in

Ένας στυγνότερος παλιότερος κόσμος ανατέλλει. Του Απόστολου Λυκεσά

Ένας στυγνότερος παλιότερος κόσμος ανατέλλει. Του Απόστολου Λυκεσά

Ο εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα σε μια συνέντευξή του δήλωνε ότι «καίμε ξύλα και κάρβουνα σαν τους ενοικιαστές που ρίχνουν στην φωτιά την περίφραξη του σπιτιού τους». Έκτοτε, κάηκαν και εξακολουθούν να καίγονται εκατομμύρια τόνοι κάρβουνο ή λιγνίτης. Η διαρκώς αυξανόμενη απαίτηση για ενέργεια, δεν έχει ανακοπεί διόλου από την συνείδηση της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλούμε και, την οποία,  είχε εγκαίρως αντιληφθεί ο Τόμας Έντισον. Η συγκυβέρνηση αποφάσισε να μας απαλλάξει από τις ενοχές. Θα πουλήσει όλο τον λιγνίτη και τις μονάδες παραγωγής ρεύματος σε έναν ιδιώτη ο οποίος θα αναλάβει έναντι των ερχόμενων γενεών ολόκληρη την ευθύνη.

Πέρα από τον σαρκασμό, στην υπόθεση πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», η κυβέρνηση δεν έχει άλλο να επικαλεστεί για να αιτιολογήσει την απόφασή της. Κατηγορεί και πάλι την αριστερά για λαϊκισμό, σε μια ακόμη προσπάθεια να διαστρέψει το νόημα των λέξεων. Η κυβέρνηση είναι ο λαγουμιτζής που σκάβει κάτω από το κάστρο για να το ρίξει και κατηγορεί ως υπονομευτές αυτούς που σκάβουν λαγούμια κάτω από τα δικά της για να τα ρίξουν.

Η κυβέρνηση, βαδίζοντας προς το τέλος της, προσπαθεί απλώς να  επιταχύνει τις προσπάθειες να καταστρέψει όσα περισσότερα προλαβαίνει. Η επιθυμία της είναι μία και μοναδική. Δεν θέλει να παραδώσει τίποτα στην επόμενη κυβέρνηση. Η ρήση «παρέδωσαν καμένη γη» ανήκει στο παρελθόν. Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε παραλία δεν θέλει να παραδώσει στις επόμενες γενιές τούτη τη κυβέρνηση.

Ως έσχατη δικαιολογία τα φερέφωνά τους βάλουν των συνδικαλιστών. Χρόνια τώρα μπόλιαζαν την λαϊκή συνείδηση με την ιδέα των «ρετιρέ», τα οποία οι ίδιοι χάριζαν και οι ίδιοι τοποθετούσαν τους δικούς τους συνδικαλιστές μέσα. Έφτιαξαν με τα χεράκια τους τον σημερινό εχθρό και υποβάλλουν στον κόσμο την αντίδραση: αφέσου, τι τους θες του συνδικαλισμούς, ιδιώτευσε, κοίτα το καλό σου, με ποιούς να συναναστρέφεσαι, όλοι είναι πουλημένοι, κοίτα το τομάρι σου, αν αξίζεις θα τα καταφέρεις, αν δεν αξίζεις κοίτα να στήσεις μια απάτη αλλά μην σε πιάσουν, πιάσε την καλή.

Η σύλληψή τους είναι απλή. Λένε: κοίτα τους ευνοημένους συνδικαλιστές. Είναι ένας «άλλος», ένας άγνωστος και επίφοβος ξένος, ζήλεψέ τον, άφησε τον φθόνο να φάει τα σωθικά σου, μην το σκέφτεσαι, μίσησέ τον με την ψυχή σου. Είναι ο βοσκός που πίνει πρώτος το γάλα από την αγελάδα που αρμέγει. Τώρα λοιπόν σου έχουμε τη λύση. Θα πουλήσουμε την αγελάδα και μαζί τον βοσκό. Τώρα θα δει ο βοσκός τι θα πάθει. Πρώτα θα πίνει γάλα αυτός που θα αγοράσει την αγελάδα και το χωράφι στο οποίο βόσκει. Κι αν έχεις λεφτά θα πίνεις κι εσύ γαλατάκι. Αν δεν έχεις, κανένα πρόβλημα, απλώς δεν θα πίνεις.

Η κυβέρνηση αυτή είναι τα ρετάλια όλων των προηγούμενων που έχτισαν τούτο τον παράλογο κόσμο. Τώρα θέλουν να καταστρέψουν τον παλιό κόσμο για να φτιάξουν έναν ακόμη παλιότερο. Έναν καλύτερο παλιότερο. Στυγνό, δίχως καμιά διάθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Ο κυνισμός δεν θα έχει ούτε μία ρωγμή. «Ελεύθερα» κτήνη θα περιφέρονται και ελεύθερα θα αλληλοσπαράσσονται επ’ άπειρον.
Σκεπτικιστής φίλος, μου αντέτεινε χθες με φιλοσοφική διάθεση: «είσαι εναντίον της καταστροφής του τόπου, και η πώληση της ΔΕΗ είναι άλλο ένα, μεγάλο είν’ η αλήθεια βήμα, προς την καταστροφή. Αλλά αυτή η αντιπαλότητά σου είναι αρκετή για να καταστήσει την δική σου αλήθεια αποτελεσματική;».

Απάντησα: προσωπικά, έχω διάθεση να συζητήσω ακόμη και μια νιχιλιστική προσέγγιση του κόσμου μας. Ωστόσο αυτές οι συζητήσεις για το μέλλον, με περιεχόμενο «θα σπείρουμε βρώμη, κριθάρι ή σιτάρι;» έχουν νόημα όταν υφίσταται η προϋπόθεσή τους: το χωράφι. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι καν το τίμημα για την «μικρή ΔΕΗ». Το θέμα είναι ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα μπορείς καν να διαφωνήσεις για το τι θα σπείρεις του χρόνου, ποιός θα πιει πρώτος γάλα, τι θα χτίσεις ή τι θέλεις γκρεμίσεις.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ “Στο Κόκκινο 93,4” Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο “Κόκκινο 93,4” την εκπομπή “Ορθά- Κοφτά” με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 10:00- 12:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο φασισμός του Μπουτάρη δεν εκπροσωπεί τον Μπουτάρη

Aνοίγματα που κλείνουν. Του Τάσου Κωστόπουλου