Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess τις νέες ταινίες που κάνουν  πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ
BROOKLYN
Σκηνοθεσία:
Τζον Κρόουλι
Πρωταγωνιστούν: Σαουάρς Ρόναν, Ντόμναλ Γκλίσον, Έμορι Κοέν, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Τζούλι Ουόλτερς

Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα βρέθηκε η Έιλις, μια νεαρή κοπέλα απόν Ιρλανδία η οποία, στη δεκαετία του 1950, εγκατέλειψε την πατρίδα της αναζητώντας καλύτερη τύχη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Τζον Κρόουλι, μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομώνυμο μπεστ σέλερ του Κολμ Τίμπιν. Η ιστορία είναι βγαλμένη μέσα από την πραγματικότητα της πατρίδας τους, αφού αρκετές χιλιάδες Ιρλανδών εκείνα τα χρόνια, αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ. Έτσι και η Έιλις, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, στο Μπρούκλιν, αφήνοντας πίσω της τη μητέρα και την αδελφή της.

Η νεαρή Ιρλανδέζα πιάνει δουλειά σε ένα πολυκατάστημα, παρακολουθεί νυχτερινά μαθήματα λογιστικής και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή. Φαίνεται να τα καταφέρνει αλλά η νοσταλγία για τους δικούς της ανθρώπους την κατατρώει. «Θα νιώθεις τέτοια νοσταλγία που θα σε κάνει να θέλεις να πεθάνεις και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό, πέρα από το να το αντέξεις. Αλλά θα το αντέξεις και δεν θα σε σκοτώσει. Και μια μέρα θα βγει ο ήλιος… και θα συνειδητοποιήσεις ότι εδώ είναι πια η ζωή σου», είναι μια φράση που ακούμε μέσα στην ταινία. Και ο ήλιος που θα κάνει την Έιλις να συνειδητοποιήσει πως στο Μπρούκλιν είναι πλέον η ζωή της, έχει όνομα. Λέγεται Τόνι, είναι παιδί ιταλών μεταναστών, μετά από μερικές αθώες εξόδους της εξομολογείται τον έρωτά του και η νοσταλγία βρίσκει αντίδοτο, γίνεται πιο υποφερτή. Όμως εξαιτίας μια οικογενειακής τραγωδίας, η Έιλις πρέπει να ταξιδέψει στην Ιρλανδία. Το ταξίδι αυτό θα αποτελέσει το κομβικό σημείο το οποίο θα την οδηγήσει μπροστά στο δίλημμα και τη δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει. Από τη μια μεριά είναι η πατρίδα της, η οικογένεια, οι φίλοι, οι μνήμες και ο Τζιμ. Ένας νεαρός που τη διεκδικεί και φαίνεται να γοητεύει την Έιλις. Από την άλλη είναι μια νέα αρχή, μια νέα ζωή, μια πρόκληση και ο Τόνι. Ο άνδρας που την αγαπά και την περιμένει να γυρίσει.

Υπάρχουν εκείνες οι καμπές στη ζωή που ο άνθρωπος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Είναι οι ώρες που πρέπει ‘να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει’ γιατί, πολύ απλά, δεν μπορεί να ακολουθήσει δυο δρόμους.

Η Έιλις είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο πατρίδες και δυο άνδρες. Θα ήθελε να τα έχει όλα αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Και αυτό είναι το σημείο της δύσκολης επιλογής. «Η ταινία αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις και το πώς δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις αν πήρες τις σωστές αποφάσεις. Ίσως είναι δυνατό να αγαπήσεις δύο ανθρώπους ταυτόχρονα. Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά γίνεται, νομίζω», λέει η –εκπληκτική στο ρόλο της Έιλις- πρωταγωνίστρια, Σαουάρς Ρόναν.

Η ταινία δεν είναι μελόδραμα αν και περιέχει τόσο το δραματικό όσο και το ερωτικό στοιχείο. Είναι μια ταινία βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα της Ιστορίας, στην πορεία της οποίας οι άνθρωποι πάντοτε ταξίδευαν, μετανάστευαν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και δημιουργώντας νέες πατρίδες. Τρυφερότητα και ανθρωπιά συνδυάζονται σε μια γλυκόπικρη αφήγηση με δυνατό το στοιχείο της συγκίνησης αλλά και την αισιοδοξία. Γιατί η απόφαση που παίρνει τελικά η Έιλις, είναι δύσκολη, δεν ξέρουμε αν είναι η σωστή ή όχι, αλλά την παίρνει και δείχνει αποφασισμένη και σίγουρη. Κι αν κάποια πράγματα μένουν πίσω είναι το μέλλον που θα μας αποζημιώσει γιατί ‘η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική μας μελαγχολία’.

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
THE ASSASSIN / NIE YIN NIANG
Σκηνοθεσία:
Χου Χσιάο Χσιέν
Πρωταγωνιστούν: Κι Σου, Τσεν Τσανγκ, Σατόσι Τσουμαμπούκι, Γιουν Ζου

Με την ταινία αυτή, ο Χου Χσιάο Χσιέν κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 68 Φεστιβάλ των Κανών.

Η υπόθεση μας μεταφέρει στην Κίνα του 9ου αιώνα προς τα τέλη της Δυναστείας των Τανγκ (618-907 μ.Χ. ). Ένα 10χρονο κορίτσι, αφού έχει απαχθεί, μυείται στις πολεμικές τέχνες και μετατρέπεται σε δολοφόνο. Σκοπός της αποστολής της είναι η αντιμετώπιση και η αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς. Τώρα το κορίτσι, μετά από 13 χρόνια, είναι μια όμορφη κοπέλα τέλεια εκπαιδευμένη και αφοσιωμένη στο σκοπό της. Η αποστολή που αναλαμβάνει τη φέρνει αντιμέτωπη με το παρελθόν της αφού ο άνδρας που πρέπει να σκοτώσει προοριζόταν για σύζυγός της. Τα συναισθήματα και η αίσθηση του καθήκοντος συγκρούονται μέσα της.

Μετά από μια επταετή απουσία, ο κινέζος σκηνοθέτης από την Ταιβάν επανέρχεται με ένα κινηματογραφικό κομψοτέχνημα. Η ταινία αποτελεί μια αληθινή οπτική απόλαυση, καθώς ο σκηνοθέτης αποθεώνει το στιλ και μέσα από την εικονοκλαστική αποθέωση της δράσης παρουσιάζει ένα έργο που θα λατρέψουν οι σινεφίλ. Ο Χου Χσιάο Χσιέν σκηνοθετεί αργά, υποβλητικά και με απόλυτη προσοχή στη γεωμετρική συμμετρία των πλάνων του. Οι ήρωές του δεν παλεύουν, με την κλασική έννοια, αλλά χορεύουν κάτω από την χορογραφική μπαγκέτα του.

Δίνοντας μεγάλη σημασία στη φόρμα υιοθετεί μια αντισυμβατική αφήγηση, αγαπά τις σιωπές και με δεξιοτεχνία αποδομεί τη βία των κλασικών ταινιών με πολεμικές τέχνες, επικεντρώνοντας κυρίως την προσοχή του στους χαρακτήρες και τις προσωπικές συγκρούσεις τους μέσα από μια βαθιά φιλοσοφική θεώρηση.

Στη «Σιωπηλή δολοφόνο» αποδεικνύεται πως η τέχνη της χορογραφίας αποδομεί τη βία του πολέμου μετατρέποντάς την σε ένα κινηματογραφικό έργο υψηλής αισθητικής και εξερεύνησης της ανθρώπινης ψυχής.
                                                                                                
ΘΑΥΜΑΣΙΟΣ ΒΟΚΑΚΙΟΣ
MARAVIGLIOSO BOCCACCIO
Σκηνοθεσία:
Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι
Πρωταγωνιστούν: Λέλο Αρένα, Πάολα Κορτελέσι, Καρολίνα Κρεσεντλινι, Φλάβιο Παρέντι, Βιτόρια Πουτσίνι, Μισέλ Ριοντίνο, Κιμ Ρόσι Στιούαρτ, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Κάσια Σμούτνιακ, Τζασμίν Τρίνκα, Γιοσαφάτ Βάγκνι

Βρισκόμαστε μπροστά στη νέα ταινία του τρομερού κινηματογραφικού διδύμου, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι. Τα δυο αδέλφια, αληθινοί κινηματογραφικποί θρύλοι, επανέρχονται με τη νέα θαυμάσια ταινία τους, η οποία είναι βασισμένη σε πέντε από τις 100 ιστορίες που έχει γράψει ο Βοκκάκιος στο περίφημο έργο του, το «Δεκαήμερο». Ένα κλασικό αριστούργημα της ιταλικής λογοτεχνίας συναντιέται με τους δύο μεγάλους σκηνοθέτες οι οποίοι αποφάσισαν να αποτίσουν φόρο τιμή στο μεγάλο συμπατριώτη τους.

Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και εγκαθίστανται σε μια απομονωμένη βίλα στην εξοχή. Εκεί θα περάσουν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση. Οι Ταβιάνι, αναπαράγουν με θαυμαστή ακρίβεια και απόλυτη λεπτομέρεια το ύφος και την αισθητική των μεγάλων αναγεννησιακών ζωγράφων. Η ταινία καταδεικνύει την άμεση σχέση ανάμεσα σε όλες τις τέχνες ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν χαρούμενο και αισιόδοξο ύμνο στη ζωή, τη χαρά και τον έρωτα. 

Οι αδελφοί Ταβιάνι σημειώνουν: «Λέμε αυτές τις ιστορίες, ελεύθερα εμπνευσμένες από «Το Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, γιατί θέλουμε να αναλάβουμε την πρόκληση: να φέρουμε σε αντιπαράθεση τα χλωμά χρώματα της πανούκλας –η οποία τότε, όπως και τώρα, και σε διάφορες μορφές, είναι παντού– με τα διάφανα χρώματα του έρωτα, της ευρηματικότητας, της ποίησης. Βάζουμε αυτή την πρόκληση στα χέρια δέκα νέων, επτά γυναικών και τριών αντρών, οι οποίοι θα πάρουν δύναμη μέσα από τον σχηματισμό μιας μικρής κοινότητας κοντά στη φύση, με φραγκισκανικούς κανόνες, όπως το να φτιάχνουν το δικό τους ψωμί. Μια επιλογή απλότητας που τους επιτρέπει να κοιτάξουν και να διεισδύσουν στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων περιπετειών, με τη δύναμη της φαντασίας».

ΜΠΕΛ ΚΑΙ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ 2: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
BELLE ET SEBASTIEN 2: L’ AVENTURE CONTINUE
Σκηνοθεσία:
Κριστιάν Ντιγκέ
Ηθοποιοί: Φελίξ Μποσουέ, Τσεκί Καριό, Τιερί Νεβίκ, Μαργκό Σατελιέ, Τιλάν Μπλοντό, Ερμπέν Κανσελιέ

Στο χωριό του Σεμπαστιάν, όλοι γιορτάζουν τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και εκείνος μαζί με τον πιστό του σκύλο περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή της φίλης του, Αντζελίνα. Όμως φτάνουν δυσάρεστα νέα αφού μαθαίνουν πως το αεροπλάνο με το οποίο ερχόταν η Αντζελίνα έπεσε σε έναν  πυκνό δάσος και θρηνούν το θάνατό της.. Όμως ο παππούς του Σεμπαστιάν δε χάνει τις ελπίδες του και ξεκινά μια αποστολή διάσωσης.
Η ιστορία του μικρού Σεμπαστιάν και της αγαπημένης του σκυλίτσας, Μπελ, ξεκίνησε στη φαντασία της Γαλλίδας ηθοποιού (πρωταγωνίστριας του Ανρί-Ζορζ Κλουζό στο «Μανόν» και για μια εποχή ανερχόμενης σταρ του Χόλιγουντ, ως παρτενέρ των Όρσον Ουέλς και Τάιρον Πάουερ στο «The Black Rose») Σεσίλ Ομπρί. Η Ομπρί έγραψε το ομώνυμο μυθιστόρημα, που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ, και έπειτα ανέλαβε το σενάριο και τη σκηνοθεσίας της τηλεοπτικής σειράς που ζωντάνεψε για πρώτη φορά τον κόσμο του βιβλίου.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
IN THE HEART OF THE SEA
Σκηνοθεσία:
Ρον Χάουαρντ
Πρωταγωνιστούν: Κρις Χέμσγουορθ, Κίλιαν Μέρφι, Μπεν Γουίσοου, Σαρλότ Ράιλι, Πολ Άντερσον, Τομ Χόλαντ, Μπρένταν Γκλίζον, Μπέντζαμιν Γουόκερ, Φρανκ Ντιλέιν, Τζορντί Μολά

Η ταινία παίρνει ως βάση της το αθάνατο μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ». Το χειμώνα του 1820, το φαλαινοθηρικό της Νέας Αγγλίας, Έσεξ, δέχτηκε επίθεση από κάτι που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει: μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, με μια σχεδόν ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης. Ο Χάουαρντ, βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Ναθάνιελ Φίλμπρικ και προχωρά πέρα από το βιβλίο προσπαθώντας να αποκαλύψει τη συνέχεια, δηλαδή την οδυνηρή κατάληξη αυτής της συνάντησης, καθώς το πλήρωμα του πλοίου που καταφέρνει να επιβιώσει, θα φτάσει στα άκρα και θα κάνει το ακατόρθωτο, προκειμένου να μείνει ζωντανό. Έχοντας να αντιμετωπίσουν ισχυρούς ανέμους, ασιτία, πανικό και απελπισία, οι άνδρες θα φτάσουν να αμφισβητήσουν ακόμη και τις βαθύτερες αντιλήψεις τους, από την αξία της ζωής τους μέχρι την ηθική της δουλειάς τους, την ώρα που ο καπετάνιος τους, αναζητά το δρόμο για τη σωτηρία τους και ο πρώτος ύπαρχος του, θέλει να κυνηγήσει και να σκοτώσει την φάλαινα.
Θαλασσινή περιπέτεια που βλέπεται με ενδιαφέρον.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
THE LITTLE PRINCE
Σκηνοθεσία:
Μαρκ Όσμπορν

Το αθάνατο βιβλίο του Αντουάν Ντε Σεν Εξπερί, μεταφερμένο στον κινηματογράφο μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία κινουμένων σχεδίων.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας μου έδωσε την ευκαιρία να κοιτάξω μέσα μου και να βρω μια πολύ προσωπική ιστορία που θα μπορούσα να την κάνω ταινία, αποτίοντας φόρο τιμής σ’ αυτό το καταπληκτικό λογοτεχνικό έργο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα έκανα μια κινηματογραφική προσαρμογή και η συγκεκριμένη νομίζω ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να κάνω μια μη παραδοσιακή, όχι πιστή διασκευή. Μοιάζει περισσότερο με ένα φόρο τιμής» λέει ο Όσμπορν.

Η ταινία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να γίνει και δούλεψαν για την υλοποίησή της εκατοντάδες άνθρωποι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νίκη και τραγική ειρωνεία. Του Γιώργου Κυρίτση

“Οδύσσεια” μέσα στις Γιορτές από την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον”