in , ,

Πανυγειονομική κινητοποίηση με στάση εργασίας την Πέμπτη

Πανυγειονομική κινητοποίηση με στάση εργασίας την Πέμπτη

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) συμμετέχει στην πανυγειονομική κινητοποίηση με στάση εργασίας την Πέμπτη 12/11 8-10 το πρωΐ και συγκέντρωση των εργαζόμενων στα προαύλια και τις πύλες σε κάθε νοσοκομείο. Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της, “η υγειονομική κρίση κλιμακώνεται με αλματώδεις ρυθμούς και το ΕΣΥ είναι στα όρια κατάρρευσης”.

Στη συνέχεια η ΕΝΙΘ τονίζει:

“Από την αρχή του 2ου κύματος της πανδημίας, αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η γύμνια του ΕΣΥ. Φάνηκε πως όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας, και ακολουθούν την ίδια εγκληματική πολιτική, αφού αντιμετωπίζουν την ζωή και την υγεία του λαού σαν κόστος. Στην Θεσσαλονίκη ειδικά:

-Όλες σχεδόν οι δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μετατράπηκαν σε ΜΕΘ νοσηλείας ασθενών με covid με διακομιδή των μη covid διασωληνωμένων ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με χρέωση στο λαό μέσω ΕΟΠΥΥ και μάλιστα του διπλάσιου της ως τώρα χρέωσης.

Οι κλινικές covid, που πλέον υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, διαρκώς επεκτείνονται και καταλαμβάνουν άλλες κλινικές, οι οποίες κλείνουν ή συρρικνώνονται. Ήδη ορίστηκε το πρώτο νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας covid, με εκκένωση των κλινικών και διακομιδή των ασθενών επίσης στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αποτελεί την προοπτική κι άλλων νοσοκομείων στην κατεύθυνση μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε “νοσοκομεία μιας νόσου”. Έτσι η πανδημία αποτελεί πρώτης τάξης αφορμή για την κυβέρνηση για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας, με παροχή ζεστού χρήματος από το κράτος και τους ασφαλισμένους, δηλαδή την ήδη λεηλατημένη τσέπη του λαού.

-Το προσωπικό των νοσοκομείων, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης , είναι υπερεξαντλημένο, αλλά και αποδεκατισμένο, μετρώντας πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μεταξύ των εργαζόμενων και λόγω της μη διενέργειας τακτικών επαναλαμβανόμενων tests, αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο λόγω έλλειψης προσωπικού.

-Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έχουν βουλιάξει, ο χρόνος αναμονής των ασθενών έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια αντοχών τους.

-Στους αρρώστους που πάσχουν από άλλη νόσο επιφυλάσσεται η στέρηση της δυνατότητας διάγνωσης και θεραπείας δεδομένου ότι α) έκλεισαν τα τακτικά ιατρεία, χειρουργεία, τακτικές εξετάσεις στα διαγνωστικά εργαστήρια, με κίνδυνο καθυστερημένης διάγνωσης και αντιμετώπισης, β) πολλές κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως χειρουργικών, κλείνουν ή συρρικνώνονται και γ) προσωπικό των κλινικών και τμημάτων αυτών μετακινείται στις κλινικές νοσηλείας covid. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν παθήσεις ή και “να χαθούν άνθρωποι λόγω κορωνοϊού χωρίς να πάσχουν από κορωνοϊό”.

-Οι δομές “Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” (ΠΦΥ) διαρκώς συρρικνώνονται. Τα περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) ξανακλείνουν με εντολή ΥΠΕ ενώ τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) αποστελεχώνονται και χρησιμοποιούνται σαν δεξαμενές άντλησης προσωπικού που θα κλείσει κάποιες τρύπες στα νοσοκομεία. Έτσι τα νοσοκομεία επιφορτίζονται ένα μέρος του ρόλου της ΠΦΥ, ενώ παράλληλα οι ¨μη έχοντες¨ κατ΄οίκον νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι χωρίς ιατρική παρακολούθηση και ιατρονοσηλευτική συνδρομή.

Μέσα σ΄αυτή την “εμπόλεμη” συγκυρία, η κυβέρνηση έρχεται να παραδεχτεί έμμεσα οτι το ΕΣΥ όχι μόνο δεν είναι οχυρωμένο αλλά τελείως ανεπαρκές, σπεύδοντας να νομοθετήσει:

-Την δυνατότητα υποχρεωτικής μετακίνησης προσωπικού των νοσοκομείων και ειδικευόμενων σε όλη την επικράτεια για 6 μήνες, με πειθαρχικές συνέπειες σε περίπτωση άρνησης

-Τη δυνατότητα παράτασης της θητείας των υπο συνταξιοδότηση γιατρών αν και τους εντάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου

-Την πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών για τις ΜΕΘ με τη διαδικασία του επείγοντος, προσλαμβάνοντας, ελπίζουμε σε μόνιμες θέσεις, και τους επιλαχόντες στις κρίσεις. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά μικρός, δεδομένου ότι οι περισσότεροι των προσλαμβανόμενων υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ με κάποιας μορφής εργασιακή σχέση.

-Τη δυνατότητα αναγκαστικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα με την “ανάλογη αποζημίωση”, εφόσον οι επιχειρηματίες υγείας δεν προσφερθούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν τις υπηρεσίες τους.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εξακολουθεί το επικοινωνιακό της παιχνίδι με τη “δημιουργική λογιστική”, αρνούμενη να αναγνωρίσει τις ευθύνες της για την επιλογή της να μην ενισχύσει το ΕΣΥ κατά το πολύτιμο 8μηνο περιθώριο που της δόθηκε από τον λαό, όχι χωρίς κόστος. Αποσιωπά τη μη τήρηση των προσωπικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση των συμβασιούχων υγειονομικών. Εξακολουθεί να υπερτονίζει την ατομική ευθύνη, για να κρύψει τη δική της ευθύνη για τη μεγάλη έξαρση της επιδημίας: για το στοίβαγμα των εργαζόμενων και φοιτητών στα λεωφορεία, για τις γεμάτες αίθουσες στα σχολεία, για τη μη διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων tests σε όλους τους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, όπως στους χώρους εργασίας, στις κλειστές δομές φιλοξενίας, φυλακές, στρατό κ.λ.π. Για τη μη ελεγχόμενη υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και να παρέχουν στους εργαζόμενους τα ατομικά μέσα προστασίας.

ΟΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΚΑΙ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να ανοίξουν άμεσα οι λίστες ειδικευομένων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους υγειονομικούς Τεστ σε όλους τους ασθενείς των κλινικών για μείωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς.

-Επαναλειτουργία των νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία.

-Τακτικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους εργασίας, στις κλειστές δομές φιλοξενίας, στα σχολεία, στις φυλακές, σε καταυλισμούς κ.λ.π. Γενικευμένα τεστ στον πληθυσμό.

-Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

-Λήψη μέτρων για την άμεση αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη του εργόδοτη.

-Προσλήψεις στα σχολεία και μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τάξη. Υγειονομική κάλυψη σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης.

 

-Ο καθένας από εμάς δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, όμως τονίζουμε ότι κανένας από εμάς δεν είναι αναλώσιμος!

-Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί μας για μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ αλλά και για την προστασία και υγειονομική περίθαλψη σε κάθε τόπο δουλειάς. Καμία ζωή δεν περισσεύει!

-Καλούμε την Πέμπτη 12/11 σε 2ωρη στάση εργασίας 8:00-10:00 και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στην πύλες των νοσοκομείων.

-Συμμετέχουμε στο συλλαλλητήριο και την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

-Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με την συμμετοχή σε πανελλαδική απεργία στις 26/11 ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η κυβέρνηση κατηγορεί για fake news τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής

Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου Κιλκίς