Την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου και των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατά την διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης καθώς όπως τόνισε “το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους”
Η κυβέρνηση υποστήριξε έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «οφείλει να πει αλήθειες, όπως αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πράγματι ξεφύγει από τους στόχους».
Βασικοί άξονες της κυβέρνησης είναι όπως αναμενόταν η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων. Πρώτος στο στόχαστρο μπαίνει ο ΟΣΕ στον οποίο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας “σε όλη της την έκταση, όχι αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα και με τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ”.
“Η Ελλάδα πρέπει να γίνει χώρα φιλική για επενδύσεις” πρόσθεσε επιπλέον.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη και στην περίπτωση ορυχείων και ειδικότερα στην παράδοση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ακόμη αξιοποίηση υποδομών που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν π.χ. του καμποτάζ καθώς και η “αξιοποίηση” της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την έκταση από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.
Μιλώντας για την αποκρατικοποίηση στους σιδηρόδρομους και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση “δεν τις βλέπει μόνο ταμειακά , για να καλύψουμε τρύπες στο έλλειμμα αλλά κυρίως αναπτυξιακά”
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης το κλείσιμο και η συχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα έχει παρθεί η απόφαση για τους περισσότερους.
Ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισεκατομμύρια κονδύλια για την Ελλάδα με παράκαμψη της γραφειοκρατίας για να εκταμιευθούν το ταχύτερο.
Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας και πάταξης της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο θα προχωρήσει στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις.
Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει την σπατάλη με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας. “Η διοικητική μεταρρύθμιση σχεδιάζεται και προχωρά βήμα-βήμα μαζί με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Κάθε βήμα διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υλοποιείται μόνο αν οδηγεί σε άμεσα μετρήσιμη απλούστευση διαδικασιών” εξήγησε.
Τέλος ο Α. Σαμαράς μίλησε για επίσπευση των διαδικασιών συμψηφισμού των οφειλών από και προς το δημόσιο καθώς όπως είπε “δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος!”
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός έδωσε τον όρκο του βουλευτή ενώ παράλληλα ορκίστηκαν βουλευτές ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι οποίοι την ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής βρίσκονταν σε κυβερνητική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τον νενομισμένο όρκο έδωσαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Γεώργιος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που επίσης δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα άλλα μέλη της Βουλής.
Η συζήτηση, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Α. Σαμαρά, η Βουλή διέκοψε την συνεδρίασή της η οποία θα επαναληφθεί αύριο το απόγευμα και την Κυριακή με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών.