in

Ανασκόπηση των Oscars 2014. Του Σωτήρη Πετρίδη

Ανασκόπηση των Oscars 2014. Του Σωτήρη Πετρίδη

Οι φάκελοι άνοιξαν, τα χρυσά αγαλματίδια δόθηκαν και οι νικητές πέρασαν στην ιστορία. Η 86η τελετή απονομής των βραβείων Oscar έφτασε στο τέλος της και η βραδιά κύλισε ομαλά χωρίς καμία ανατροπή και με την βοήθεια της Ellen DeGeneres, της κεντρικής παρουσιάστριας του show. Η παρουσίασή της ήταν απλή, αλλά ξεχώρισε από γεγονότα όπως μία παραγγελία πίτσας έως και του πιο διάσημου, πια, selfie στην ιστορία του twitter.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το 12 Χρόνια Σκλάβος παίρνοντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, μαζί με το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την εκπληκτική ερμηνεία της Λουπίτα Νιόνγκο αλλά και το βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου. Το αντίπαλο δέος της βραδιάς, το Gravity, απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας μαζί με όλα τα τεχνικής φύσεως βραβεία, βοηθώντας το έτσι να φτάσει τα 7 χρυσά αγαλματίδια. Μία ακόμη ταινία που ξεχώρισε ήταν το Dallas Buyers Club, το οποίο έφυγε με 3 χρυσά αγαλματίδια (Α’ Ανδρικού για τον Μάθιου ΜακΚόναχι, Β’ Ανδρικού για τον Τζάρεντ Λέτο και Μακιγιάζ). Στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε η Κέιτ Μπλάνσετ για την καταπληκτική ερμηνεία της στο Blue Jasmine. Το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου το παρέλαβε ο Σπάικ Τζόουνς για την ταινία Her. Τέλος, αρκετές γνωστές ταινίες έμειναν με άδεια χέρια, όπως το American Hustle, το Nebraska και το Captain Phillips.

Λόγω της πληθώρας σημαντικών ταινιών μέσα στο 2013, η ακαδημία προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή και να ισομοιράσει τα χρυσά αγαλματίδια. Έτσι, παρατηρούμε ότι τα μεγάλα βραβεία της βραδιάς δόθηκαν σε διαφορετικές ταινίες και καμία τους δεν ξεχώρισε σημαντικά, με εξαίρεση ίσως το Gravity εξαιτίας της τεχνικής του αρτιότητας. Οι νικητές γύρισαν σπίτι με τα χρυσά αγαλματίδια και η αντίστροφη μέτρηση για την 87η τελετή των Oscars μόλις ξεκίνησε…

Πετρίδης Σωτήρης
Υποψήφιος Διδάκτορας
Τμήματος Κινηματογράφου, ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σκέψεις για το Μέγαρο Μουσικής. Του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Ομπάμα: Ζητεί «δύσκολες αποφάσεις» από τον Νετανιάχου