«Δοξασίες» χαρακτήρισε τα περί κλειστού επαγγέλματος του δικηγόρου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
“Οι δικηγόροι κατηγορούνται ότι δεν ανοίγουν το επάγγελμα. Μα στην Ελλάδα το επάγγελμα του δικηγόρου είναι τόσο ανοιχτό που μόνο όποιος δεν θέλει δεν γίνεται δικηγόρος” τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης και πρόσθεσε: “όσο δεν θέλω νεόπτωχους τους δικηγόρους άλλο τόσο δεν θέλουμε να τους δώσουμε τροφή σε διάφορες δοξασίες που μιλούν για κλειστό επάγγελμα”
Σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητα του υπουργείο είναι η απαίτηση του πολίτη η αξιοπιστία της δικαστικής εξουσίας και ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.
Αναρωτήθηκε όμως πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό όταν υπάρχουν τόσες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα ειρηνοδικείων, τα οποία έχουν μείνει μόνο με την ταμπέλα, γιατί δεν υπάρχει ειρηνοδίκης ή που ελλείψει υπαλλήλου επιστρατεύεται εγγράμματη καθαρίστρια για να κάνει διοικητική δουλειά.Ο κ. Ρουπακιώτης εξήγγειλε προσπάθειες να καλυφθούν με μετατάξεις.
Ακόμη αναφέρθηκε στο κτηριακό πρόβλημα τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που καταβάλλονται υψηλότατα μισθώματα για την κάλυψη στέγασης υπηρεσιών, παραμένουν αναξιοποίητα και άδεια κτήρια και μάλιστα πολυτελή, όπως το εργοστάσιο του ΚΕΡΑΝΗ που είναι κλειστό από το 2005.
Τέλος επεσήμανε την αναγκαιότητα να γίνουν βήματα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι σήμερα μόνο στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν 440.000 υποθέσεις και επικαλούμενος την περίπτωση του Ειρηνοδικείου Περιστερίου, στο οποίο θα δικαστεί υπόθεση το 2017.
Κατά τον ίδιο υπέυθυνες για το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο οι ελλείψεις αλλά και το γεγονός ότι το δημόσιο ασκώντας όλα τα ένδικα μέσα είναι «ο καλύτερος και ο χειρότερος πελάτης της δικαιοσύνης αυξάνοντας τον όγκο των υποθέσεων».