in

Αγωγή SLAPP στον Άρη Χατζηγεωργίου και την Εφημερίδα των Συντακτών από τον Β. Μαρινάκη

Αγωγή SLAPP δέχτηκε ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου και η Εφημερίδα των Συντακτών από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, με την οποία ζητά 300.000 ευρώ για δημοσίευμα στις 3-4 Ιουλίου 2021 με τίτλο “Το Μαξίμου… πίκρανε τον Μαρινάκη”.

Όπως τονίζει η Εφημερίδα των Συντακτών στην αγωγή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπό την ως άνω ιδιότητά του στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρο το πανελλήνιο ο πρώτος εναγόμενος στις 3-4 Ιουλίου 2021 και στην σελίδα 110 του υπ’αριθμ. 2545 φύλλου της ως άνω εφημερίδας αλλά και στην ιστοσελίδα www.efsyn.gr, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Το Μαξίμου… πίκρανε τον Μαρινάκη” (και υπέρτιτλο) “Για τις υπό ανέγερση Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική, έργο άνω του 1 δισ. ευρώ”, παραθέτοντας στο κάτω αριστερό τμήμα της σελίδας ευμεγέθη φωτογραφία μου για να καθίσταται εμφανής η στοχοποίησή μου και να επιτείνεται η προσβολή».

Το άρθρο αναφέρεται στην αγορά της επεξεργασίας απορριμμάτων στην οποία «ο γνωστός για τις στενότατες σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία -στην οποία άλλωστε παρέχει αμέριστη στήριξη ως εκδότης- Βαγγέλης Μαρινάκης ετοιμαζόταν να μπει δυναμικά […] όμως οι όροι του σχετικού διαγωνισμού της Περιφέρειας Αττικής για την ανέγερση μονάδων επεξεργασίας- ένα έργο άνω του 1 δισ. ευρώ- δεν ήταν όσο ευνοϊκοί θα ήθελε και έτσι κινδυνεύει να χάσει από Βαρδινογιάννη ή Μυτιληναίο».

Ο επιχειρηματίας δεν εξηγεί ποια είναι η προσβολή, γιατί την επιτείνει η παράθεση φωτογραφίας του και κατηγορεί τον συντάκτη και την εφημερίδα ότι όσα αναφέρονται στο άρθρο είναι ψευδή:  «Ολόκληρο το εν λόγω άρθρο και καθ’ όλο το περιεχόμενό του από τον τίτλο αυτού μέχρι και την τελευταία λέξη του κειμένου, σε ότι με αφορά σε σχέση με το θέμα “των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική”, είναι εν γνώση των εναγομένων ψευδέστατα». Ακολουθώντας μάλιστα μια πάγια τακτική των SLAPP στην αγωγή αναφέρεται ότι  η «σε βάρος του προσβολή» επιτάθηκε από την αναπαραγωγή από άλλα μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Εφημερίδα σημειώνει ακόμη πως: «οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» και του efsyn.gr μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν ποιο σκηνικό περιέγραφε το συγκεκριμένο άρθρο, δηλαδή μια μάχη ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους που προσπαθούν να αναλάβουν μια δημόσια υπηρεσία, την επεξεργασία των απορριμμάτων, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται πίσω ακόμη και από κράτη της Αφρικής. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια αγορά που χρειάζεται πολλές επενδύσεις, προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον και περιλαμβάνει σοβαρά διακυβεύματα δημοσίου συμφέροντος».

Παράλληλα η Εφημερίδα των Συντακτών υπενθυμίζει πρόσφατες παρόμοιες αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον του δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας Τάσου Σαραντή και του alterthess.gr και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

To τελευταίο διάστημα οι αγωγές SLAPP έρχονται να συνδράμουν σε μια ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο Τύπος στην Ελλάδα κατατάσσοντας τη χώρα μας επάξια στην τελευταία θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ελευθεροτυπία. Πρόκειται για καταχρηστικές αγωγές που σκοπό έχουν τον εκφοβισμό και την εξάντληση των δημοσιογράφων που ασκούν ανεξάρτητη από τα μεγάλα συμφέροντα δημοσιογραφία. Το φαινόμενο SLAPP έχει απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κατευθύνεται προς την σύνταξη οδηγίας προκειμένου τέτοιου τύπου αγωγές να απορρίπτονται ως καταχρηστικές και να μην φτάνουν στα ακροατήρια.

Η αγωγή πρόκειται να εκδικαστεί την επόμενη Παρασκευή 27/5/2022 στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρουσία αστυνομικών με πολιτικά σε συναντήσεις και κινητοποιήσεις του καταγγέλλει ο ΕΣΔΕΠ

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» – Μαζική πορεία στις Συκιές Θεσσαλονίκης