοιραστούμε μαζί τους σκέψεις και προβληματισμούς.
Η βραδινή επίσκεψη στα μπλόκα ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συγκινητική εμπειρία. Να σημειωθεί ότι εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, μετά τη βίαιη εισβολή στα σπίτια και τη σύλληψη δύο αγωνιστών από δυνάμεις της αστυνομίας, οι κάτοικοι της Ιερισσού πραγματοποιούν 24ωρα μαζικότατα μπλόκα στις δύο εισόδους του χωριού. Σκοπός τους φυσικά είναι η προστασία των ιδίων και κυρίως των 18 ατόμων, για τα οποία εκκρεμεί κατηγορητήριο, από τις δυνάμεις κατοχής του κράτους, της Eldorado και του Μπόμπολα.
Οι εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης στους κατοίκους της Ιερισσού και ολόκληρης της ΒΑ Χαλκιδικής και ενάντια στην καταστροφική για τον τόπο και τους ανθρώπους ληστρική μεταλλευτική «επένδυση». Έγινε με αφορμή των μαφιόζικων συλλήψεων των δύο κατοίκων της Ιερισσού με απροκάλυπτα στημένα κατηγορητήρια και μετά από την ξεκάθαρα πολιτική τους καταδίκη σε προφυλάκιση. Ο αγώνας της Χαλκιδικής, οργανωμένος από την λαϊκή βάση, με γενικές λαϊκές συνελεύσεις και συλλογικές αποφάσεις και δράσεις πρέπει να είναι πρότυπο όχι μόνο για τους μελλοντικούς αγώνες, αλλά και για κάθε πολιτικό σχέδιο έξω από τα καπιταλιστικά πρότυπα της αγοράς και της απανθρωπιάς. Για αυτό και αξίζει την αμέριστη προσοχή και συμπαράστασή μας.
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Στους 100 ανέρχονται πλέον οι απεργοί πείνας στο Γκουαντάναμο

Ο Σύλλογος Μουσικών στην “Πριγκηπέσσα”